[]

İstifa eden sağlık çalışanlarına çok acımasız davranılmıyor mu?

Merhaba arkadaşlar,

Okuduğum yabancı bir haberde İtalya'da virüs yüzünden 44 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini ve bu sayının gittikçe arttığı yazıyordu. Şimdi düşündüm de bizdeki istifa eden sağlık çalışanları hem hükümet tarafından hem de toplum tarafından linç edildi. Neymiş hastaları kaderlerine terk etmişler, ettikleri hipokrat yeminini çiğnemişler, ölüyorum deseler bir bardak su verilmemesi gerekirmiş, yatacak yerleri yokmuş, hainlerin önde gidenleriymiş, bir daha hiçbir yerde çalışmalarına izin verilmemesi gerekiyormuş falan filan.

Şimdi düşünüyorum da çok acımasız davranılıyor ve olaya tek taraflı bakılıyor bana göre. Sonuçta herkes para için çalışıyor. İstifa eden sağlık çalışanları da ölümle karşı karşıya kaldıklarında kendi canlarını seçtiler. Etik mi değil mi orası tartışılır ama insan hayatındaki en baskın şey olan hayatta kalma güdüsünden bahsediyoruz ve sonuçta o baskın gelmiş. Bence yeteri kadar empati kurulmuyor. Bence sallayan birçok kişi de aynı durumda kaldıklarında aynı şeyi yaparlardı.

Burada onları savunmuyorum. Sadece olaya tek taraftan bakıldığını söylemeye çalışıyorum. Bu arada elbette her şeye rağmen pes etmeyip canı pahasına mücadele veren sağlık çalışanlarını göz ardı etmemek lazım. Herkes onların yaptığını yapamaz ve onlar gibi güçlü kalamaz. Ben sadece onlar gibi olmayanlardan bahsediyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?

Edit: Biz konuya kafa yorarken tüm özel ve kamuda çalışan sağlık çalışanlarına istifa kısıtlaması getirildi.

 
Bence evet. Mesele "vatan hayını, 155'i ararun"dan daha karmaşık. Doktorlar hayat kurtarır ama kendi sağlıkları otoritelerce güvence altına alınmıyorsa kendi güvenliklerini almak zorunda kalırlar. Ben olsam, bana da yeterli ekipman sağlanmazsa göz göre göre intihar etmek istemem.


  • prole  (27.03.20 19:05:09) 
hükümet eksiklerini örtbas etmek için birilerini hedef gösterecek


  • freebird5406_2  (27.03.20 19:06:00) 
ben olaya farklı açıdan bakıyorum. siyasi olarak bakmak işin kolayı o yüzden onu geçelim.

doktorların bunu düşünmek için minimum 6 seneleri oluyor. eğer yemininin gereğini getiremeyeceksen o işi yapmayacaksın.

haydarpaşa numunede bir doktorla tanıştık eşime acil safra kesesi ameliyatı olması gerektiği teşhisini bir o koyabilmişti. ameliyatı o hafta yaptı. daha sonra kendisine ulaşalım dediğimizde öldüğünü öğrendik.

meğer ağır kanser hastasıymış ama son dakikaya kadar görevinin başında kalmayı seçmiş. sanırım böyle doktorlara ihtiyacımız var. tatlı su doktoru olacaksanız düşünmek için minimum 6 seneniz var olmayın o zaman.

uk'de nhs şu an emeklileri bile göreve çağırdı, 500 bin insan gönüllü olarak nhs'e destek olmayı seçti, herkes canının tehlikede olabileceğini biliyor ama burada önemli olan ben ölmeden bir insan dahi olsa kurtarabilir miyim diye kendine sormak.

sanırım gerçek kahramanlara en çok ihtiyacımız olan dönemdeyiz. neyse ki yeterince kahraman can korkusu olmadan görevlerini yerine getiriyor. onlarla gurur duyuyoruz.

