[]

evlerdeki ses sorunu

sözlükteki bugünki başlıkta da olduğu gibi birçok evde bu sorun var sanırım. ailemle kaldığım ev aile apartmanı. kalanlar aile üyeleri olduğu için sorun olmadı. zaten eski evlerde bu tarz sorunlar olmuyor sanırım. 6 ay sonra falan eve çıkmam gerekecek. her yeni evde oluyor mu bu sorunlar? daha önce ses geçiren bir yurtta kaldım gerçekten çekilmiyor. diğer taraftan izolasyon kötüyse çözümü de yok. çünkü öyle yerler var ki telefon konuşması bile duyuluyor. neye dikkat etmek için sorun yaşamamak için? illa müstakil ev mi olması lazım sıkıntı olmaması için?




 
benim istanbulda 15 senede 8 ev tecrübem şu şekilde oldu. oturduğum eski binalarda ses sorunu hiç yaşamadım diyebilirim. bu eski binalarda en fazla mobilya çekme ya da çocuk varsa koşturma sesi vs duyuluyor. ancak yaşadığım yeni yapılmış binaların tamamında ses konusunda sıkıntı yaşadım. iyi bina kötü bina da bende bişey farketmedi. rezidans ya da yeni yapılmış apartman da olsa yan komşuların normal sohbet seslerini dahi duyabiliyordum. bir duyuruda anlatılmıştı yeni yapılan binalarda kullanılan malzemeler sebebiyle vs diye.


  • hypathia  (09.04.20 15:49:22) 
merhaba, öncelikle mimar ve sertifikalı bina akustik uzmanıyım

bunu öğrenebilmenin iki yolu var:

birincisi yapı malzemelerinin detaylarını bilmek.
duvar döşeme ve tavanda bulunan malzemelerin listesi ve kalınlıkları ile ses geçiş miktarını hesaplayabiliriz. tabi bitiş noktaları da önemli ses köprüsü vs olabiliyor.

ama bunu siz nasıl yapabilirsiniz bilmiyorum.

ikincisi de bir ev baktığınızda bitişik duvarlara ve alt katlara gidip bir ses kaynağı oluşturmanız ve bunu deneyimleyerek tespit etmeniz.

yani bir kaynak oda ve alıcı odası deneyi yapacaksınız.

her yeni evde oluyor mu bu sorunlar demişssiniz. aksine hiçbir yeni evde olmaması gerekir. kötü işçilik ve yanlış malzeme kalınlıkları.


bir önerim var size

o da kat planı. aşağı ve yukarısı için önlem olmasa bile yatay yön seslerini ekarte edebilirsiniz.

şöyle ki, daireler arası ortak duvar bulunmayan yapılar. örnek: katta iki daire var, aralarında asansör ve merdiven iki daire arasında ortak duvar bulunmayan yapılar gibi.

ülkemizde akustiğe asla önem verilmediği için mimarların çoğunun da bu detayları önemsemeyen copy/paste proje çizen dolandırıcılar olduğu için bu sorun binaların yüzde90nında olacaktır.
  • disardayim  (09.04.20 15:50:23) 
daireler arası ortak duvar bulunmayan yapılar + 1

evlendigimizde sifir binaya tasindik. sadece yatak odasi duvarimiz karsi dairenin yatak odasina birlesikti. ettikleri her kavgayi ve birbirlerine hakaretleri duymak inanilmaz rahatsiz edici, yoksa normal sohbetlere falan alismistik artik.

edit: onun disinda ust katimizdan ayak sesleri disinda misafir geldiginde gurultu duyuyorduk, bazen alt katimizdakilerin cocuklarinin sesini de duydugumuz oluyordu gerci.
  • the end of time  (09.04.20 15:59:33 ~ 16:00:19) 
Bundan kaçamazsınız. Tamamen kaçmak istiyorsanız müstakil eve yönleneceksiniz maalesef.

Ben inş.müh. olarak kaçamadım. Çünkü türkiyede müteahhitlik diye bir şey var:)

Ama etkileşimi azaltabilirsiniz.
Mesela daireler arasında ortak duvar olmamasına dikkat edin.
Özellikle yatak odası duvarlarında. Varsa genel olarak daha kabul edilebilir, mutfak, ufak oda, wc, banyo gibi duvarların ortak olmasını tercih edin.
Ben şu an, katta iki daire, ortak duvarı olmayan bir binada oturuyorum. Ve bulmak için çok çabalamıştım.
Yinede alt üst kat komşu sesi oluyor dediğim gibi.

Ekleme: ben yazana kadar arkadaşlar yazmış zaten:)
  • artci sarsinti  (09.04.20 16:01:53 ~ 16:04:22) 
ben de yeni taşındım , katta 2 daire var ve ortak duvar yok. Ancak alt kattan sürekli konusma, TV sesi duyuyorum. Ne yapilir gerçekten bilemiyorum


  • kolaygelsin  (09.04.20 16:07:48) 
bugüne kadar yaşadışım ve misafir olarak kaldığım bütün evlerde ses problemi vardı maalesef. kaçmak imkânsız gibi. müstakil ev ile bunun üstesinden gelinebilir sadece. zaten imkânı olan müstakil yerlerde yaşıyor bunun önüne geçmek için.


  • galaksi yolcusu  (09.04.20 16:23:08) 
En ust katta yasamak bi nebze cozuyor durumu. En azindan olasiligi dusuruyorsunuz. Zaten ses en cok ust kattan geliyor genelde.


  • brkylmz  (09.04.20 17:11:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.