[]

Tıp biraz şey mi

Yani böyle sanki bir halta yaramıyor gibi değil mi? Tamam gidiyoruz doktora ilaç veriyorlar geçiyor ona eyvallah ama mesela nette bi hastalık yazsan ''tedavisi yok'' yazıyor. Sonra başka bir hastalık arıyorsun yine tedavisi yokmuş. Laf arasında bi hastalık duyuyorsun bi bakıyorsun ulan yine tedavisi yok. Tedavisi olan 3-5 hastalık var, tedavisi olmayan yüzlerce hastalık var.

Bu tıp sadece estetik ve cerrahi konuda gelişmiş diğer konularda geri kalmış gibi sanki ya :D Bak işte dünyanın anasını ağlatan bi hastalık çıktı, yine tedavi bulamıyorlar.

Niye böyle olmuş bu iş? 2020 yılındayız ama sadece güzel burun yapılıyor gibi :D

 
Ortalama ömür 30-35 yaştan 75'e (daha gelişmiş ülkelerde 80'lere) dayanmışken böyle şeyler demeyelim, ayıp biraz :)

Edit: yani evet, tedavisi olmayan hastalıklar var ama yaygın hastalıkların çoğunun tedavisi var. Grip gibi semptomatik tedavi bile olsa hastayı hayatta tutabiliyorlar yani. Önleyici tedaviler var. Benim tiroid bezim çalışmıyor, eskiden olsa muhtemelen 40'ımı görmeden ölürdüm ya da baya zavallı bir hayat sürerdim. Tıp bilimine çok saygım var, bence "biraz şey" değil gerçekten.
  • kobuzchu kiz  (03.04.20 00:02:28 ~ 00:04:11) 
Yoo meme de yapıyolar :)
Yani yıllardır sağlık işi içinde olan biri olarak çok örnek verebilirim ama vaktim sınırlı şu an. Ama sözüme güvenirsen inan bana, o iş öyle değil.

  • curukturpkokusu  (03.04.20 00:09:35) 
2020 yılı kozmik ölçekte öyle zannettiğin gibi bilim alanında çok ileri bir yıl değil. Biyoloji ve canlılığın evrimine dair bildiğimiz şeylerin büyük kısmı son 200 yılda öğrenildi.
Ama bu haliyle bile bilim adamları sayesinde yaşam kalitesi çok yükseldi, yaşam süresi de epey arttı. Gün geçtikçe artmaya da devam ediyor. Canlılık sürekli evrim halinde olduğu için belki bir süre sonra bu hastalıkların birçoğunun tedavisi bulunmuş olacak; ama yerine yenileri eklenecek. Ama insan ömrü ve yaşam kalitesi bilim insanları sayesinde artmaya devam edecek.

O bilimsel gelişmeler olmasaydı muhtelemen şimdiye kadar ishalden falan ölmüştün. Bilim insanlarının hangi noktalarda neyi yanlış yaptığını düşünüyorsun acaba? :) Yeni mutosyana uğramış nanometre ölçeğindeki bir virüsü etkisiz hale getirmeye çalışmakla, saç ektirme operasyonunu aynı kefeye koyman absürd olmuş.
  • fobfilm  (03.04.20 00:29:12 ~ 00:30:10) 
Çok kutsal bir alan tıp. Biçer yapmasalar bile çaba harcıyorlar ya, o bile yeter.
Zaten kansere ve aids'e tedavi bulunduğu zaman başka bir boyuta geçmiş olur.

  • etna  (03.04.20 00:29:15) 
bence de biraz şey^^ ama biz de "hasta"lar olarak biraz şeyiz gibi geliyor ^^

tedavisi olmayan bazı hastalıklar var(dır) tamam, ama kendimizi hasta eden (yani bulaştığı, hastalığı kaptığımız şartları oluşturan) da biz değil miyiz? kaza, genetik faktörler vb. ayrı tutuyorum da öyleyiz yani.
  • encokbenisevinnolur  (03.04.20 00:29:32) 
Ayrıca şu anda eboladan, koleradan, vebadan, veremden, çocuk felcinden ölüm yok biliyorsun dimi? 100 yıl önce neler oluyordu?


  • etna  (03.04.20 00:30:45) 
sizin veya yakın çevrenizin başına ciddi birsey grlmediği için “ tamam, ilacı veriyorlar, geçiyor” diyorsunuz. önemli, ciddi bir sorun için tedavi alıp iyileşmiş olsaydınız, bu soruyu sormazdınız bile. mesleğin verdiği manevi haz ise o hastaları iyileşmiş, gülerken görmek zaten. bir de internette yazanlar hiçbir şey değil, onları boş verin.


  • sumuklu asilzade  (03.04.20 01:42:04) 
öyle demeyelim de iyi doktor çok az. nasıl ki eğitim önemli ama başarılı öğretmen az ise, doktorluk için de durum aynı. çoğu sadece ilaç yazıyor. o ilaçlar aslında yasal uyuşturucular. mesele canan karatay olabilmekte.

çoğu öğretmen eğitim vermiyor çocukları oyalıyor, çoğu doktar da hastalığı çözmüyor ağrıyı dindiriyor.
  • luluki  (03.04.20 01:58:56) 
Haklısın.
Tıp dediğimiz ve ilaç endüstrisi bir kere kimin ellerinde buradan hareket etmek lazım. İlaçlar çözüm olmuyor.
Doğal yani (aslında küçümsenerek söylenen) alternatif tıbba dönüş lazım.
Araştırırsanız hastalığın değil, tedavinin öldürdüğünü anlatan yayınlar bile var.
Her hastanın tamamen iyileşmesi bu sisteme ters zaten.
  • Erva  (03.04.20 02:28:45) 
100 senede istatistik olarak yaşam süresini 40-45 seneden 80'e çıkardıysa bence değil.


  • orpheus  (03.04.20 07:11:38) 
Merhaba
Klişe olarak düşünmeyin ama bunun tüm dünyanın içinde olduğu,sürdürdüğü sistemle ilgisi var. Kübaya bir göz atın farki göreceksiniz. Her konuda olduğu gibi sağlık da bir kazanç kapısı halinde. Bu yaşadığımız kriz gibi krizlerde kimileri düşünüyor nerede hata var diye ama düzen çarkını çeviren eller bu krizlerden beslenio yine ayni bataklığın içinde yuvarlanmanin başka yollarını buluyor. Olan yine insana oluyor. Daha doğrusu parasiza fakire...

  • alonazik  (03.04.20 13:41:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.