[]

yaşlılar evden çıkmasın da...

adamları evde bir başlarına mı terk edecez ulan. paket paket diye açıklanan şeyler iş bittikten sonra uygulanacaksa hiç uygulanmasın.

85 yaşında babam var. evde yalnız yaşıyor. 11 mart'tan beri evden çıkmadı. bir sefer ben alışverişini yapıp evini doldurdum, daha da uğramadım. zira ben de evden çıkmıyorum, babam için çıkarım elbet ama ben çıksam benim de halledemeyeceğim şeyler var. kimse bunları düşündü mü acaba?

raporlu ilaçları bitmiş. normal zamanda ne yapardı? gidip sağlık ocağından günü gelen ilaçlarını yazdırır, eczaneden alırdı. aramış sağlık ocağını, hemşire demiş ki "amca 65 yaş üstünün buraya gelmesi yasak. şimdi ben sana ilaçlarını yazsam buraya gelmiş gibi olucan, o yüzden telefonla yazmam da yasak". ha telefonla yazsa reçete kodunu apartman görevlisine verip ilacını aldıracak ama yazdıramıyor. çözüm ne? eczanenin tekinin reçete meçete olmadan babama ilaçları borç olarak vermesi. bugün çıkıp arıyacam bakalım yapan eczane çıkacak mı.

parası da bitmiş. apartman görevlisine alışveriş yaptırıyor, su söylüyor. paketimizde "bilmemkaç yaş üstü emeklilerin maaşı eve getirilecek" deniyor. bankayı aramış "yok öyle bir şey" demişler. görevli de pos cihazı taşımadığı için alışverişin parasını nakit vermesi lazım.

hadi ben aynı şehirdeyim, götürür para veririm. yakınında olmasam ne bok yiyecektik? görevliye maaş kartını verip şifresini mi söyleyecekti?

çıkmayın demesi kolay. çıkmıyor zaten ama evde ilaç, para gibi ihtiyaçlarının da bir şekilde çözülmesi lazım.

nasıl?

 
raporlu ilaç için reçete istenmiyor. eczaneye apartman görevlisi giderse bir ihtimal verebilirler. veya sürekli alışveriş yapılan bir eczaneyse telefonla halledilebilir.

bunu sağlık ocağındakiler bilmiyor mu? herhalde bilmiyorlar.
  • sutlu nescafe  (24.03.20 12:09:36) 
belediyelerin bu tür uygulamaları var. evde sağlık hizmeti veriyorlar.
direct.ankara.bel.tr

  • ankarakecisi  (24.03.20 12:10:49) 
@kibritsuyu sana katılıyorum ama ne yazık ki uygun bir cevabım yok.

bir çok insan aynı durumda, yaşlıları öcü gibi gösteriyorlar ve toplum baskısı git gide artıyor.

mesela annem, kanser hastası, yeni ameliyat oldu, kontrolleri var, kemoterapiye başlaması da gerekiyor hatta vücudunda 4 tane dikişli ameliyat kesisi var.

dışarı çıkamıyoruz tamam, dikişlerin alınması lazım, dikişlere baktık baktık anlayamadık kaldı ki annem doktor, bu dikişi ancak diken kişi alabilir dedi, 112 bir çözüm de değil.

öte yandan hastaneye gitmek çok riskli, gitmesini uygun bulmuyorum ama bir sonuç yok ne yazık ki.

tamam yaşlılar çıkmasın, ona bişey dediğim yok ama sonuç yok ki? şimdi düşünsek 1000 tane problem buluruz.

korkarım yakında sokağa çıkmak zorunda kalan yaşlılara şiddet uygulamaya başlayacaklar.

toplumsal bilinç hala çok düşük.

her gün sabah evime 5 dakka mesafedeki a101, 2 ayrı şok ve 1 bim mağazasını dolaşıp un arıyorum bulamıyorum, bu gün bim kamyonu geldi ben çıktıktan sonra koştum sordum onda da yok.

bugün bimdeyken kadının teki, sağa sola hapşıra hapşıra geziniyordu, 2 metre arkasındaydım uzaklaştım ama sırf havada bıraktığı partiküller yüzünden ben de kapmış olabilirim.

eğer ben virüs yüzünden hastanede 1 ay yatarsam yada ölürsem, annem kesin olarak dışaır çıkmak zorunda kalacağı için ölecektir.

