[]

karanlık madde gerçekten var mı?

evrenin davranışını inceleyen fizikçiler mevcut fizik kuralları ile evrenin görünür kütlesinin uyuşmadığını fark ederler.

bu sebeple derler ki, evrenin bizim teorilerimize uygun davranması için çok daha ağır olması lazım. öyleyse biz bu ağırlığın bir kısmını göremiyor olmalıyız. ışık bu "madde" ile etkileşime girmiyor.

öyleyse kütlenin çoğunu göremediğimiz bir kütle varsayarlar.

neden mevcut teorilerimizin evren ölçeğinde işlemeyebileceğini düşünmüyoruz da karanlık madde fikrine sarılıyoruz? belki evren en geniş ölçekte bizim fizik teorilerimize göre hareket etmiyor.

bu konuyu reddit'te de sorguladım. kimse "cevab veremedi"

fikir yürütmek veya açıklama yapmak isteyenleri bekliyorum.

 
"belki evren en geniş ölçekte bizim fizik teorilerimize göre hareket etmiyor"
bunun böyle olduğunu kanıtlamadığın sürece bildiğimiz şeyler üzerinden yola çıkarak açıklama yapabiliyoruz. geliştirebildiğimiz en akla yatkın teori bu ve bunun üzerinde duruyoruz.
senin dediğin şey gibi biraz; arabanın üstüne bi kuş sıçmış görüyorsun ama hangi kuş belli değil. sen güvercindir muhtemelen diyorsun. arkadaşın da diyor ki "nereden biliyorsun belki amerikan kel kartalı sıçmıştır"
teorik olarak evet, amerikan kel kartalı sıçmış olabilir ama bunu kanıtlamak için daha az ihtimal varken güvercin olduğunu düşünmek için daha fazla var.

yani evet, belki de bizim teorilerimize göre hareket etmiyor ama karanlık madde teorisi de kuvvetsiz bir teori değil; daha iyisine sahip değiliz. şurada neden var olduğunu düşündüğümüzle ilgili açıklamalar bulabilirsin
www.scientificamerican.com
bahsettiğin alternatif düşünceler üzerine bir yazı da burada var mesela
cosmosmagazine.com
  • Bruce  (24.04.20 12:46:38 ~ 12:49:18) 
"belki evren en geniş ölçekte bizim fizik teorilerimize göre hareket etmiyor."

(bkz: occam'ın usturası)

"arkanda nal sesleri duyuyorsan atları düşünürsün, zebraları değil"
canlı yaşam formu ararken karbon bazlı organizma arıyoruz. su arıyoruz. belki de farklı gezegenlerdeki yaşam formları ateşten oluşuyor. bilmiyoruz. ama buna göre araştırma yapmak mantıksız.

şu an karanlık madde teorisi ispatlanmış durumda. yarın yeni bir keşif olur baştan aşağı fikir yenilenir değişir, eskisi silinip atılabilir. bilim o hakkı her zaman kendinde saklı tutar zaten. yoksa kendisine bilim değil din derdik.
  • elestirman  (24.04.20 13:01:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.