[]

Kuantum fiziği kuralları kaç nanometrede başlıyor?

işlemciler sanırım şu anda 7 nm'de. buradan daha fazla küçüğe doğru yol alamazmış çünkü artık elektrik bir sonraki transistöre hem atlıyormuş hem atlamıyormuş... (gibi bir şey)

şimdi ayrıntıları çok bilemiyorum.

newton fiziği kanunları ile kuantum fiziği kanunları birçok yerde çelişiyor değil mi?

çok küçük boyutlarda kuantum fiziği, daha büyük boyutlarda newton fiziği kanunları geçerli doğru mu?

burada bir sınır var mı? atıyorum "x birim boyutta artık kuantum fiziği kanunları geçerlidir." gibi?

inşallah derdimi anlatabilmişimdir.

 
Newton fiziği hareket yasalarını belirler; kuantum fiziğinin bununla bir ilgisi yok, o daha çok Einstein fiziğiyle çelişiyor. Kuantum fiziği atomaltı parçacıklarının hareketlerini inceler, onların da zaten adı üstünde atomaltı parçacıkları, bir kütleleri yok. Bildiğimiz anlamda bir kütleleri yok. Ha kütlesi yok ama enerjileri var. Mesela burada Einstein'la çelişiyor, zira Einstein'a göre enerji bir cismin kütlesiyle ışık hızının karesinin çarpımına eşittir (E=mc²) bu durumda kütlesi olmayan bir fotonun enerjisi de olmamalı ama var, bu durumu da Einstein yine enerji ve kütlenin aynı şey olabileceğini söyleyerek açıklıyor zira enerji kütle yaratıyor, yani kendisiyle çelişiyor ama aynı zamanda çelişmiyor da çünkü burada oluşan kütleyi Einstein "Göreli Kütle" olarak açıklıyor, yani bildiğimiz anlamda bir kütlesi yok fakat fotonlar kütleçekiminden etkilenen maddelerdir, yani kütleçekimine göre hareket ediyorlar, hatta öyle hızlı hareket ediyorlar ki aynı anda iki yerde olabiliyorlar o kadar hızlılar zira ışık hızıyla hareket ediyorlar ama yine burada Einstein'la çelişiyor çünkü ışık hızına çıkılamaz fakat çıkıyorlar, bu hareketlerinden oluşan enerjiden de kütle oluşuyor ama biz bu kütleyi ölçülendirecek düzeyde değiliz tabii.


  • angelus  (18.04.20 23:30:26) 
Fizikçi olarak cevabımı vermeye geldim 100nm altı ve genelde çok düşük sıcaklıklarda gözlemlenir çünkü açısal momentum bu aşamada quantize olur.

"çünkü artık elektrik bir sonraki transistöre hem atlıyormuş hem atlamıyormuş... (gibi bir şey)" dediğin şey özetle kuantum tünelleme oluyor, bunu klasik fizikte gözlemleyemezsin.
  • superfluid  (18.04.20 23:58:43) 
Elektron icin nanometre, kilometre gibi bir sey (boyut olarak). Atlamasi da voltaj ve yalitimla alakali. 3 milyon volt mesela 1 metreye atlayabilir (kuru hava icin). Silikon icinse daha yuksektir. Eger gerekli ekipman olursa 5nm altinda da calisilir. Voltaj yuksekse voltaj dusurulur, o zaman akim artar manyetik alan etkisi ortaya cikabilir, ona da baska cozum bulunur. Muhendislik boyle problemleri cozmeyi sever.


  • icim urperiyor  (19.04.20 01:25:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.