[]

Yaş mayalı ekmek tarifi

Istiyorum. Ama net ölçüler ile olsun lütfen.
Instagramdaki gibi süslü tencerelerim yok. Firin tepsisine pişirme kağıdı serip üstüne bırakacağım öyle pişecek. Tezgaha un dökmek istemiyorum mümkünse temizlemek zor is. Un, yas maya , su , tuz şeker ve gerekiyorsa yoğurt var.
Teşekkürler.


 
ohoooo hem ayranım dökülmesin hem gö... öhöm, yani armut piş ağzıma düş diyosun yani :)

şaka bir yana hamurun kıvamını iyi tutturursan tezgahta una gerek yok.

yaş maya ile kuru maya aynı şey. yaş mayayı sadece önden bi su, şeker, süt ile eritip 10 dk kadar beklemen lazım. al sana tarif,

- 2.5 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı dolu dolu tereyağı
- 1 çay kaşığında biraz fazla tuz
- yarım su bardağından biraz fazla ılık süt
- yarım su bardağından biraz az ılık su
- 1 çay kaşığından biraz az şeker
- çeyrek paket yaş maya

öncelikle su, şeker, su ve süt bir karıştırma kabında karıştıracaksın. 10 dk kadar bekleteceksin.

sonra (tercihen elekten elediğin) unu ve diğer tüm malzemeleri karıştırma kabına ekle ve başla yoğurmaya en az 6 dakika, tercihen 10 dakikadan biraz fazla yoğur. ele yapışmayacak bir kıvama gelecektir. bir top haline getir (eğer line yapışırsa çok az un desteği ile) ve üstü kapalı bir şekilde oda sıcaklığında 15 dakika kadar mayalanmaya bırak.

mayalanan hamurunu istediğin boyutlarda böl ve yuvarlak toplar haline getir.
daha sonra o topları ekmek haline getir ve kağıt örtülü fırın tepsisinin üzerine ser.
yine üstünü bir bezle kapatıp yarım saat mayalanmaya bırak tekrar.

bu işlemden sonra üzerlerini jilet veya keskin bir bıçak ile ekmeklerdeki gibi biraz derince çiz, üzerine biraz un serp ve önceden ısıttığın 200 derece fırında 20 dakikadan biraz daha az pişir. ekmekler çıktıktan sonra fırın ızgarasının üstüne koy ve soğumasını bekle.

umarım net olmuştur :)
  • teritori  (08.04.20 16:06:00) 
abi neettin tereyağlı sütlü falan kek oldu bu.

amaç bildiğin bakkaldan alınan francala ekmekse o iş çok kolay.

şimdi en önce kaç gram kuru maya, kaç gram yaş mayaya denk geliyor onu bi internetten bul, kenarda dursun. bize 10 gram kuru mayaya denk gelecek kadar yaş maya lazım, o kısmının hesabını kendin yap ve o kadar mayayı ufak bir kapta ılık su ve bir çay kaşığı toz şekerle karıştır 5 dakika dursun. 5 dakika sonra maya çalışıp köpürmüşse olmuştur.

sonra 500 gram una 1 tatlı kaşığı tuz at, hazırladığın mayayı dök ve unun %60'ı kadar su koy. yani yarım kiloya 300 ml. mayayı erittiğin kadar eksik koy.

yoğur bunu güzelce. 5 dakika falan birbirine iyice yedir. top gibi yap, üstünü ört 1 saat mayalansın.

1 saat sonra fırını 200 dereceye aç. alt üst yansın, fansız. ısınsın. hamuru al. iki parçaya ayır. her ikisine de ekmek şekli ver, yağlı kağıda koy. üstünü tekrar ört, yarım saat de tepside dursun. bu arada fırının altına bir kapta su koy, o da ısınsın.

yarım saat sonra ekmeklerin üstünü aç, üstlerine çizik atıp fırına ver. üstleri kızarana kadar (20-25 dakika) pişince çıkar.

al sana çıtır çıtır francala ekmek.
  • kibritsuyu  (08.04.20 16:31:44) 
Süper iki tarif . Ikisini de yaparım. Sıkıntısız görünüyor. Teşekkürler emeğiniz için.


  • Filinta61  (08.04.20 17:43:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.