[]

kağıt havlunun maske koruyuculuğunu arttırdığını anlatan eczacı abi

Şöyle bir video dönüyor ortada:

twitter.com

işin uzmanı değilim ama doğruluk payı var mıdır ? Yani normal maskenin önüne kağıt havlu koyduğumuz taktirde koruyuculuğu arttırma veya bizdeki olası virüsü dışarı yayma ihtimalini daha da azaltabilir miyiz ?

 
Ozellikle evde yapilan veya medikal ozelliklerinden suphe duyulan (siyah maskeler varmis) maskelerde Conley olarak evet yararli.

Cunku bu meretin partikul boyutu cok kucuk. Kagit havlu koyarak hem maskenin nemlenerek kisalan kullanim suresini uzatiyorsunuz hem dekumasin dokuma araliklaridan gecebilecek virusu de eliyorsunuz.

AMA ben su linkteki bilgilere dayanarak non wowen suya dayanikli (su gecirmez degil) yeniden kullanilabilen market posetlerinden filtre yapmayi tercih ederim. Cunku normalde medikal maskelerin cogunun malzemesi de o. Burada naylon poset yasak oldugu icin sadece non woven var. Kolay bulunuyor. Turkiyede bulunabilirligi nasil bilmiyorum tabii.
  • Sahikaa  (15.04.20 11:58:22) 
eksisozluk.com

Burda bir yazar, bu konuda karşılaştırmalı bir çalışmanın özetini paylaşmış sağolsun. Bakın lütfen.

Kağıt havlu olup olmamasından ziyade, materyaline göre artı bir katman muhtemelen artırır bu araştırmaya göre koruyuculuğu.

Çakmak üfleme testinin saçmalığı bir tarafa, bu kadar ciddi bir konuda spekülasyondan kaçınmak zorundayız hepimiz. Bu ilgi meraklısı eczacıyı görenler korumuyormuş yaa diyerek maske takmayı bırakmazlar umuyorum.
  • gayda  (15.04.20 12:02:13) 
ben bu çakmak üfleme testini anlamıyorum. daha önce de görmüştüm, o zaman da aklım ermemişti.

bu videolarda diyorlar ki, "çakmak sönmüyorsa iyidir". e o zaman naylon poşet takalım, streç film koyalım, zerre kadar hava geçerse şerrefsizim.

yani çakmağın sönmemesi demek, alıp verdiğimiz havanın maskenin içinden değil, yanlarından girip çıkması anlamına gelmiyor mu? çakmağa üflüyorum, alev hiç oynamıyor. ama yanlardan, üstten çıkıyor bütün hava. gözlüğüm buğulanıyor. aynı şekilde nefes alırken de oralardan giriyor. yani hapşırırken, öksürürken elinle ağzını burununu kapatmanın alternatifi olabilir ancak.

oysa maskenin filtre etmesi lazım filtre. filtre denen şeyin mantığı bu değil mi? arabanın hava filtresi içine havayı alacak ama tozu toprağı süzecek. musluk filtresi suyu geçirecek ama pisliği tutacak. maske dediğin de havayı geçirecek ama virüsü tutacak.

o yüzden havanın geçmesi lazım değil mi? hava geçecek, hava geçerken içindeki virüs geçemeyip maskede kalacak. amacın bu olması lazım.

biz filtreyi tıkayıp havayı da geçirmezsek o hava başka yol bulup girer, bu mu yani daha sağlıklı olan?
  • kibritsuyu  (15.04.20 13:32:15 ~ 29.04.20 16:45:59) 
@kibritsuyu
naylon tabii ki daha iyi ama boğulmak gibi bir handikapı var :)

deneyselliğe açıksanız en iyisi tam yüz maskesidir.
  • Unde bach canim  (15.04.20 14:44:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.