[]

Kuantum nedir?

Bilimsel şeyleri okumaya bayılıyorum ama kuantum diyince daha ilk paragraftan tıkanıyorum çünkü tanımı iyi yapılmıyor bence. Benim anlayacağım şekilde bi tanım yaparmisiniz ki ben de okuduğumdan keyif alayım artık...




 
Konunun eğitimini almış olan arkadaşlar tabii daha iyi açıklayacaklardır ama bizler genel olarak Newton'un hareket yasalarına Einstein'ın izafiyet teorisine aşina insanlarız, bunlar dünyamızdaki ve genel olarak kainattaki maddelerin davranışlarını izlerler prensipleri bu hareketleri açıklar ama kuantum bunların zıddı bir konu, yani bu yasalarla açıklanamayan atomaltı parçacıklarını davranışlarını-hareketlerini inceler. Misal bugün kabul edilen fizikte ışık hızına erişemeyeceğimiz kabul edilirken atomaltı parçacıkları ışık hızında hareket edebilirler, kuantum mekaniği bu parçaların hareketlerini davranışlarını inceler. Çok yüzeysel bir tanım oldu ama biraz fikir verebilir kanaatindeyim.


  • angelus  (30.03.20 12:47:45) 
kuantum fiziğini anlamak için bildiğin tüm fizik kanunlarını unutman lazım. bildiğimiz fizikle alakalı sanıp anlamaya çalışıyoruz ama alakası yok pek. kuantum fiziğini en iyi çocuklar anlar o yüzden, çünkü normal fiziği öğrenmemişlerdir henüz.

o yüzden ayrı bir evrenin ayrı bir prensibiymiş gibi düşünerek oku okuyacaklarını. anladıktan sonra bildik fizik kuralları ile iletişimini daha iyi anlarsın.
  • Bruce  (30.03.20 12:52:06 ~ 12:52:41) 
kuantum elektron gibi parçacıkların davranışını matematiksel olarak açıklar, matematik aslında.
okunacak bir şeyi yok bence. yani fotoelektrik olay, kuantum sayılarını falan öğrenerek başlayabilirsin, pauli prensibi vs. veya kullanım alanlarını, kuantum bilgisayarları falan okuyabilirsin.

  • durgunfoton  (30.03.20 13:23:57) 
"biraz kuantumdan zarar gelmez" adli kitabi tavsiye ederim mutlaka al.


  • stavro  (30.03.20 13:24:09) 
atomaltı seviye demek
(lan hahaha adam anlamıyorum basit açıklama istiyorum demiş herkes sır perdesini çözmek için şu kitabı oku burayı araştır diye referans vermiş)

  • ipmus90  (30.03.20 13:47:41 ~ 13:48:41) 
Kuantum madde ve ışığı inceler. Bunu atom ve atomaltı (proton, elektron, nötron, foton) seviyesinde inceler. Bunların davranışlarını matematiksel ve istatistiksel olarak formüle dökmeye çalışır.

Genel kültür seviyesinde anlamak için belgeselleri izleyebilirsin. Orada animasyonlarla desteklenir ve keyiflidir.

Ders olarak alıp işin matematiğine de girmek istersen ciddi bir matematik de gerektirir. Ben dersi kaçıncı alışımda geçtim bilmiyorum.

Örnek vermek gerekirse birbirinin aynısı iki saat olsun, birisi dünyada çalışıyor, diğeri ise dünya yörüngesinde dönen bir uydu veya uzay istasyonunda olsun. Misal gps uyduları 14.000km/s gibi hızlarda dönüyorlar. Her altı ayda bir dünyadaki ve bu uydudaki saatler arasında 0.007sn gibi bir fark oluşuyor. Uydudaki saat 0.007sn geri kalıyor, çünkü bize göre zamanı daha yavaş algılıyor. Misal bu olayın adı "time dilation".
  • kimlanbu  (30.03.20 14:07:04) 
Kauntum fiziği özetle atom altı parçacıkları inceler. Atom altı seviyedeki parçacıkların hareketleri, bildiğimiz hareket kanunlarına göre olmuyor. Bir parçacığın aynı anda iki farklı yerde olması, bir parçacığın aynı anda olabileceği bütün durumları ya da ihtimalleri içeriyor olması gibi sağduyuya aykırı şeyler içeriyor. Bu nedenle anlaması oldukça güç.

Daha da ilginci bi olayı gözlemlediğinizde yukarıda belirttiğim çoğulluk durumlarının tekilliğe dönüşmesi. Yani şöyle düşünün; siz bakmadığınızda gökyüzünde iki tane ay var. Ancak bunu görmek için dönüp baktığınızda iki ay anında teke dönüşüyor. Gözlem kuantum fonksiyonunu ortadan kaldırıyor. Ancak deneysel olarak kanıtlanan sonuçlar bunlar. Basit bir örnek için çift yarık deneyini incelemenizi öneririm.
  • himmet dayi  (30.03.20 14:43:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.