[]

linux'da çekirdek kabuk ne demek?

arkadaşlar internette onca kaynağa baktım bir türlü kafamda canlandıramıyorum bu kabuk ne demek çekirdek ne demek diye.aptala anlatır gibi anlatır mısınız lütfen?




 
Baştan söyleyeyim! Yanlış biliyor olabilirim ama birisi yanlislamazsa duzeltmezse en azından fikir verebilir.

Çekirdek (kernel) dediğiniz şey sistemin en temel noktası.
Şimdilik o çekirdek olarak kalsın.
Mesela ping komutu var değil mi? Bu ayrı minik bir program ama bu program iş yapmak için hafızaya işlemciye vs ulaşması lazım. Kendi başına İnternete çıkamaz vs.
İşte bu yan programlar aslında çekirdek üzerinde, çekirdek ile konuşarak çalışıyor ve kendi işlerini yapıyor.

Kabuk (shell) dediğiniz şey ise, windows da bulunan komut satırı givi düşünün. Grafik arayüze değil de komut satırında komutlarla iş yaptığınız yer
  • kisa  (24.04.20 01:09:25) 
kisa gayet güzel açıklamış. Shell'e erişmek için de genellikle terminal emulator kullanıyorsunuz. Mesela ben şu an terminal emulator olarak iTerm, shell olarak bash, kernel olarak da XNU kullanıyorum. O değil de çekirdek, kabuk, karakter katarı falan gördükçe insan Türkçeden soğuyor :)


  • bruce mclaren  (24.04.20 02:16:34) 
Çekirdek yada kernel olarak adlandırdığımız kısım, bilgisayarın düğmesine basıldıktan sonra tekrar kapanıncaya kadar olan süreçte çalışan, donanım erişimlerini ayarlayan bir uygulamadır.

shell yada kabuk dediğimiz uygulama/program/yazılım (bash, zsh, sh, jssh, csh vs. gibi bir sürü farklı özelliği olan shell var) kısa'nın dediği gibi aslında komut satırı dediğimiz şey. bu yazılımın görevi, senin klavyeden girdiğin verileri alıp kernel'a iletmek, cd komutunu çalıştırdığında aslında yaptığı şey o uygulamayı çalıştırmak değil, kernel'a, bak kullanıcı şu dizindeki şu dosyaya erişmek istiyor mesajını iletmektir (/bin/cd dosyasına erişmek istiyor) kernel bu mesajı aldığında o dosyanın özelliklerine bakar, ne tür bir dosya bu, senin bu dosyaya erişimin var mı, vs.çalıştırır uygulamayı senin verdiğin parametreleri uygulamaya verir, ve çıktıyı shell'e iletir, shell'de bunu ekrana basar. (en basit hali ile)

şurada [1] linux'un boot süreci ile alakalı çok güzel bir yazı var, ingilizcen varsa ingilizce[2] ile devam etmeni tavsiye ederim. çok teknik gelebilir, anlamayabilirsin, bir kaç kere anlamasan dahi oku, zamanla yeni bilgiler edindiğinde anlaman çok kolay olacaktır.

[1] github.com
[2] github.com
  • selam  (24.04.20 07:20:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.