edit: bu duyuruya bile cevap yazan bazı doktora adayları ve sanırım doktor akrabaları adınaysa utandım. sabahın kaçı olmuş sizlerin adına utanıyorum. umarım insanlığınızı bulursunuz! dünya sizin ya da sizin tanıdığınız bu korkaklara rağmen bu karabasanı atlatacak! umarım bu mücadelede istifa edenlere gerekenden fazla bir yaptırım uygularlar. afişe edip meslek hayatlarını bitirirler misal. yeminine uymayan adam benden uzak olsun.
  • ozdek  (27.03.20 19:12:26 ~ 28.03.20 02:57:05) 
Hain main çizgisinde eleştirmiyorum ama mesleğin gereklerini yerine getiremiyorsan niye o mesleği seçiyorsun be kardeşim. Şüpheli paket var diye bomba imha uzmanı çağırmışız adam abi ben heyecanlanırım ya, ya gerçek bomba ise ben yokum diye son dakikada istifa etsin. Yangın çıktı itfaiye çağırıyoruz çok duman var abi zehirlenirim, ben bu işte yokum, ağaçta kedi kurtarma itfaiyesiyim ben desin. Hayvan kesilecek diye kasap çağırıyoruz beni kan tutuyor desin. Nasıl iş?


  • speedy  (27.03.20 19:33:50) 
Bu günleri öngörmeyen kişiler doktor olmasın. Zora gelince bıraksın o zaman herkes. Adam rahat nasıl olsa doktorum ben bana birşey olmaz diye düşünüyor.


  • opitseri  (27.03.20 19:34:06) 
@speedy nin benzetmeleri alakasız olmuş

kimse keyfinden istifa etmiyordur

şu benzetmeler daha doğru

bomba imha uzmanına bombayı etkisiz hale getirecek ekipman vermeden göreve göndermek

polise silah vermeden operasyona göndermek

itfaiye erine ekipman, su, yangın söndürücü vermeden yangına göndermek

bir devlet bunları sağlayamıyorsa niye var
  • freebird5406_2  (27.03.20 19:42:21) 
Çok net söylüyorum doktor olsam ve istifa ettikten sonra bu kriz geçtikten sonra hayatta kalabilecek parayı kazanabileceğimi bilsem dakika düşünmez istifa ederdim. Şu an hastanelerde neler dönüyor, ne koşullarda çalışılıyor, nerelerden ne yönde baskılar görülüyor biliyor musunuz?

Bu ülkede 1 ay önce n95 maskeler bir kere takıldıktan sonra çöpe atılmalıdır, tekrar kullanılması diye bir durum olamaz diye mesleki eğitim alan sağlık çalışanları şu an günde 3-4 kere çıkar tak yaparak kullanıyorlar o maskeleri. Hava geçirmez gözlük diye bir şey zaten yok.

Kriz bir anda patlak vermiş olsa neyse, ancak bu salgının geleceği belliydi. Yine de yapılan hazırlıkları görüşürüz. sağlık çalışanının güvenliğini düşünmeyen ülkeye kim neden zorunda olmadıkça görev bilinciyle hizmet etsin.
  • yercekimini kendine ceken adam  (27.03.20 19:46:14) 
@prole+1

birinden problemi çözmesini talep ediyorsun, çözmek için şunlar şunlar lazım diyor sana. hem bunları sağlamayıp hem de neden çözmüyor diye kızıyorsun. üstelik canlarını tehlikeye atarak.

MESLEĞİN GEREKLİLİKLERİNİ YAPACAK mesleki koşulları sağlanmıyorsa napsınlar.

ayrıca çok da umrundaydı sağlık çalışanlarının. ben olsam takmazdım yani.
  • jimjim  (27.03.20 19:46:57 ~ 19:48:33) 
100 Yılda bir oluşmuş salgından bahsediyorsunuz elbette acımasız davranılacak. O zaman suriye'de savaş var askerler ölmemek için istifa etsin, toplu kaos oluşunca polisler , ne bileyim avusturalya gibi büyük yangın çıkınca itfaiye teşkilatı.
Verdikleri ve verecekleri emeklere sonsuz saygım var minnettarım hepsine ama işleri bu, sağlık personeli demek sadece antibiyotik,vitamin yazan kişi değil. Savaş çıksa sahra hastahanelerinde göreve çıkılmayacak mı?

  • synax  (27.03.20 19:50:29) 
Misal cephedesin ki hala daha oluyordur bu örnek bi anda ölüm korkusuna kapıldın mevziyi terk ettin geri çekilmedin özellikle terkettin bu insan bakış açın neyse bu da odur. Hiç öyle bana maske vermesiler zart zurt yok bu istifa edenlerin hiç birinde mi maske yoktu? Dalgasız denizde herkes kaptan.


