[]

Matematiksel olarak karantina aylar sürecek

Karantina önlemlerinin gevşetilebilmesi için toplumun % 60'ının Covid 19'a bağışıklık kazanması gerektiği söyleniyor.

Türkiye nüfusu 81 milyon. Suriyeliler ve diğer yasadışı göçmenleri de sayarsak en az 85 milyon diyebiliriz.

85 milyonun % 60'ı 51 milyon kişi.

Enfekte olan hastaların % 20'sinin bu hastalığı ağır geçirdiğine dair bir istatistik var.

51 milyon'un % 20'si 10 milyon 200 bin kişi.

Türkiye'deki yoğun bakım yatak sayısı 30 bin civarı.
Bütün kapasiteyi Covid19 hastalarına ayırsak bile sistemin kilitlenmemesi için 10 milyon hastanın devir daim yaparak bağışıklık kazanması veya ölmesi, ortalama 7 günlük yatış süreci olduğunu varsayarsak neredeyse 7 sene sürüyor.
Ki bu en iyi senaryoda böyle. Ortalama yatış süresi sanırım 7 günden çok daha fazla.

Yani aşı bulunmadan bu karantinadan çıkmak imkansız. Aşının bulunup dağıtılmaya başlanması da en iyi ihtimalle 8 ay sürecek deniliyor.

Sıcak havanın virüsün yayılımını yavaşlattığına dair bilimsel bir bulgu yoksa, bu en az 8 aylık karantina süreci demek.

Devletin vatandaşa en ufak bir maddi destek vermek gibi bir niyetinin olmadığı açık. Çünkü devletin kasasında para yok.

8 ay boyunca millet ne yiyip, ne içecek, kirasını, faturasını nasıl ödeyecek acaba?

 
anasını satayım bu sene mezun olacaktım.. ve iş bulamama imkanım da yoktu.. ya.. varolmaktan ACI ÇEKİYORUM

cevap: cümleten boku yedik. dexer ve kankaları zamanında insaflı yeselerdi böyle olmayacaktı
  • beyaz power ranger  (05.04.20 21:32:44) 
Olduğu yere kadar gerekli tasarruflar yapılarak ihtiyaçlar asgariye indirilerek bu sorun da gidecektir tabii. Sanırım büyütmeye gerek yok.
Devlet vatandaşa destek oluyor, vatandaşta devlete destek oluyor. Örneklerini bizzat biliyoruz ve yaşıyoruz. Devlet olmadığından kirasını ödeyen yiyen içen bir vatandaşın pek bir anlamı kalmıyor.
Vatandaşlık, şahsın bir devlete bağlı olmaysıyla anlam kazanıyor.
Diğer gelişmiş sayılan Ülkelerin böyle anlarda yapabilecekleri bir planları olmadığından Türkiye'ye göre daha zor bir durum içerisindeler. Orta doğu ve Asya gibi yerlerde ölüm sıradan bir şey iken böyle anlarda avrupa için ise ölümün manası felaketle eş değerdir ki temelleri maddiyata ve sömürgeye dayanıyor.

Asıl sorun, böyle zor zamanlarda konuyu farklı yerlere çekenlerde ve (bazı) vatandaşların her şeyi ama her şeyi devletten beklemesinde yatıyor.
Doğrusu yazı da hayatı her daim , yeme içme ve kira fatura ödemekle sınırlandıran birileri için korku filmi senaryosu gibi olmuş.
  • Erva  (05.04.20 21:34:28 ~ 21:36:05) 
bahsettiğiniz durum matematiksel olarak gerçek olabilir. hiç bilmiyorum ne kadar sürecek ve nasıl sürecek. ama bir şekilde durumdan ümitsiz değilim. sanki bu karantina günleri yeni kapılar açacak ve durumlar olumluya gidecek gibi geliyor. buna dair sunabileceğim somut bir kanıtım yok ancak yine de hissiyattan öte bir şey.

yemek içme konusu hallolur, aslında temel giderlerimizin maliyetleri çok az. yandaşın cebe indirdikleri ya da silinen vergilerle değil 8 ay çok daha uzun yaşarız.

dünya farklı bir boyuta gidiyor. biz de öyle.

sanırım solunum cihazlarının sayısı arttırılacak. bu durumda şuan yoğun bakımda olması gereken insanların bir kısmı tedavilerini evlerinde devam ettirebilecekler. tedavi yöntemleri konusunda da ivme kazandıklarını söylüyorlar. bir kaç ay içerisinde hastanede kalma ortalaması dediğinizden daha da düşmüş olacaktır.

yiyecek içeçek konusu da belki maske dağıtımına benzer.
belli oranlarda belli gıda malzemeleri evlere dağıtılır.
  • biseysorcaktim  (05.04.20 21:42:31) 
Bana göre de havaların ısınması virüsün yayılımını hızlandırdı. Rusyada vaka sayısı garip bir şekilde çok az, havalar göreve daha soğuk diye olabilir mi? Yoksa sayılar mı yanlış?
şu an bile belli bir kesim sosyal izolasyonda doğal seleksiyona uğramak üzere. Bir de bizim ülkemizde hastanelerin çalışma prensibi nasıl anlamadım. Gençsen ve korona pozitifsen eve yolluyolar, AB ülkeleri ve İngiltere yaşama şansı yüksek olanı tedavi edin diye kural çıkarmıştı. Biz gene ülkecek tersini mi yapıyoruz?
Boku yedik diyenlere katılıyorum.
  • ashleybon  (05.04.20 22:33:22) 
@fobfilm Vatandaş değil kul olanların ortaya çıktığı bir dönemdeyiz. Düşmediği halden anlamayan insanlara laf anlatmaya gerek yok. Onlara göre devletten, hani şu mercedesten inmeyen, saraylarda, 5 yildizli otellerde yasayan, itibardan tasarruf etmeyen devletten, bir şey beklememek lazim.
Sorsan avrupa'da oluyoruz bitiyoruz. Ac susuz kaldik, nerede Türkiye diye ağlıyoruz...

