[]

zoom kullanmak guvenli mi?

merhaba, iyi haftalar herkese,

zoom daha once aciklarinin bazilarini kapattigini aciklamisti ancak son gunlerde hakkinda yine bir suru haber var, acikcasi haberlere mi inanayim programa mi guveneyim bilemedim.

su an arastiracak vaktim olmadigi icin de size sorayim dedim.

tesekkurler.

 
end to end encryption yok. Var diye anlattıkları şey end to end değil. Böyle bir program, ben güvenmiyorum.


  • 10032007  (06.04.20 11:10:37) 
bunlara rağmen sağlık bakanı kullanıyor.


  • €xpolerer  (06.04.20 11:16:39) 
İngiliz kabinesi de geçen hafta Zoom ile toplandı ama ben Çinlilere güvenmiyorum. MI6 uyuma!

Neyse zorunda değilsen kullanma, bir sürü alternatifi var isim vermeyeyim buradan.
  • an engineer  (06.04.20 11:34:41) 
isle ilgili toplantilarin bir kismi skype business, bir kismi ms teams ve geri kalani da zoom uzerinden yapiliyor, mecburum yani :/


  • the end of time  (06.04.20 11:38:12) 
Amerika'da güvenlik çekinceleri sebebiyle bazı eyaletlerde okullarda kullanımı yasaklandı.


  • crown  (06.04.20 11:43:48) 
@10032007 end to end yok demişsiniz de, bu zaten trivial olmayan bir problem.

Teams olsun jitsi olsun skype olsun hepsi plain bir şekilde gönderiyor.

Öte türlü 20 kişi varsa herkesin 20 kez decrypt etmesi gerekir. harcanan bandwidth exponential olarak artar.

Normalde bunlar tabii ki sorun değil, çünkü bu tarz programlar işyerlerinde internete çıkmaz bile yerel ağda çalışırlar ama malum durumdan dolayı mecbur kalındı. Açıkçası ben biraz abartıldığını düşünüyorum. Evet açıklar var, ama uğraşıyorlar üzerinde. Art niyet olmadığına eminim.
  • aguen  (06.04.20 11:45:32) 
daha çok toplantılara şifresiz katılma ve sabote etme olaylarını kafaya takmak lazım.

ayrıca pc'de gerçekleşiyorsa şifreleme olduğunu ama pc-ios-android şeklinde gerçekleşirse bunun mümkün olmadığını açıkladılar. herkes pc'den katılıyorsa bir şifreleme var yani ama end to end değil.

artık toplantılara katılmadan lobi olacak ve toplantıyı kuran katılımcıları kendi içeri alacak. o yüzden benim için yeterli.

sonuçta devlet sırrıyla uğraşmıyorum.
  • ozdek  (06.04.20 12:41:00) 
Benim gozume carptigi kadariyla falsolari duzgun bir sirketin yapacagi normal hatalar degil. Otomatik olarak guvenme.


  • dunal  (06.04.20 14:18:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.