  • yeliz adeley  (27.03.20 20:03:58) 
doktorluğu sadece para için yapacaklarsa ve hastaya her daim rutin olarak reçete yazıp eczaneye göndereceklerse tanı tedavi anlayışları bundan öteye gitmiyorsa, işini para kazanmak için araç olarak görüyorsa ve kendi para sevgisi insan sevgisini aştı ise altı yılı bunun için okudu ise hiç yapmasın o mesleği.
tekrar göreve gelmeleri için aldıkları maaşın 2 katını mı vermek gerekiyor?

Ancak böyle bir kritik zamanda
- evet, bu işi hakkıyla yapamıyorum.. diye istifa edenleri de anlarım.
  • Erva  (27.03.20 20:06:07) 
mesleğin gerekliliği demiş çok bilmiş bir arkadaş. hangi askeri silahsız savaşa gönderiyorsun? sen personelini donatmayıp risk oluşturursan sonuçta insani bazı etmenler (mesela korku) devreye girecektir.
Sağlık personelinin de ailesi olduğunu unutmayın. Bu insanlar evlerine virüs taşıma endişesi ile nasıl çalışabilir?
Devlet tüm koruyucu tedbirleri alıp, tıbbi açıdan yeterli ekipmanı sağladığı halde istifa eden olmuş mu?
Soruların sorulması gereken merci farklı, kararları alan merci farklı.
Ama herkes biliyor ki kimse "O" na soru sormayacak.
  • angelofdeath  (27.03.20 20:08:32) 
durduk yere istifa ettiklerini düşünmüyorum. İstifa sayısı arttıkça devlet istediklerini yapacak, gerekli ekipmanı verecek. Doktorlara sahip çıkmazsanız hasta kayıplarının önüne geçemezsiniz diye çok hez TTB söyledi.

İstifa edenleri ABD alır, ben vatan hayini demezdim.
  • banacevaplazım  (27.03.20 20:37:38) 
ben istifa edenleri haklı görüyorum. göz göre göre ölüme gidemezsin. ve elin kolun bağlı. buradan sallamak kolay. kimse bu doktorlara karşı sarf edilen sözlerin aynısını suriye'de çatışmada olan ve usanıp istifa eden uzman er ve erbaşlar için demiyor nedense.

bir fark yok. ikisi de ölüm.
  • westblack  (27.03.20 20:43:28 ~ 20:45:18) 
Evet. Her zamanki gibi sorunun kaynağıyla alakasız ve kendini savunma imkanı olmayan insanlara yüklenip kendilerini tatmin ediyorlar.

İtfaiyeci olmayı seçtim diye hiçbir önlem almadan yanan eve girecek değilim. Göz göre göre kendine zarar vermek meslek ahlakı falan değil geri zekalılık.
  • bruce mclaren  (27.03.20 20:46:24) 
Hepimiz hayati tehlikeyle karşı karşıya kaldığımızda savaş ya da kaç tepkisinden birini veriyoruz ve bu her duruma, zamana ve şarta göre değişir.


Haberleri takip etmediğimden konuyu bilmiyorum ama genel görüşüm: Yoğun baskı ve stres altında yanlış karar verebilecek ya da krizi yönetemeyecek kişilerin çalışmaması belki daha iyi olur. Yukarıda bir arkadaş bunu düşünmek için 6 yılları var demiş ama kimse mesleğe en kötü senaryolar olsa da hayatımı feda etsem diye başlamıyor. O kadar eğitimi ve bir o kadar tecrübesini yakıp bir bilinmezliğe adım atmayı seçiyorlarsa geçerli nedenleri vardır ve beni buna ikna etmek zorunda değiller. Hele ki şu dünya için bir bilgi, bir ürün, bir fikir üretmediysem kimseye "neden canını feda etmiyorsun" demeye hakkım yok.
  • beetlejuice  (27.03.20 20:55:50) 
İstifa edenler kesinlikle haksız. Çünkü doktorluk kutsal bir meslektir, idealist insan mesleğidir.
Kimse kendilerinin kafasına silah dayayıp doktor olacaksın demedi. Herkes bu mesleği eksilerini ve artılarını bilerek seçti.
Her terör saldırısında asker veya polisin istifa etmesi ne kadar doğru olur?
Veya yanında çalışan işçisi iskeleden düşüp öldüğünde, bir boyacinin istifa etmesi ne derece doğru?
Bence bu istifa edenler işin kolayına kaçanlar.
  • etna  (27.03.20 21:05:54) 
Ekipman, maske, kit sıkıntısı her ülkede var. Hangi ülke hazırlıklı pandemiye? Daha dün New York valisi 400 ventilator yolluyorlar diye Trump'a posta koydu, sonrasında Trump paşa paşa arttırdı ventilator sayısını. İspanya'da hastalar yerde yatıyordu videosu düştü, İtalya'da kimin yaşayacağına dair seçim yapmak zorunda kalıyor doktorlar. Ee o zaman o doktorların hepsi salak mı, niye kasıyor bassın istifayı gitsinler, ölsün milyonlarca kişi. Bu mu yani meslek ahlakı. Halk tv, Tele1, KRTye çıkın söyleyin kardeşim bağıra bağıra eksikleri, belki FETÖcü diye içeri atarlar kısa vadede ama kahraman olup ülke tarihine geçersin en azından