yaşlı ya da genç olarak ayırmadan, kanser hastalarına karşı çok saygısız yorumlar görmeye başladım, işte doğal seleksiyon, hepiniz öleceksiniz vb vb gibi. bu iş dünya genelinde pek hayra gitmiyor ama ne olacak bekleyip göreceğiz.
  • hem şişko hem deli  (24.03.20 12:36:04 ~ 12:37:47) 
Raporlu ilaçların süresi uzatıldı, www.aa.com.tr

Diğer ihtiyaçları için polis veya zabıtayi arayabilirsiniz.
  • austra  (24.03.20 13:18:20) 
sutlu nescafe+1
raporlu ilaç için reçete istenmiyor. 65 yaş üstü hastanın kendisinin gelmesini de beklemiyorlar. daha dün eczaneye gidip ilaç aldık. bizi sağlık ocağı bilgilendirdi. babanızın bağlı bulunduğu sağlık ocağı konudan bihaber anlaşılan.

  • ganbatte  (24.03.20 13:45:48 ~ 13:48:32) 
büyük resme baktığımızda haklısınız, çarpan etkileri yeterince planlanmadı bu kısıtlamaların. ama diğer taraftan bir sıfırdan büyüktür demek zorundayız bugünlerde. yaşlıları evden çıkarmadılar ama tüm hafta boyunca tüm semt pazarları kuruldu mesela izmir'de, millette cayır cayır gitti.

büyük şehirlerin hemen hepsinde büyükşehir ve ilçe belediyeleri hatlar kurdular bu tarz ihtiyaçlar için. babanızın yaşadığı yerdeki hattı araştırsanız?

ilaç konusunda sağlık ocağını siz arayıp böyle bir uygulama var, rapor süreleri uzatıldı diye bilgi verseniz keşke. orda ki sorumsuz kişilere bir aydınlanma gelir belki.
  • Phoebe  (24.03.20 13:56:29) 
Evet dediğiniz gibiymiş, ilacı hallettik.

Para meselesini nasıl yapıcaz? Normalde cüzdanında makul bir rakamla gezer, bittikçe atm'den çekerdi. Alışverişini falan da kartla yapardı.

Kredi kartı kullanımı yalan oldu haliyle. Virüs olayı çok ani geliştiği için nakit olarak da tedariksiz kaldı.

Benim para götürmem dışında emekli maaşını vs çıkmadan alabilmesinin, ya da hesabındaki parayı çekebilmesinin bir yolu var mı pratikte?
  • kibritsuyu  (24.03.20 21:50:59) 
e başka biri çekip getiremeyeceğine göre nakit parayı?
temassız özellikli bir kartı(nız) olsa çok daha iyi.

basit ihtiyaçları için getir, migrosjet, bimarket gibi uygulamalardan siz alış veriş yapıp onun adresine yönlendirebilirsiniz.
ya da kabul ederse apt görevlisinin hesabına önden para gönderin. 200 liralık alışveriş için 250-300lük yollamak gibi.
artık gezemeyeceğine göre cebinde para durmasına da gerek yok?

bin-iki bin çekin bırakın dursun işte acil durumluk.
faturaları falan online siz ödeyiverin.
  • jimjim  (24.03.20 21:57:36) 
geçmiş olsun, sağlıklı günler ayrıca.
@kibritsuyu şimdi farkettim nicki, eskiden (buradan) tanırım seni, zor koşullara üzüldüm.

umarım buradaki ve dünyadaki herkes için artık sürdürülebilir bir çözüm bulunur da kurtuluruz bir an önce.
  • jimjim  (24.03.20 21:59:46) 
asıl gezemeyeceği için nakit paraya ihtiyacı var. bakkalı manavı ayarlamış, telefonla meyvesini sebzesini de sipariş yolunu bulup halletmiş ama bu heriflerin pos cihazı yok ki.

manav demiş ki amca bende olmayan bakkal ürünlerini de getiririm. bedavaya getirmeyecek ya, o da sakalına bakıyor. ya doğrudan getirme ücreti alacak, ya babamın atacağı bahşişe bakacak. bunların hepsine nakit lazım.

asıl gezdiği zaman nakit lazım değildi ki, zaten her alışverişini kartla yapardı, illa nakit lazım olunca da atm'den çekerdi.

yani ben götürücem gibi görünüyor, götürürüm sıkıntı değil. çok şükür bizim bir yöntemimiz var. ama ben merak ediyorum, olmasaydı, ben de başka şehirde olsaydım ne olacaktı?
  • kibritsuyu  (25.03.20 10:01:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.