[]

Karantina sürecinde yakının ölümü

Nişanlımla bu işin başından beri evdeyiz. Aynı şekilde onun ailesi de evden çıkmıyor. Fakat bugün dayısı vefat etti (corona'dan değil). Haliyle şu an önceden yattığı ve vefat ettiği hastaneye gidiyorlar. Anne-babasının evleri hastaneye yakın olduğu için yengesi ve kuzenleri de onun anne-babasıyla kalıyordu bir süredir.

Şimdi defin işlemleri, cenaze, başsağlığı ziyaretleri, mevlüt falan derken virüsün hepimize bulaşmaması imkansız gibi. Dayının evi şehrin çok dışında olduğu için ziyaretler nişanlımın ailesinin evinde olacaktır. Cenazelere illa ki bir önlem alınmıştır ama insanlara virüs var, başsağlığına gelmeyin diyemezler ki. Kimse dinlemez habersiz gelir zaten. Ben kendim de gitmek istemiyorum, nişanlım da o ortamlarda bulunsun istemiyorum. Ailesiyle ailecek görüştüğümüz için benim annemin de başsağlığına gitmesi gerekecek.

Böyle bir durumda ne yapmak, nasıl davranmak gerekiyor?

 
boktan bir durum.
maskeni takıp gidip döneceksin.
ağzına yüzüne dokunmayacaksın.
  • işimdeyim gücümdeyim  (26.03.20 10:39:17) 
cenazeye dezenfektan götür. kadınlar erkekler ayrı taraftaysa iki şişe götür


  • onkiloversemtamamım  (26.03.20 10:43:17) 
Gitmeyeceksiniz tabii ki. Salgın bu, öyle basit bir şey mi?


  • damba  (26.03.20 10:48:30) 
defin ve cenaze dışında baş sağlığı ziyaretleri ve mevlüt gibi şeyler ertelenmeli.
olması gereken bu.
ama olur mu bilemiyorum.

baş sağlığına habersiz gelinmesi durumunu bilemem, ama cenazeden sonra mevlüt yapıldığı için cenazeye gelenlere mevlüt olmayacağı bilgisi verilebilir mesela.
en azından o şekilde önü kesilir.
40'ında falan o zamanki duruma göre mevlüt yapılır.

nişanlınızla işin başından beri karantinada olduğunuza göre o da bu konuda bilinçli ve duyarlı demektir.
belki bunu teklif edebilir ya da önerebilirsiniz, o da ailesiyle konuşur.
çünkü onun ailesinin sağlığı da söz konusu.
siz en kötüsü uğrar, hemen çıkarsınız, ama nişanlınızın ailesinin evine şu süreçte girilip çıkılmasını o da istemez bence.
  • blatta hiberna  (26.03.20 11:12:22) 
başınız sağolsun.
tabiiki mevlüt başsağlığı vs ertelenmeli. dini ritüeller bunlar ama şu an kabe kapalı yani daha ne lazım ciddiyeti farketmek için?
cenaze sırasında da kendinizi hat safada koruyun. eve gelen olursa da kibarca geri çevirin kapıdan.
kapıda kuryeyle konuşurken bile maske takıyoruz neredeyse.

"insanlara virüs var, başsağlığına gelmeyin diyemezler" değil diyecekler.

aşırı laftan anlamayan bir kitleyse de, evde sizden birinin corona şüphesiyle karantinada olduğu haberini yayın, ne yazıkki aklıma başka bir çözüm gelmiyor.
  • jimjim  (26.03.20 11:35:26) 
"Salgın hastalık riskinin bulunduğu durumlarda cenaze namazının, olabildiğince az sayıda kişiyle ve bekletmeden kılınması tercih edilmelidir" bu diyanetin açıklaması.
başsağlığı için de evet aynen öyle demeleri gerekiyor, lütfen baş sağlığına gelmeyin. olması gereken bu. rahmetli de bunu isterdi eminim.

  • not dark yet  (26.03.20 11:48:32) 
geçen ctesi babaannem vefat etti. cenazeyi evden belediye geldi aldı, yıkandı etti, getirdiler evin önüne, bir dua, sonra 10 kişi gittik gömdük geldik. camilerde zaten cenaze namazı olmuyor, mezarlığa da kabul etmiyorlar fazlasını. e mevlüt işini de siz iptal edin.


  • lostys  (26.03.20 11:56:32) 
aslında olması gereken hiç gitmemek ama yapımızda var, gitmeden yapamıyoruz maalesef.


  • gazozailacatmauzmani  (26.03.20 14:39:25) 
Geçen hafta bi yakınımız öldü. Defin bir şekilde halledildi. Sonrasında taziyeye gelenlere yapacak bir şey yok malesef. Mecburen eve aldık, kolomya dezenfekte ile korunmaya çalıştık.


  • valarmurgulis  (26.03.20 15:48:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.