[]

Kahve gurmesi olamamak

Şikayet ettiğim bir konu değil, sadece nasıl bir başlık sltinda sorayım bu soruyu bilemedim. Kahve ile ilgili yorumlar, entryler okuyorum. Kavrulduktan iki hafta sonra bayatlar, sonra tat alamazsın vs gibi yorumlar hep. Aman taze kahve alın, kendiniz kavurun, aman kendiniz ögütün vs vs. Ben hep öğütülmüş kahveleri alıyorum (çoğunlukla Tchibo, bazen Jacobs vs) bir yıl beklemiş kahveleri de acayip keyifle içiyorum. Siz bir kahvenin bayat olduğunu anlıyor musunuz? Üç dört yıllık bir kahve buldum geçenlerde. Valla bir tek onun bayat olduğunu anladım. Onun haricinde 1-2 yıllık kahvelerin bayat olduğunu bir türlü anlayamıyorum.

Ciks mekanlarda kahve icmisligim de var. Üçüncü dalga ama çok yaygın olanlardan değil. Onlarda içtiğim de aşırı farklı ve aşırı taze gelmiyor bana.

Benim çıkarımım şu; hiç taze kahve içmediğim için tazeliğin farkına varamıyorum.

Konuşma ihtiyacı hissettiğim için uzun uzun yazmış olabilirim. Malum karantina günleri. Tenks in edvins.

 
abi olay şu, o kadar ufak tatlar aromalar var ki farkı anlamak için 2 kahveyi 3 kahveyi 4 kahveyi vs. aynı anda denemen lazım. şey gibi düşün müzikte referans ses sayesinde diğer sesleri daha rahat algılarsın ya onun gibi. karşılaştırma yaparak o tatlar kafanda yer ediyor. ha bakma ben de öyle pek yaptığımdan değil çok kahve içen biriyim bana pahalıya patlar böyle fantezilere girmeye kalksam.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (19.04.20 21:04:08) 
Hocam farklı kahveleri değil de aynı kahveyi birkaç demleme yöntemi ile demliyorum aradaki yedi farkı bulamıyorum :) V60 ile French press farkını algılayamiyorum mesela. Tat almada bir sorun mu yaşıyorum onu merak ediyorum bir yandan. Her türlüsünü seve seve içiyorum. Belki de cehalet mutluluktur deyip içmeye devam etmeliyim :))


  • Fusha  (19.04.20 21:12:00) 
bir şeyleri yanlış yapıyorsundur.

1. öğütmeleri farklı olmalı. v60 ince, french press kalın gibi.
2. kullanılan kahve-su oranı farklı olmalı. bu biraz zevk meselesi aslında ama ikisinde de aynı su-kahve oranı ile ikisinden de ayrı ayrı iyi sonuç alınamaz.
3. su sıcaklığı da bi faktör de bunu sktr et aşırı önemli değil bana kalırsa özellikle yeteri kadar sıcak su kullanmıyorsan veya cayır cayır kaynayan suyu saniye geçirmeden kahveye boca etmiyorsan. her türlü 93 derecelere falan düşer sıcak su daha kahveye temas ettiği anda bile.

neyse ama en önemlisi bazı kişilerin cidden pek damak tadı denen şeyi yok ya. 2-3 ay önce arkadaşla dışarıdan tavuk pilav söyledik baktım kokuyor baya baya tadı garip. arkadaş benim tavuk pilavı da hapır hupur gömdü hiçbir şeyi yoktu mis gibi diye.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (19.04.20 21:18:17) 
tam demleme yönteminde sıkıntı vardır diyecektim, v60 ile frenchpress farkını anlayamıyorum demişsin.

