[]

Elektrik kablo sorusu

Selam karavanda kullanmak için aldığım 12v filtre kahve makinası çok yavaş çalışıyor ve çakmaktan laptop şarj aletim de çalışmıyor. Araçta 240a x 3 tane akü var. Ama sorun aküyle alakalı değil. Çünkü her iki aleti de aracın “kendi çakmak çıkışına” takınca çalışıyor. Kahve makinası hızlanıyor fakat aracın orjinal çakmaklığına giden kablo ısınıyor. Laptop şarjı ise sorunsuz çalışıyor. Sorun muhtemelen yaşam akülerinden içeriye çekilen hatta. Kahve makinası 170w yani 14.5 - 15 amper güç istiyor. Laptop şarjı da 90w. Aklıma tesisattaki kabloların ince olması ve çok sağa sola dağılması geldiği için bugün n11 den 180w destekleyen 12v çakmak soketi aldım çünkü bendeki soketler de 120w mış. Bunu aküden tek kabloyla çıkarıp bağlayacağım ancak kablo konusunda kararsız kaldım. Ev için üretilen 2x2.5 mm kablolar iş görür mü yoksa daha kalın kablo mu almalıyım bilemedim. İçinden 12 volt 170 watt akım geçecek saatlerce. Ve karavan kapalı sistem olduğu için sağlam olması şart. Isındı mı ısınmadı mı diye düşünmeden kullanabilmem lazım. Aklıma solar kablolar geldi ama inanılmaz pahalı. Yardımınızı bekliyorum.


Okuduğunuz için teşekkürler.

 
Mobilim editleyemedim, aracın kendi aküsü 120a. Bu aküyle ve aracın kendi çakmak çıkışıyla çalışıyor aletler. Benim sonradan eklediğim 720a akü seti ve tesisatımla çalışmıyorlar, ama kablo da ısınmıyor. Laptop şarjı bi gidiyor bi geliyor Her saniye. Kahve makinası ise fişe taktıktan 12 14 dakika sonra su vermeye başlıyor. Halbuki aracın kendi çakmak çıkışıyla kahve makinası 2 dakikada su vermeye başlıyor (ama çakmak tesisatının kablosu ısınıyor, orjinal tesisat ince çünkü) laptop şarjı ise sorunsuz çalışıyor.


  • Tears of Devil  (24.03.20 03:38:36) 
hiç kayıpsız 170w ile de su ısıtsa gene yavaş olacak. standart kettlelar 1200-1500w onlar bile 1 litre suyu 1 dakikadan hızlı kaynatamaz. 170w alet 1 litre suyu en az 7-8 dakikada kaynatabilir. çünkü ısıtma esnasında daha fazla süre geçiyor daha fazla ısı ortama geçiyor.

karavan için bence en uygun ısıtma-yemek pişirme gazlı sistemler kalorisi (ısı enerjisi) çok daha yüksek.

2 x 2.5mm kesit kablo o akımlar içi zayıf kalır ısınabilir ve yangın çıkarabilir. kablo kadar kablonun geçiş yaptığı konnektörler de önemli. en çok ısı ve yangın riski gevşek konnektörlerde olur. benim görüşüm yüksek enerjili sistemler kurulacaksa 24-48 volt olarak yapılması gerekir.

solar kablo şart değil oto elektrikçiden alacağınız çok telli ve iç iletken alanı yeterli bir kablo da iş görür.

hesap olarak 2X2.5mm kabloda her bir amper/metre için 18mv gerilim düşümü olur. yani eğer 20 amper çekerseniz her metre için 0.36 volt düşer 10 metre kablo varsa 3.6 volt düşer ve 12 yerine 8.5 volt gelir cihaza. (4lük kabloda 11mv gerilim düşümü olur)

12 volt 15 amper (180 watt) cihazın iç direnci 0.8 ohm olur. 8.5 volt ulaşan uçta cihaz
yaklaşık 10 amper çeker. 8.5x10 = 85 watt güç ile çalışacaktır.

bu esnada üzerinde 3.6 volt kalan kablo 3.6x10 amper = 36 watt kadar enerjiyi ısı olarak kendi üzerinden atmaya çalışacak. kablonun loop yaptığı ortalıkta fazla gezmesin ama sonra lazım olur kısaltmayalım mantığında toplandığı bir alan varsa epey ısınacaktır.

hesapta bi hata var 15 değil 20 ampere göre gerilim düşümü hesaplamışım. ama çok önemli değil temel mantık bu.
  • orpheus  (24.03.20 05:27:33 ~ 05:43:53) 
@orpheus ne yazıkki sistem 12v olarak kurulu. Bunu 24 e çeviremem artık :/ kahve makinası da piyasadaki en iyi ürün. Kendi randımanıyla çalışsa yeter. Şu an tam 1 saatte 2 bardak kahve veriyor. Halbuki 15 dk da vermesi lazım. Çok büyük kayıp var yani :/ mümkün olan en kalın kabloyu takmam gerekecek o zaman değil mi? 2.5 ince gelir dediğine göre daha kalınını bulmam lazım. 4mm 6mm veya 8mm gibi? Yardımcı olduğun için sağol bu arada.


