[]

Geniş çaplı düşünebilme / critical thinking

Selam Arkadaşlar,

Öncelikle soracağım soruya o yapısaldır, doğuştan gelen bir şey değişmez minvalinde cevap vermeyin lütfen, inanç, azim ve doğru yol birçok şeyi değiştirir.

Şöyle ki çoğu zaman olaylara tek yönlü baktığımı hissediyorum, bazı konular için sanki değişmez gerçekler veya tek bir çözüm yolu var gibi bir düşünce sistemine sahibim sanırım. Bu sebeple kimi zaman jetonun geç düşmesi durumunu yaşayabiliyorum;) ya da problemlere karşı çözüm geliştirme ve strateji oluşturma kısmında eksik kalabiliyorum.

Bu yetenekleri geliştirmek için ne gibi egzersizler yapmalı, nelere yönlenmeli ve pratik yapmalı, varsa deneyimleriniz paylaşabilir misiniz?

 
kitap okuyabilirsin. roman falan. karamazov kardeslerden baslayabilirsin.


  • Leonardo~Da~Vinci  (08.04.20 01:28:59) 
+1 coyote.
Şirkette ortaya ne zaman bir fikir atılsa vs ilk olarak olabilecek bütün negatif şeyleri, sikinti olabilecek noktalari düşünmeye çalışıyorum.

Bir de, kesin arastirmasi vardir bunun, strateji oyunu oynayarak geçti cocuklugum. X yaparsan b olur, c yaparsan d ne olur gibi şeyleri düşüne düşüne bir etkisi olabilir.
  • logisticsmanager  (08.04.20 01:51:33) 
staj yaptığım bir kurumda bu konuyla alakalı bir eğitim verilmişti. eğitim öncesi bizim ne kadar iyi sonuç çıkarabildiğimizi, neden/sonuç ilişkisini ne kadar doğru kurabildiğimizi, varsayımları tanıyabilme kapasitemizi ölçen bir test yapıldı

testi uygulayan kişi test sonuçlarının aldığımız eğitim, çevre ile alakalı olduğunu söylemişti ve de zeka seviyesiyle. bu arada RPM adlı bir methode ile zeka seviyemiz de ölçüldü. diğer çalışanların sonuçlarını görmemize izin verilmedi. bu yüzden sadece kendi sonucumda test sahibinin dediği paralelliği görmüş oldum. söylediklerine güvenip güvenmemek size kalmış

benim sonuç çıkarma seviyem diğerlerine göre düşük kalmıştı. eğitmen bunu da çevre koşullarından çok etkileniyor oluşuma, önyargı geliştirmiş olmama bağladı. bu tarz baskılar belki sizin için de geçerlidir. benim gibi olduğunu düşünüyorsanız normlara bağlı kalmamaya çalışmayı deneyebilirsiniz

kendim yapabildim mi bilmiyorum, somut bir veri yok elimde. maalesef tekrar sınava girmedim :/
  • vernonj  (08.04.20 02:26:49) 
Bilimsel düşünme üzerine çok güzel kitaplar var onları okumanızı tavsiye ederim, işin önemli noktalarını anlatıyorlar. İnsan psikolojisi (Davranışlarımızın Kökeni kitabı) mutlaka okuyun. Ünsal Oskay İletişim Nedir ve diğer kitaplarına bakın.

Metis, Tübitak ve Delidolu'nun bu konuda serileri var, oradan kitap seçebilirsiniz.
  • kaset  (08.04.20 02:30:58) 
empati

kendini karşındaki insanın yerine koy, onun gibi düşünmeye çalış.

karşında yalnızca bir durum varsa da o durum karşısındaki en mükemmel cevabı (alınması gereken aksiyon, değerlendirme vs.) kim verebilirdi? o kişiyi bul ve onun gibi düşünmeye çalış.

tabii herhangi birisi gibi düşünmeden önce; söz konusu kişiyi var eden özellikleri düşünmen lazım. (karakter, eğitim, sosyo-ekonomik durum, farklı grup ya da tanışıklık seviyesine göre insanlara davranışı vs. )
  • alessea  (08.04.20 09:46:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.