Valla ben french'ten Chemex'e geçtiğimde (ki geçme ihtiyacı hissetmiştim, french press istediğim şeyi vermemeye başlamıştı) çok büyük fark yaşamıştım. V60 da chemex'in küçük tek kişilik olanı gibi işte. Ha ama şu var, yine aldığın kahve kötüyse anlayamıyor olabilirsin. Kendin çekmesen bile, daha küçük kahvecilerden (starbuck, tchibo değil) taze çektirip al. Mesela o zincirlerde hemen çekip sana verseler bile kavurma tarihi aylar öncesi oluyor ve starbucks kahveyi çok yakıyor cidden.

Ben geçen boxxcoffee diye bir yerden aldım mesela, ilk defa online aldım. Gayet aromalı güzeldi. Kafana göre beğendiğin çekirdeği seç al (ülke isimlerini arat veya aratma fiyatına göre al :D) yine de o zincirlere göre farkı hissetmelisin. V60 ile yaparken (eğer chemex gibiyse) kahvenin üzerine biraz (hepsi ıslanacak kadar) su koyup 30-40sn bekle sonra yapmaya giriş. Aromayı etkiler.

Bu arada içtikçe farklı şeyleri gördükçe tat algın gelişiyor bence de. Ama bazen kötü de olabilir, basit şeylerle mutlu olmayı unutuyorsun hahah.
  • nhk ni youkosu  (19.04.20 21:20:44) 
Muhtemelen öğütmeler farklı olmadığı için bir fark hissettendim demek ki hocam. Suyun sıcaklığını ölçmek için aparatım yok ama 45-60 saniye bekletiyorum kaynattıktan sonra. Teşekkürler hocam.


  • Fusha  (19.04.20 21:21:52) 
@nhk, dediğiniz siteden alacağım hocam, 30-40 saniye bekleme olayını da deneyeceğim. Teşekkürler.


  • Fusha  (19.04.20 21:24:38) 
Çekirdek olarak al. Kavrulma tarihi yeni olsun. Kendin çek. Kendin demle: v60, french, mokapot... biraz alıştıktan sonra hemen fark edeceksin. Taze kahvenin kendine has değişik bir acılığı oluyor.


  • i ve been mistreated  (19.04.20 21:54:56) 
Herkes öğütme demiş, öğütme de kahvede en önemli ilk 3 kriterden biri tamam ama arkadaş daha V60 ile French Press farkını anlayamıyorum demiş.
Diyelim ki elimizdeki kahve French Press'e göre öğütüldü. Bu kahveyi French Press'te içtik tamam sıkıntı yok.
Aynı öğütülmüş kahveyi V60'da yaparsak su içeriz. o artık patates suyu olur kahve değil ve bu farkı anlamamanın imkanı yok.

Bana kalırsa ya kötü kahveler içiyorsunuz (ki Tchibo, Jacobs gayet kötü kahvelerdir) ya da bayat kahveler içiyorsunuz (ki Tchibo, Jacobs gayet bayat kahvelerdir).
Siz bakmayın o paketlerin üstünde 6 ay sonrasının SKT'si olmasına.
Kahve çekirdek halde EN FAZLA 3 ay içinde tüketilmelidir, sonrasında keyif vermez (ki ideali 1 aydır)
Ve kahve ÖĞÜTÜLDÜKTEN 3 DAKİKA SONRA bayatlamaya başlar, aromaları yavaş yavaş uçar.
Kapalı bir kap içinde 1 haftaya kadar iyi kötü aroma verir yine, ama sonrasında yine patates suyu içmeye başlarsınız.

Benim tavsiyem Amerika ve Afrika kahvelerini yanyana ve aynı dememe yöntemiyle içmek.
Mesela Ethiopia ve Guatemala kahvesini, V60'ta aynı anda içtiğinizde anlamama şansınız yok.
Biris daha yoğun ve gövdeli bir kahvedir (Guatemala), diğeri daha meyvemsi ve ekşimsi bir kahvedir (Ethiopia).
Ama çok önemli noktalardan biri de kahveyi aldığınız yer. Bu denemeyi yaparken aldığınız kahve Tchibo falan olmasın. Yeni nesil kahvecilerden birinden için, tavsiye edebileceğim birkaç kahveciyi de şuraya bırakıyorum:

