[]

MacBook’ta Chrome kullanmak

Haftaya yeni cihazım gelecek ilk defa macos kullanacağım da kullanan arkadaşlara sormak istiyorum. Siz daha çok safariyi mi tercih ediyorsunuz yoksa chrome’yi tercih ediyorsunuz? Safari zaten çok daha uyumlu çalışıyordur da chrome nin daha fazla pil tüketimine sebep oluyor mu?

Birde indirmem kullanmam gereken işlevsel bir uygulama varsa söylerseniz de iyi olurdu.


 
İkisini de kullanıyorum ama safari daha iyi.


  • danbrownie  (03.04.20 00:38:44) 
Safari daha hızlı.


  • false pretension  (03.04.20 00:57:07) 
İş için Chrome kullanıyorum mecburen ama Safari daha iyi +1. Chrome çok pil tüketiyor ve yavaş.

Yeni bir uygulama yüklemek yerine mevcut yüklü uygulamaları kullanmayı öğrensen daha iyi bence.

Spotlight kullanmayı alışkanlık haline getir, pratik bir sürü özelliği var.
Ekran görüntüsü almak için cmd + shift + 3-4-5'i çok sık kullanıyorum.
iPhone kullanıyorsan telefonda kopyaladığın bişeyi bilgisayarda yapıştırabiliyorsun, wi-fi şifrelerini falan paylaşabiliyorsun. Telefondan gelen bir linki bilgisayardan açabiliyorsun vs.
Yine iPhone kullanıyorsan aramaları bilgisayardan karşılayabiliyorsun. iMessage/facetime filan var güzel, kullanıyorum.
iPad kullanıyorsan ikinci monitör gibi kullanabiliyorsun onu.
Split-screen güzel çalışıyor.
Automator diye bir şey var, tek click ile 4-5 tane programı aynı anda açıp ekranda olması gereken yerlere yerleştirmek için kullanıyorum mesela. Baya programlanabilir bi şey.
Mac'ler arası remote desktop için ekstra bir programa gerek yok. Başka mac'in ekranına direkt bağlanabiliyorsun (karşı taraf paylaşıyorsa).
Finder'da quick look diye bi özellik var, dosyaları açmadan görüp editleyebiliyorsun.

Daha bir sürü özellik var, kullandıkça öğrenirsin zaten. Built-in programları güzel ama genelde, ek bir şey yüklemeden önce bir muadili var mı diye bak.
  • plutongezegendegilmi  (03.04.20 00:58:32) 
Peki pil sağlığı için ne önerirsiniz sıfıra kadar bitirmeli miyiz yoksa %20 nin altına düşünce takmalı mıyız şarja


  • freezone  (03.04.20 00:59:15) 
ne için kullanacağınızı bilmiyorum maci ama benim vazgeçilmezim iki app var caffein ve flux.

caffeini bilgisayar uyumasın diye kullanıyorum. yosemitte var böyle bir sorun onun için. işi uploda bırakıp gidiyorum bi bakmışım yavaşlamış. ona çözüm oldu. flux ise gün ışığına göre monitörün rengini değiştiriyor ve gözleriniz daha az yoruluyor.

safari muhakkak daha stabil ama en son ben kullanırken eklenti filan indiremiyoduk hiç, adblock vs. şu an öyle bir opsiyon varsa chrome tabi ki kullanma.
  • thesomberlain  (03.04.20 01:11:16) 
tabii ki Safari kullan derim. Chrome da yukle yine ama Safari kullan. adblock filan onda da var.

bircok guzel ozellik var sana burada sayamayacagimiz. ama plutongezegendegilmi'ye bir ek yapmak istiyorum. ekran goruntusu gibi seyleri bir tusa atayabilirsin. mesela ben F19'a atamistim (iMac) ve tek tusla slaks diye kaydediyordu. F18'de de kaydetmeyenini atamistim.

metin kisayollari var ki surekli ayni seyleri yazman gereken bir is yapiyorsan inanilmaz guzel ve de cok hizli calisiyor.

aldiktan sonra spesifik sorularin olursa yardimci oluruz

ozledim mac kullanmayi.
  • yoggi  (03.04.20 02:52:01) 
Ben yıllar boyu büyük Chrome düşmanlığı yapmış biri olarak cevap vereyim.

2014 mid macbook pro kullaıyorum. 5 yılın 4 yılı safari kullandım. Çünkü gerçekte mac os'te diğer hiçbir tarayıcı safari kadar iyi çalışmıyordu. Ta ki geçen yıla kadar. Safari market dışındaki tüm eklentilere kısıtlama getirdi. Buna rağmen Safari ile devam ettim. Ama arkadaşın da söylediği safari için yayınlanan yeni AdBlock ya da uBlock origin safarinin içine ediyor. İnanılmaz yavaslatti. Youtube'da mesela yeni bir video açıyorum ses geliyor, görüntü 3 saniye sonra geliyor. AdBlock eklentisi yüzünden youtube'da reklam olması gereken yerlerde Video çöküyor vs. Çok problem olmaya başladı.

Bu nedenle Chrome kurdum. O günden beridir de Chrome kullanıyorum.

edit: Az önce safariyi güncelledim (sanırım 13.1). Youtube'da bahsettiğim problemler kalmamış. Ama ben yine de geçmeyeceğim Safari'ye. Chrome'a alıştım. Vaz geçmek istemediğim bazı eklentiler var. Bunları Safari'da bulamıyorum.
  • himmet dayi  (03.04.20 08:04:34 ~ 10:58:04) 
safari daha stabil ve performansli ama ben brave kullaniyorum telefonda/bilgisayarda


  • fakyoras  (03.04.20 10:01:51) 
Kesinlikle safari daha iyi. Şu eklentileri kullanıyorum:

* Adguard for Safari
* LastPass

2 derdim var:
1- Her kapatışımda otomatik olarak history temizleme özelliği yok
2- Youtube çamur gibi.
  • twelfth  (03.04.20 16:37:23 ~ 28.05.21 16:50:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.