[]

Şu kaynak makinesinin türü nedir?

Kaynak bilenlerinize iki sorum var.

youtu.be

Bu alete ne kaynağı deniyor? Bir de şunu merak ettim; bu linkteki makineyi kullanmak elektrot kaynağını kullanmaktan daha kolay gibi görünüyor, öyle mi?

 
gazaltı kaynağı. kolaylığını bilmem ama kullanım yerleri temel olarak farklı. elektrot kaynağını açık alanda kullanabilirsin ama gazaltıyı kullanamazsınız

edit: ayrıca gazaltı kaynak makineleri hacimli makinelerdir. elektrot gibi ufak çanta şeklinde değil yani. makinesi var kedisi var ıvır zıvır
  • oekuklu  (13.04.20 22:55:47 ~ 22:56:58) 
birleştirme tekniklerinden kaynağın, bir çeşididir. en yaygın kaynak çeşidi olan elektrik ark kaynağında örtülü elektrot çubukları vardır, bu elektrot eriyerek dolgu malzemesini oluşturur. gaz altında ise elektrot ergimeyen tungstendir. arkergimeyen kaynak ucu ile malzeme arasında oluşurken, hamlaç ın altından dolgu malzemesi bir motor sayesinde tel şeklinde itilir. kaynak malzemesinin dış ortamla temasını kesmek için ise yine hamlaçtan yüksek basınçlı gaz üflenir. bu gaz genellikle argoshield denilen; argon + oksijen + karbondioksitten oluşur ve 230 barlık bir tüpte durur. 
kaynak makinesi daha farklıdır. makinenin yanında kocaman bir gaz tübü ve dolgu telinin geldiği bir kutu bulunur. 
gaz altı kaynak elektrik ark kaynağına gore çok daha seridir. ama mukavemeti elektirk ark'a göre daha az olduğundan genelde dolgu kaynağı olarak kullanılır.

Not:direkt ekşi den aldım benim eserim değildir.
  • kisa  (13.04.20 22:58:02) 
@oekuklu, peki tig kaynağı, argon kaynağı denen makineler de bu linktekiyle aynı şey mi? Bir de gaz altı makineler açık havada neden kullanılamıyor? Büyük hacimli dediniz, her kapalı alana da girmez o halde.


  • grgn  (13.04.20 23:00:26) 
tig kaynağı farklı. genelde paslanmaz malzemeler için kullanılır. kullanımı zordur ancak sağlam kaynaktır. genelde kök kaynağı tig dolgusu gazaltı ile yapılır kaynakların.

gazaltının olayını @kisa yazmış zaten. "kaynak malzemesinin dış ortamla temasını kesmek için ise yine hamlaçtan yüksek basınçlı gaz üflenir." açık alanda oluşacak bir hava akımı bu üflenen gazı ortadan kaldırabilir ve kalitesiz bir kaynak ortaya çıkabilir. kesinlikle yapılmaz diye bir şey yok, yapılır ama çok sağlam bir kaynak beklenmez.

her kapalı alana girmez evet

www.google.com
  • oekuklu  (13.04.20 23:04:45) 
bu gaz altı kaynağı,

bu kaynakta kaynak tabancası içinden geçen telin hızını, yapacağın kaynak uzunluğunu falan ayarlarsın, atıyorum metod kaynak yapacaksan 3 cm uzunluğunda, tetiğe her bastığında hep aynı uzunlukta tel çıkartır.

onun dışında bu aletin öyle değişik ayarları var ki, arkadaş dükkana almıştı 2000li yıllarda, bir defa ayarlamak için usta çağırdık, ömrü billah o kaynağın 1 tek ayarı değişmedi çünkü üzerinden en az 50 tane çevirmeli ayar düğmesi vardı. tabi hep aynı aluminyum malzemeyi kaynatıyordu standart olarak.

bu kaynak türü gaz altı olduğu için, örtülü elektrotlarda olduğu gibi çapak kırma işlemine gerek duymaz, çapaksız kaynak yaparsın.

