[]

Web sitesi hazırlama ve yönetme

Bir proje kapsamında web sitesi hazırlama ve yönetme konusunda farklı firmalardan teklif alacağım. Bu işlerden gayet bihaberim, o yüzden birkaç sorum olacak:

1- Öncelikle, proje muhtemelen 8-9 aylık olacak. Aylık maliyet ortalama ne kadar oluyor bu işlerde? Totalde tahmini kaça patlar?

2- Tasarımı yapan firma aynı zamanda sitenin yönetimini de üstleniyor değil mi? Zira siteye epeyce bir veri, video vs yükleme olacak ve bu konuyu takip edebilecek personelimiz olsa da proje kapsamında personel bütçeleri desteklenmediğinden mecbur o işi de şirketin yürütmesi gerekecek.

3- Çok merak ettiğim bir kısım, şimdi burada web sitesine konulacak bir form aracılığıyla doğrudan bazı veriler alınacak mesela. Ya da örneğin kişi ismini de bildirerek ses kaydı gönderecek ama isminin gizli kalmasını isteyecek. Ya da öngöremediğim bazı başka durumlar olacak. Ben verileri koruyacakları konusunda firmaya nasıl güveneceğim? Bununla ilgili bir protokol mü imzalamak gerekir?

4- Üçüncü sorudaki tehlikeyi bertaraf etmek için verileri site üzerinden değil de e-posta olarak, ekip olarak alsak, sonradan siteye yükleme yapsak daha mı güvenli olur yoksa salt kendimize ekstra iş çıkardığımızla mı kalırız.

5- Hazır bu kadar soruyu okumuşken bu tip deneyimleri olan arkadaşlar benim şu an için öngöremediğim durumlara dair başka neler önerebilir?:)

 
bu sorularin cevabini degistirecek bir suru kriter var. nasil bir site olacagi, yapiminda kac kisi calisacagi, yaptiracagin firmanin kalitesi, bakimina kac kisi ne kadar sureyle bakacak, ux, seo, analytics gibi ek kalemler olacak mi.

maalesef hem guvenlik, hem ux, hem seo, hem analytics vs.. hepsinde uzman seviyesinde hizmet sunan bir firma turkiye de zor bulursunuz. cogu firma yapariz abi diyebilir gerci ama ne kadar tatmin eder belli olmaz.

ama boyle bir firma bulursaniz ve butceniz de saglamsa guvenlikle olan kisimlari siz dusunmeyin. kaygilarinizi etraflica dusunup biryere not edin; ve buldugunuz firma ile paylasip cozum getirmelerini soyleyin. inanin daha akliniza gelmeyecek bir suru istisnai durum cikabilir.

profesyonel bir firma bulursaniz tecrubeleri geregi bu istisnai durumlari da kendi iclerinde cozebilirler. trde hizmet veren yabanci bir firma biliyorum. dilersen isim verebilirim.
  • buenosdias  (12.04.20 15:19:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.