  • freedonia  (27.03.20 21:08:53 ~ 21:10:41) 
Birsey diyeyim mi o adamlar 6 yıl dirsek çürütüyor ya, okuyor sabahlıyor, 4 sınıftan sonra hocaların ve asistanlarin en çömezi oluyor. Gelen vuruyor giden vuruyor. Ya da saat 5.30 da vizite kalkıyor üstüne azar yiyor.

Bu adam emek veriyor, emeğin cok ötesinde birsey hatta kendinden ödün vermesi gereken durumlar olabiliyor bir hoca hakaret etti diyelim ne yapacaksın sesini kısıp oturacaksın abi. cerrahi branşlarda asistan ken vitiligo olanlar mi dersiniz siz 36 saat aralıksız çalışmak nedir biliyor musunuz. 35 saatte gelen kişiye hala tani koymaya çalışmak. Herkes boş boş atmış. Tr de hiç bir hastanede nöbet sonrası off yok. Bu ne demek biliyor musunuz o adam 8 5 çalışıyor üzerine gece nöbete kalıyor ve üzerine 8 5 tekrar çalışıyor. Dahiliye cerrahi gibi full yoğun olan bölümleri düşünemezsiniz bile.

Eğer o adam 6 yıl okuduğu ve emek verdiği şeyden vazgeçiyorsa inanın çok hakli gerekçeleri vardır. O adam bana kedim 2 kere miyavladı istifa et dedi dese haklısın abi derim.

Bir de insanlar demiş zora gelince yapacaksan niye o bölümü seçtin. Dostum tıpa gideni ailesi okuttu sen mi okuttun sana niye bu kadar koyuyor istifa etmesi. o adam dirsek çürüttü. Ve istifa edince o adam parasız kalacak. O adamların emeği zayi olacak. Ki belki istifa edenin kronik rahatsızlığı var 59 yaşında ne biliyorsunuz. Benim babam suan 58 yasında ve doktor istifa etse kimsenin karışmaması lazim. Kim babama haksız diyebilir soruyorum ya.

Istifa edenlerin ailevi derdi var mi evinde neyi var nesi var kaç yaşında ne derdi var ne biliyorsunuz. Belki kanser hastası yakını var evinde belki kendi hastalığı var. Ayrıca kimse ölmek için doktor olmaz. Hayat kurtarmak için olur. Şuan gerekli malzemenin yüzde 1 i bile verilmemisken, ki benim tanıdığım doktorların hicbirine tek bir urun bile sağlanmadi gönderilmedi, kendi başlarının çaresine bakmaya çalışıyorlar karaborsa olmus ürünlerin arasında. Ne kendini feda etmemesinden bahsediyorsunuz hala ya.

Utanıyorum.
  • mobydick  (27.03.20 21:28:15 ~ 21:34:28) 
Normal bir sistemde is zora geldiginde istifaya belki karsi cikabilirdik cunku bu tarz durumlar da saglik calisanlari icin isin dogasi ama normal bir sistemden cok uzagiz. Bizim durumda, yani yoneticin senin guvenligini arttiracak en basit olasi adimlari bile atmadigi bir durumda istifa etmemen ayip. Sen on hatta kite ulasamiyorken tepede birileri arap sabunu gibi kullanabiliyorsa istifa etmemen ayip. Bu, hayatin tehlikeye girdigi icin istifadan ote bir durum. Olaganustu durumlarda hayatini riske atacak nice kahraman saglik calisani vardir ama ortada buyuk bir umursamazlik ve aptallik varken niye atasin? Ustelik isin toplumsal boyutu da var ki ona bitmisim abi deginmis.