örtü yerine gaz püskürtür, kaynak yapacağın yer gaz ile örtülüdür sürekli, bu yüzden de rüzgarlı yerlerde önerilmez.

bu kaynakta argon gazı kullanıyordu bizim arkadaş, aluminyum kaynağı için, argonun özelliği de örtücü gaz olması işte.


bu tabancalı y,a argon kaynağı denilen manuel, bir elinde ateş püskürten aleti tutuyorsun, öteki eline de teli besliyorsun, yani tam detaylarını bilmiyorum fakat manueli olarak düşünebilirsin mig kaynağını.

ve en zoru da budur. gördüğüm sertifikalı argon kaynakçıları metre başına çalışır ve iyi maaş alır.
  • hem şişko hem deli  (13.04.20 23:10:08 ~ 23:16:18) 
@oekuklu, peki demir için en sağlam kaynak türü elektrot kaynağı mı bu durumda? Son soru: Elektrot kaynağı sadece demir için mi kullanılabilir?


  • grgn  (13.04.20 23:11:38) 
MİG/MAG kullanıyor. Bu alet elektrot kaynağına göre daha zordur ve daha maliyetlidir.
Elektrik-Ark kaynağında alırsın rutil elektrotunu yaparsın daha kolay.

ek:
Sağlamlık konusu kaynağın ne kadar iyi yapıldığına göre değişir.
puntalayıp mı bırakırsın yoksa çok boşluklu bir yer olur kök/ara/kapak pasoları mı atar doldurursun ne kadar ısı etkisinde bırakırsın, hangi elektrot türünü kullanırsın hangi iki malzemeyi birleştirirsin ona göre değişir.
şöyle bir durumda var sen kaynağı yaparsın selülozik yada bazik elektrotla ardından bi bakarsın malzeme ısıya çok maruz kalmış kaynak değil malzemeden kırılır.
  • kararsızataletfilozofu  (13.04.20 23:13:42 ~ 23:17:44) 
demir, çelik, paslanmaz ve dökümde kullanırsın elektrot kaynağını.

aluminyum için elektrotlar olsa da , ben başarılı kaynak yapabilen insan görmedim çevremden.

mesela aluminyum boru kaynatırken, bi tarafından kaynatırsın, öteki tarafa geldiğnde ilk kaynak yaptığın yer kırılır çatlar falan, özetle aluminyumda pek sağlıklı değil.

demir kaynatacaksan, rutil ya da bazik elektrot kullanırsın

paslanmaz kullanacaksan paslanmaz inox elektro kullanırsın

döküm kullanacaksan , döküm elektrotu kullanırsın tabi kaynaktan sonra kuma gömmek lazım.
  • hem şişko hem deli  (13.04.20 23:15:20 ~ 23:17:03) 
demir dediğiniz siyah dediğimiz normal paslanabilen demirse eğer en sağlam kaynak iyi bir kaynakçının yaptığı kaynaktır :) yapılan kaynağın sağlan olması için kaynak ağzı açılır falan uzunca bir hikayesi var. tabi bu büyük yükler (binlerce kg) taşıyan yapılar için geçerli.

özet olarak sizin ne aradığınıza göre değişir en sağlam kaynak. size ne lazım?
  • oekuklu  (13.04.20 23:15:57) 
@oekuklu, bildiğimiz paslanabilen (kutu profil, levha, boru...) demirlerin 2500 kg'a kadar yük taşıyabilecek şekilde sağlam olması lazım. :)


  • grgn  (13.04.20 23:22:10) 
yüzey hazırlığı yapıldıktan gazaltı kaynağı da işinizi görecektir :) tabi elektrot daha avantajlı olur sizin için.


  • oekuklu  (13.04.20 23:26:08) 
Başta @oekuklu olmak üzere yanıt veren herkese çok teşekkür ederim. :)


  • grgn  (13.04.20 23:28:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.