[]

Gazete haber metinleri berbat mı?

Çok saçma bir şey var bizim gazetelerde. Matbu gazeteler de öyleydi. İnternet gazeleri de öyle.

Örnek sallamasyon metin.

A ilinin, b ilcesinde 2 koy, c ilcesinde 4 köy, d ilçesinde 6 köy falanca tarihinde filanca sebepten karantina altına alınmışti bla bla bla vs vs vs. Bunun gibi üç dört cümle daha var diyelim. Bu kısmı bazen kalın punto ile yazıyorlar. Neyse hemen altına bu haber metninin 4-5 katı uzunluğunda bir metin var ve örnek olarak yazdığım metnin aynısı burada da var. Abi aynı şeyi niye yazıyorsunuz yahu? Yabancı gazetelerde böyle bir şey yok (okuduklarimda girmedim) nedir bu saçmalık. Yoksa bu olması gereken bir set mi?

 
türkiye özel sektörüyle kamu sektörüyle yeniliğe açık bir ülke değil. 100 sene önce yapılan formatta haber yapıp caka satıyorlar gazeteciyiz diye. basit copy-pasteçi hepsi.

türkiye'de gazete yok. mümkün mertebe yabancı yayınları takip ediniz (tc ile ilgili haberler için dahil)
  • ala09  (07.04.20 22:35:45) 
Hocam takip etmiyorum çoğu zaman ama bazen karşıma çıkartıyor google.


  • Fusha  (07.04.20 22:36:43) 
seo diye bir şey var. google'da üst sıralara çıkmak için metni uzun olması gerek galiba. o yüzden ayın şeyi yazıyorlar. özellikle bir şey aradığım zaman sinir oluyorum. konuya girmeleri uzun sürüyor. aradığımı bulamadan çıkıyorum.


  • black mamba  (07.04.20 22:49:29) 
black mamba doğru söylemiş.

adamlardaki haber yazma şekli de şu.

haber başlığı altında habere ilişkin 2 satırlık bilgi.

aynı 2 satırlık bilgi tekrar haber içeriğinin ilk cümleleri. lan orası bir haberin önsözü gibi bir şeydir. habere ilişkin kısa bilgidir ama yok.

black mamba doğru söylemiş derken, seoculuk adı altında saçma sapan şeyler yapıyor. birkaç yıl önce google bunlara defolup gidin adam akıllı haber yazın demişti, 1-2 gün sürmüştü engeli tekrardan açtı. ne güzel indexlenmiyorlardı.

********************

Çukur bugün var mı, yeni bölümü ne zaman yayınlanacak? 6 Nisan Show TV yayın akışı!

www.milliyet.com.tr

haber başlığına bak. güler misin ağlar mısın? bunu bu şekilde siteye koyan seocu çocuklara da kızamıyorum, emir bu sonuçta.


(bkz: 16 eylül 2014 google'ın haber sitelerini engeli)

ne sevinmiştim şu çıkktığında mk.
  • blue eyes white dragon  (07.04.20 23:28:12) 
üstte bahsedilen tık amaçlı dandik haberleri geçiyorum.

türkiye'deki salak gazetecilik anlayışının bir sonucudur bu. gazetecilik okudum, derslerde böyle yazılması söylendi, nedenini hiçbir zaman çözemedim.

türkiye'de haberlerin büyük çoğunluğu ters piramit tekniğine göre yazılır: en önemli detaylar başta verilir -5n1k-, diğer bilgiler haberin devamına eklenir.

kafana takılan konunun en büyük nedeni; taskafa yöneticiler, ikinci en büyük nedeni; haber yazmaya yeteneği olmayan insanların haber yazması.

ilk cümle spottur. devamı haberin gövdesi. bizde saçma sapan bir şekilde spot, haberin başlığı gibi görülüyor. o yüzden haber başlamasına rağmen baştan başlatılıyor. kafası çalışan bir haberci aynı şeyi yazmak yerine farklı şekillerde cümleler ile yedirebilir, böylece bu sakillik pek belli olmaz, kimse uğraşmıyor.
  • cikmaz sokaktan cikagelen cocuk  (08.04.20 00:00:53) 
Öncelikle Türkiye'de uzun yıllardır gazetecilik yapılmıyor, kendini "gazete" olarak tanıtan mevcut yayınlar ya siyasi ya da ticari maksatla çarpıtılmış, yanıltıcı veya yalan haber üretiyorlar. Zaten bu haberleri okurken aklınıza konunun detaylarıyla ilgili çeşitli sorular gelir, dikkat edin o soruların hiçbirinin cevabını da bulamazsınız haber metninde. Çünkü o haber metnini yazanların nitelikli bilgi vermek gibi bir amacı kesinlikle yok. Internet tarafında gördükleriniz de "clickbait" olarak adlandırılıyor, olta atıyorlar yani. İçerik tümüyle Google'da üst sırada çıkabilmek, daha çok ziyaret ve böylece daha çok reklam geliri almak için hazırlanıyor, eğer haber doğru, olması gerektiği gibi, yani dikkat çekmek için çarpıtma yapmadan verilirse üst sırada çıkamazlar.
Google'da özellikle Türkçe haber araması yaptığınızda bulacağınız şey baştan sona çöp yığını oluyor. O kadar ağır bir çürümüşlük hakim sektöre.

  • mikro patlama  (08.04.20 00:35:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.