  • dunal  (27.03.20 22:06:43) 
ülkede kimse iş ahlakına sahip değilken, memurlar sallabaş çalışırken, özel sektörün yarısından fazlası bir çekişme içine girip insanları dolandırıyorken doktorlardan bu "kutsal iş ahlakını" bekleyemeyiz yukarıdaki gruba ait olanlar olarak. helal olsun bıraksın gitsinler demem ama karşısına çıkıp duramam, tepki de gösteremem. kimsenin de bunu isteme hakkı olduğunu düşünmüyorum.


  • Bruce  (27.03.20 22:17:43) 
ben bu işi şuna benzetiyorum, pilot olupta her şey günlük gülistanlık oh otopilotla uçarken bir gün çok kötü bir havada kurtaramayacağını anlayınca uçaktan paraşütle atlamayı düşünen pilot..

hekimlik son yıllarda nispeten kolay ve garantili para kazanma mesleği olarak görülmeye başlandı türkiyede, sırf bu nedenle derece yapan, çok zeki çocuklar belki de alakaları olmadığı halde tıp yazdılar, halbuki bu meslek her zaman risk içeriyordu. savaş zamanı olur, bu tarz salgın hastalıklar olur, askerlik görevi olur, olur da olur.

hoş son yıllarda tus sonuçlarını görüyoruz sırf puanı yüksek diye tıp yazan çocuklar zamanı gelince en risksiz uzmanlık alanlarını seçiyorlar. cerrahlık, kadın doğum v.s. en düşük puana sahip.

sonuç olarak istifa eden sağlık çalışanlarına acımasız fln davranıldığını düşünmüyorum. ben devlette karar alıcı olsam hekimlik diplomalarını iptal ederdim o kadar net.

son olarak aklıma gelmişken, inş bu olay biraz da ders olur sırf puanım yüksek garanti meslek diye tıp yazmaktan vazgeçenler olacaktır ki bu hayırlısı olur hem ülke hem kendileri adına.
  • nuisance  (27.03.20 23:04:26 ~ 23:06:20) 
Ben son sene tıp öğrencisiyim yani intörnüm. Biz şu an tatildeyiz mesela. Duruma göre erken mezun edilip göreve çağrılabiliriz. Böyle bir şey olmasın diye saklanıyorum resmen evde. İs te mi yo rum çünkü bu ortamda çalışmak.

Bu mesleği seçenlerin %10'u falan insan hayatı kurtarmak için seçiyor. Hepsinin kendi kariyer planı var. TUS'ta öküz gibi kasıp dermacı olup kozmetikten para kırmak isteyen de var, plastik cerrah olup nişantaşına ameliyathane açmak isteyen de. Benim gibi mezun olayım da klinikle alakam kalmasın, laboratuvarda çalışayım ya da ilaç firmalarıyla iş yapayım diye düşünen de. Niye başka meslek hakkında böyle ahkam kesebiliyorsunuz?

Neymiş bu dönemde meslekten kaçan biri doktor olmamalıymış. Size ne acaba? Yahu Tıbbın zilyon dalı var, biri sadece genel cerrah olup tiroid ameliyatı yapıp yolunu bulmak ister. Pandemi durumunda da sorumluluk almak istemez yani. Zorunlu tutarsan istifa etmek ister, istifasını engellersen de adamı bezdirirsin ülkeden. Bu durumda dersin her branştan görev almak isteye doktorlar başvursun, ek ödeme yapılacaktır; koruyucu imkanlarını da sağlarsın sonuna kadar. O zaman oldukça yüksek bir insan grubu gelir zaten. Ama zorla sen burda duracaksın demek çok yanlış bir olay.
  • nundu  (27.03.20 23:48:00) 
ister istifa eder , isterse diplomasını yakar siz neyin peşindesiniz. bunlar devlet denen mekanizmanın problemleri ve hedef göstermeleri, sürecin boka sarması durumunda yeni fetöcülerimiz yavaştan belli oluyor anlaşılan . orman yangını tüm şehri ele geçirdiği zaman bir itfaiye çalışanı başlarım böyle işi deyip, karısı ve çocuklarının güvenliğine kafa yorar. hayat hollywood filmi değil, şartlar ne kadar ağırsa ona göre önlemini alacaksın, istifa eden çoksa eldekilere astronomik maaşlar vereceksin.


  • docrivers  (28.03.20 00:26:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.