Sacma sapan hiçbir bilgisiz verilen cevabi duzeltmek adina;

Fransa: hastaysan ya da çocuğun hastaysa falan sorgusuz sualsiz 15 gün izin. Sonrası icin doktor raporu. Hiçbir şekilde izinlerden düşme falan yok.
Kapanan iş yerleri ya da hastalık sebebi ile insanlarin çalışmak istemediği yerlerde parsiyel issizlik var. Bu kişiler %84 net maaşını alıyor maaş olarak.

Iş yerleri elektrik-su-gaz-kira-vergi ödemiyor(virüs sebebiyle kapananlar ya da etkilenenler). Ek olarak 1-2-3-4-5 yillik devlet garantili, masrafsız, faizsiz kredi basvurabiliyorlar (isteyene hemen kendi banka hesabıma gelen maili atabilirim).

46 milyar Euro issiz kalanlar icin, 300 milyar euro da kucuk buyuk sirketler icin ayrılmış durumda.

Buna ek olarak sağlık çalışanları taksi ve hotel masrafları devlet tarafindan odeniyor (l'etat paiera).

Ha bu arada, macron citroen'e biniyor. Maaş da almiyor. Bir de geçen özel uçakla bir ülkeden gelen başkanlar olay olmuştu, adamlar bildiğin açıklamak zorunda kaldı neden geldiklerini falan. Kul olanlarin anlamasi zor şeyler bunlar. Yarın ekmek ve su için calisacaksiniz 3 ay köle olacaksiniz deseler, feda olsun vatana derler...
  • logisticsmanager  (05.04.20 22:53:37) 
@ashley
havaların ısınması sosyal izolasyonu zorlaştırdığı için virüsün yayılmasında olumsuz bir etkiye sahip.

geçen haftalarda insanlar ne güzel evlerinde oturuyor, herkes kurallara uyuyor diye düşünmüştüm ki ertesi gün hava açıp birden yaz gelince kimse evde kalmadı. insanlar virüs yüzünden değil, havalar soğuk ve yağmurlu diye çıkmıyormuş. şimdi bile evde oturmayan insanı bahar gelip kuşlar cıvıldayınca biraz zor tutarız.

pozitifsen ama gençsen eve yollayıp kötüleşirsen haber ver diyorlarmış. pozitif teşhisi koyulup evinde karantinada olan tonla insan var. bir kısmı da bir kaç gün müşahade altında tutulup ardından eve yollanıyor. düşünüyorum da, başka ne yapılabilir? hastanede yatmak yerine evde yatıyorsun. sıkıntın artarsa onları arayıp haber veriyorsun, ambulans geliyor.

bazı ilaçları kullanıp evde dinlenmek dışında yapabileceğin bir şey yok. ilaçlar tedavi ediyor. sen de eğer bir kronik rahatsızlığa sahip değilsen şiddetli bir grip geçirir gibi atlatıyorsun bunu. yaşı ve kronik rahatsızlığı olanlar ise solunum cihazına ihtiyaç duyuyorlar.

o ingiltere ya da başka yerlerde 80 altını tedavi edin olayı yoğun bakımlarda ve hastanede yer kalmaması yüzünden. bizde zaten 80e gelene kadar ölüyor insanlar. bir de yoğun bakım ünitelerimiz o ülkelerin rakamlarının bir hayli üzerinde mesela ingiltere'de 1 milyonda 66 kişiye yoğun bakım ünitesi düşüyormuş ve bu oran bizde 1 milyonda 400 şeklinde.

vaka sayısı artarsa bizde de "çaktırmadan" öyle bir kural çıkar gibime geliyor.
  • biseysorcaktim  (05.04.20 22:59:18 ~ 23:00:55) 
@logisticsmanager Bu tip insanlar genelde argümanın içeriğine veya bilimsel verilere pek bakmadıkları için, yazdıklarının onun gözünde pek bir anlam ifade edeceğini sanmıyorum.

@ashleybon Rusya'nın verileri yanlış da olabilir, iklimle doğrudan bağlantılı da olabilir. Bu virüsün hangi derecede ne kadar dayanabildiğine dair bilimsel bir araştırma var mı bilmiyorum ama şahsi görüşüm iklim sıcaklığının bu virüsün yayılım hızına pek etki etmeyeceği yönünde. Sonuçta insanlar bir şekilde vücut sıcaklıklarına uygun olacak ortamlarda hayatlarını sürdürüyorlar. Kapalı alanlarda ısı dengesi kalorifer veya klimayla bir şekilde sağlanıyor ve virüsün yayılması için en uygun ortam da bu türden kapalı ortamlar.
  • fobfilm  (05.04.20 23:19:02) 
Panik yapma. Matematiksel olarak doğru olması, gerçekte de öyle olacağı anlamına gelmez. Örneğin insanların büyük çoğunluğu hastanesiz atlatacak.ayrica yaz aylarinda (80 br nem ve 30 c üzeri ısı) yayılım azalacak. Birkaç yabancı makalede en iyi 90gun en kotu 180 gün diye okudum (kış aylarinda yeniden artış olabilecekmis). Haziran basi gibi sanıyorum biraz gevşeme olacak.
NOT: Alanın uzmanı değilim. Yukarıdaki bilgiler, dinlediklerim ve okuduklarım kapsamında edindiğim enformasyonu aktarmaktan daha fazlası değil. arzu eden herkes bunları rahatlıkla bulabilir.

  • fempusay  (05.04.20 23:43:38 ~ 06.04.20 00:28:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.