[]

Ekonomiden Anlayan Arkadaşlar - Enflasyon Sorusu

Selamlar,

Ekonomi bilimi hakkında hiçbir şey bilmediğimi ve cahil olduğumu düşünüyorum. Bu konuda kendimi geliştirmek istiyorum.

Ekonomi bilimi etrafında akademik veya özel sektörde çalışan arkadaşlara enflasyonla ilgili bir sorum olacak.

Bildiğiniz gibi TL enflasyon oranı (TL'nin yıllara göre alım gücü) hiçbir zaman gerçekçi açıklanmıyor. Ben de gerçek enflasyonu hesaplamak için şöyle bir yöntem oluşturmaya çalıştım. Aptalca mıdır? Bu konuda doğru bilgiye ulaşmak için öneriniz var mıdır?

1. TL'nin yıllara göre dolar karşılığını hesaplıyorum. Örneğin 10.000TL 2015 yılında X dolarsa, 2020 yılında kaç dolara denk gelir hesabı çıkartıyorum.

2. Ardından, doların kendisine ait, yıllara bağlı açıklanan enfasyona uğramış yüzdesi üzerinden yukarıdaki hesapladığım TL'nin Dolar karşılığı miktarından enflasyon oranında düşürme yapıyorum. (Tabi Amerika'daki dolar enflasyon bilgisi ne kadar gerçekçi meçhul ancak bizden daha güvenilirdir diye hareket ettim)

3. En sonunda da enflasyona uğramış dolar karşılığı değerler arası yıllık yüzde değişimlerine bakıyorum ve "enflasyon aslında bu kadar herhalde" diyorum.

Aptalca bir yöntem midir? Ne tavsiye edersiniz?
Konu hakkında önereceğiniz okumam araştırmam gereken materyal (kitap, yazı vb.) var mıdır?

Sevgiler

 
Bu hesap sonucu ulastiginiz yillara gore enflasyon rakamlari nedir?


  • brkylmz  (04.04.20 15:14:33) 
Ben de ekonomist değilim, ama doları baz almak tam doğru değil bana göre de.

Madem böyle hesaplayacaksınız, siz de temel gıda ürünleri ile karşılaştırın. Ay ay not alın ya da birileri not tuttuysa o verileri kullanın.

Kaldı ki ben "enflasyon doğru açıklanmıyor" goygoyunu inandırıcı bulmuyorum.

"Enflasyonu açıklayan devlet kurumu, tüik hükümete bağlı, tabi düşük gösterir"

Algısı var bazılarında, lan bu tüik enflasyon %30-40-50 açıklanırken bana mı bağlıydı? O zaman da hükümete bağlı devlet kurumu değil miydi?

Enflasyon için hesaplanan sepetteki bazı ürünler dile alınıp goy goy yapılıyor, tenis topu vs diye.

Ya hu sepetin tamamına bakalım biz, bu sepet tamamen tenis topu, araba eksozu, bisiklet tekerleği gibi saçma şeylerle mi dolu?

Kışın hesap yapılırken tabi ki yazın olan domates fiyatı ile kışın olan domates fiyatı karşılaştırılmaz.

Yoksa o zaman deriz ki "lan enflasyon %150"

Bunları yazarken de afaki yazdım, girip de enflasyon sepetine bakmadım açıkçası, ama bu kadar bariz bir istetiksel yalan ve hesap söyleyemez kimse.
  • John Bloor  (04.04.20 16:57:12) 
Kaba ve yapabilecegin bir hesap olarak kurlardan gitmek makul bir yontem diyebilirim. Ne icin kullanacagini bilmiyorum ama uzun donem ve gorece stabil piyasa durumlari arasinda bakarsan daha iyi. Kisa donemde ve hareketli piyasalarda seni yaniltabilir. Arastirmak istiyorsan yaptigin seyin teorik temeli purchasing power parity. Bunu yapan en bilinen kisi de Steve Hanke. Bastan uyarayim kendisi biraz politik bir figurdur ama istiyorsan hesaplarini karistirabilirsin. Kolay gelsin.


  • dunal  (04.04.20 18:53:59) 
2000 yılında dolar kuru bugünkü fiyata göre 0,63 idi. Yani 1000 TL 1587 USD yapıyordu. Bugün ise 166 USD yapıyor. Bugünkü 166 USD 2000 yılında 115 USD yapıyordu. 1587/115^(1/20) = 1,14. Yani senin hesaba göre son 20 yıllık yıllık enflasyon %14.


  • maxim gorki  (04.04.20 20:25:25) 
@maxim gorki, son islemde 1 cikarmayi atlamissin, onu yaptiginda hesabin %13.6 oluyor. Bunu yaptigin donemden beri olan yillik enflasyonla karsilastirabilirsin. Benim hesabima gore 2000 subattan 2020 subata, kur hesabina gore senelik %14.6, aciklanan tufeye gore senelik %13.5 enflasyon cikiyor. Tabii bunu hemen TUIK'e mal edemeyiz, donem secimleri etki eder ama iki hesap arasindaki fark ilk bakista hic de az degil.


  • dunal  (05.04.20 02:03:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.