[]

Scottish fold almak istiyor eşim ne yapayım

Kısa bir goz attım ama eğer sizin varsa bu cins kediden bilgi almak isterim.

Bu kedi kisirlastirilmali deniyor bu kediye eziyet olmaz mı? Bakilmayacak yavrular için mi bu deniyor? Biz bakarız yavrulara desem bu aynı evde sorunlu bir durum mu olur?

Anası babası Scottish olan yavru genetik hasta olur akraba evliliği gibi yazıyor ben nereden anlarım petshop daki hayvanın sağlıklı olduğunu?

Son olarak hanım gözü karartmış durumda bu hayvancagzin evde bakımında neye dikkat edeyim ki eziyet etmiş olmayalım ve bizle dışarı çıkarsak serbest salamayiz mı evde bırakmak zoruma gider.

Bilgisi olanlardan beni de bilgilendirmesini rica ederim.

Iyi pazarlar

 
evet scottish fold'larda öyle bir sağlık problemi var malesef. önüne geçmek için petshop'tan değil de, kedilerini çiftleştiren insanlardan bir yavru edinmeniz daha mantıklı. zaten petshop'tan evcil hayvan almak = köle pazarından insan almak.

her kedi kısırlaştırılmalı zaten, en azından bir kere yavruladıktan sonra (dişiler için bu yavrulama muhabbeti). kısırlaştırılmayan kedilerde, belli bir süre sonra çeşitli sağlık problemleri çıkıyor ortaya. onu geçtim, evde kısır olmayan fakat kızgınlaşmış kediyle yaşayamazsınız zaten. isterseniz deneyin de, olmuyor.

evde bakımda dikkat etmeniz gereken çok bir şey yok. scottish'ler uysal hayvanlar, evdeki eşyaya vs. zarar vermezler. yavruyken biraz hareketli olurlar, belki perdeye vs. tırmanabilirler o kadar. büyüyünce zaten çok sakinleşiyorlar. mamasını suyunu düzenli olarak koyun (kısır kedilerin maması ayrı olur), kumunu her gün temizleyin, aşılarını aksatmayın kâfi. hayvan kendi başının çaresine bakıyor zaten ki, kediler temiz hayvanlardır (dişiler daha temiz bu arada, ufak bir bilgi olsun. seçebilirseniz dişi kedi seçin derim).

evde kediyi çok uzun süre yalnız bırakmak hayvanın psikolojisini bozabiliyor evet. ama başka çare yok, işi gücü olan insanlarsanız yalnız kalacak evde. yaz tatillerinde bir yerlere gitmek belki sorun olabilir, onda da güvenebileceğiniz birine bırakmanızı öneririm. scottish'ler dışarıda yaşayamazlar, ne diğer kediler barındırır, ne köpekler, ne de insanlar. ki tür kedi olduğundan iki dakikada paketleyip götürürler, haberiniz olmaz.

bir de scottish alacağınıza sokaktan bir yavru getirip alsanız çok daha mantıklı ama tabi tercih meselesi. bizde iki tane eşşek sıpası var, birini el kadarken sokaktan aldık getirdik dünya tatlısı bir şey oldu çıktı (dişi). diğeri de erkek ankara kedisi, 2 yaşında geldi bize, bakamayan bir aile getirdi (siz de kediye bakamayacak olursanız sokağa bırakmayın, en azından bakabilecek birilerine verin). kedileri götürdüğümüz veterinerde van kedisi yavrusu vardı mesela, sahiplendiriyorlardı bedavaya. bu tür sahiplendirmelere bakın derim petshop'lara para kazandırmaktansa (ki 2000 falan olmuştur scottish'ler, yazık o paraya da hayvanlara da).

iyi pazarlar.
  • avianthem  (05.04.20 14:03:09 ~ 14:05:18) 
muhtemelen bilgi almak istediğiniz kişi ben değilim. ama yine de dayanamayarak.
"bizle dışarı çıkarsak serbest salamaz mıyız" gibi bir soru soruyorsanız gerçekten şu anda hiçbir fikriniz yok. manipüle edilmeye son derece açıksınız. herhangi bir karar vermeyin.
ha ben alırım, büyür doğurur parasını çıkartır ya da eşi dostu sevindiririm kişilerindenseniz o ayrı. çok konuşmanın anlamı da yok. (evde hepsine bakamıyorsunuz çünkü nüfus bir kere artıp duran bir şey değil)
  • not dark yet  (05.04.20 14:06:15) 
@avianthem +1

evet, kesinlikl parayla kedi falan almayın. sokaktan alın. hem daha sağlıklı hem de bir can kurtarmış olursunuz.

mesela aşağıdakilere yuva arıyoruz:
(nazlı, sahilden aldık, olta yaraları vardı, ameliyat oldu iyileşti, üstüne bir de kısırlaştırdık)
www.instagram.com

(bunlar şimdi birazcık daha büyümüştürler, çok sıcakkanlı kediler)
www.instagram.com


daha önce sahiplenilenlerden bazıları
Tarçın
www.instagram.com

Badem
www.instagram.com
  • surprise  (05.04.20 14:06:25 ~ 14:16:58) 
Cins olmayan bir kediyi gençliğinden dışarı salarsanız dediğiniz gibi istediği zaman eve girip çıkar. Scottish fold'u sokakta gören herkes tutup götürmeye kalkar, ekonomik değeri olduğu için.


  • nabrukk  (05.04.20 14:27:27) 
cins kedilerin özellikle scottish fold/british shorthair lerin genetik rahatsızlıkları çok fazla maaalesef. yani bu cins kediler 3,5-4 yaşında kalp yetmezliği/böbrek rahatsızlığı vs. hasta olup ölebiliyorlar maalesef. bizim scottish fold kedimiz (bir arkadaşımızın kedisi doğum yapmıştı ondan almıştık) ne yaparsak yapalım 3,5 yaşında kalp yetmezliğinden vefat etti. Birçok veteriner dolaştık, hepsinden aldığımız cevap bu cinslerin genetik bozukluğu sebebiyle bu tür ölümlerin çok olduğu yönünde.
ek olarak scottish foldlar kesinlikle kucak kedisi değildir, küçükken belki gelirler ancak büyüdüklerinde aman gelsin kucağıma otursun kendini sevdirsin kedisi değildir. bunu bilerek alın, sonra bu ne biçim kedi kendini hiç sevdirmiyor vs. demeyin.
ayrıca satın almak yerine kesinlikle sahiplenin.
  • wendyangelamoiradarling  (05.04.20 16:33:22) 
@playing star again +1

Parayla hayvan satin almak artik coktaan bitmedi mi ? :(

Bence guzel guzel sahipenin. Hayvanlar bizim eglencemiz icin var olan canlilar değil. Elma alir gibi metalasmayi haketmiyorlar. Ihtiyac sahibi bir ton kedi var.

Bir dusunun bence yine mutlu olabilirsiniz illa cins olmasina gerek yok :)
  • AlsterWasser  (05.04.20 17:15:56) 
Hastalıklı bir genetik sahibi olan tür. Ama yavruları para ediyor. Sahibi olanlar da çiftleştirip satıyordur genelde diye tahmin ediyorum.

En iyisi sahiplenmek. Satın almayın. Sanki kendiniz ingiliz kraliyet ailesindensiniz de scottsh fold alacaksınız tööbe tööbe
  • kveldulv  (05.04.20 20:22:21) 
Satınalma fikrinden vazgeçtik. Sahiplenme yoluna gideceğiz, teşekkür ederim fikrini beyan eden arkadaşlarıma.


  • lion de la Turquie  (06.04.20 02:20:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.