Coffee Department
Probador Colectiva
Kronotrop
Roast&Found
  • anatomik  (19.04.20 22:14:22) 
Kahveyi bende çok severim bayat kahveyi anlarım ama anladığım tek şey bu galiba. Bide ekşi ve baharatlı tatları sevmiyorum. F. Presten kahve makinesine geçince tat benim için farketti. Fp de ben demleyemiyordum acı oluyordu. Birde Tchibo Starbucks kahveleri bayat onları deneme bence. Kiloluk kahvede alma tek kişiysen bitmiyor bayatliyor.


  • Topalordek  (19.04.20 22:52:41) 
Bayat kahveyi anliyorum, cogu ortalama icici de anliyor. En son bir arkadasimin evinde Türk kahvesi ictik, ben kabalik olmasin diye ses cikarmadim. Diger arkadaslarim -evlerinde asla kahveyle ugrasip, on tane makinesi olan insanlar degiller.- anladilar ve sordular paketin ne zamandir acik oldugunu.

Kendim yaparken elbette anliyorum, "bluming"de zaten ak ve kara koyun ortaya cikiyor, bayat kahve baloncuk cikartmiyor demlerken. Kavrulma tarihi 5-10 günden geriye gitmemis kahveye erisimim var, disarida ictigimde cok nadir bayat kahveye rastladim. Bekledigim gibi bayat ise, zaten sorun yok, ornegin ucaktaki berbat kahveler... Islak karton kokusu, yanik koku, dumduz derinliksiz bir tat...

Ne kadar iyi bir yerde icseniz de kahveyi, alistiginiz bir damak tadi var, onu ararsiniz. Hep yanik kahve icip, o tadi begeniyorsaniz, 3. nesillerdeki hafif kavrulmus single originler cay gibi gelir. Sürekli bayat icince, ona da alisir, onu ararsiniz mesela. Ama aradaki farki anlamak icin asla gurme olmak gerekmiyor.
  • buf-e kür  (19.04.20 23:25:22 ~ 23:27:06) 
Aynı durumdayım, kahveyi çok sevsem de farkı anlayamıyorum. Burada yazılanları müsait bir zamanda okuyayım ben de.


  • curukturpkokusu  (20.04.20 01:33:18) 
Salla ya. Ne kadar beyaz yaka varsa, kahve muhendisi kesildi basimiza. Kolombiyada, Brezilyada kahvenin anavataninda dogal kahve ice ice buyuduler sankim. Dog person, cat person yok mu? Tea person coffee personu da var onun iste. Cayciyim ben de gec, cayci ol. Var mi earl grey gibisi. www.google.com


  • speedy  (20.04.20 01:36:10) 
Ben sudan diyorum, suyu değiştirin bir
Onun dışında damak da eğitilebilen bir şey evde cupping denemek vs baya faydalı oluyor kesinlikle
Onun dışında abi bu tam bir tavşan deliği araştırdıkça okudukça ettikçe kafayı yiyorsun yok şöyle demlemeydi yok bunu şöyle yapın şu öğütücü süper vs vs gidiyor bu iş.
Anlamadığım şey şu hocam french pressle kağıt filtre arasındaki doku farkını ayırt edemiyor musunuz?
Eğer istanbuldaysanız probadordan bir sipariş verin evde demleyin için bir de dükkanını ziyaret edip size demlemelerini isteyin yani sorun sizin demleme şeklinizde mi suda mı onu bulmaya bakın eğer devasa bir fark varsa
  • milletin efendisi olmaya gelen adam  (20.04.20 06:38:41) 
bakma sen onlara hepsi şekil yapıyor. şu kahve muhabbeti de "bak ne kadar rafine zevklerim var" demek için başladı bence. içen içsin de yarım saat muhabbetini yapmak budur yani. çoğu da anlamıyor bence.


  • black mamba  (20.04.20 07:38:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.