  • Tears of Devil  (24.03.20 10:08:11) 
Bu arada aslında 1500w tam sinüs inverter’im var. Tüm bu cihazların 220v olanını kullanabilirm aslında. Ama inverter aküyü çok zorluyor. Ve hali hazırda 12v kullanabilen cihazlarım varken boşu boşuna aküleri bitirmek istemiyorum. İnverter aküyü anında bitiriyor.


  • Tears of Devil  (24.03.20 10:10:35) 
Benim anlamadığım, aracın orj aküsü ve çakmaklığıyla sorunsuz çalışıyor ama yedek aküler ve sonradan takılan çakmak soketiyle problemli çalışıyor olması.

Sonradak takılan soketin hattının orjinal tesisattan ince olması pek olası gelmiyor bana, gözden kaçan başka bir şey mi var acaba?
  • John Bloor  (24.03.20 11:28:02) 
@john.. arabanın kendi tesisatıyla çalışıyor evet. Ama kendi çakmak girişi aküye çok yakın, 1 metre var yok...Ancak ne yazıkki çok ince kablolu, adamlar 14 15 amper akım çekilebileceğine ihtimal vermediler muhtemelen bu yüzden ısınıyor. Bizim çektiğimiz tesisatın kabloları daha kalın. Isınma vb yok. Ama akülerden çok uzak, 4 metre falan ileride çalıştırmaya çalıştığım çakmak. Aslında akünün hemen üstünde bir çakmak var ama salak elektrikçi onuda ana kablodan çektiği için 6 metre civarı dolaşıyor kablo. Sanki bu kalınlıktaki kablo o kadar uzağa o enerjiyi verimsiz taşıyor gibi. Ben diyorum ki çok daha kalın kabloyu sadece bu iş için kullanmak adına çekeyim gitsin. Yine 4 metre çekeceğim ama kablo kalın olacak... sorunu böyle çözerim diye düşündüm ama benim elektrik bilgim burada bitti :/


  • Tears of Devil  (24.03.20 12:21:56) 
kablolardan olabilir tabii de, o kadar yüksek amperlerde araç içi kadar kısa bir mesafede dağılımın verimi dörtte bire düşürmesi çok verimsiz, sadece kablo olacağını sanmıyorum.
-yaşam akülerinden gelen kabloların (kahve makinesi veya laptop şarjının değil) ısınıp ısınmadığını kontrol etme şansınız var mı?
-yaşam akülerinin şarj/deşarjını kontrol eden bir devre vardır muhtemelen, bunun aşırı hızlı deşarjı engelleme adına bir önlemi olmasın?
  • gkhncnzdgn  (24.03.20 13:28:54) 
hocalar şimdi voltmetre aldım gittim arabaya. aldığım veriler şöyle;

aracın kendi çakmak çıkışı: 11.99v
benim yaşam aküsü tesisatı: 13.44v

yani benim tesisat daha yüksek voltaj veriyor aslında. ama amper düşük muhtemelen. yaşam aküsü tesisatını 2x1mm çekmiş. muhtemelen 1mm olduğu için taşıyamıyor olabilir mi? 1mm bu akımlar için ince gibi geldi.şarj vb çalıştırır da 15 amper taşıyamaz muhtemelen.
  • Tears of Devil  (24.03.20 14:14:06) 
1 gerçekten inceymiş. o çapta yüksek amper taşıyabilecek kablolar da var fakat o kalitede malzeme kullanıldığından emin olamayız tabii.
emin olmak için siz daha geniş çaplı kaliteli bir kablo kullanın yüksek akım çekecek işler için bence de.

  • gkhncnzdgn  (24.03.20 14:27:27) 
bu iş için almam gereken kablo

urun.n11.com

bu olabilir mi? 2x2.5 seçeneği var. bundan alıp yaşam aküsünden direk hat alsam, hiç bölmeden çakmak soketine bağlasam sorun olur mu acaba?
  • Tears of Devil  (24.03.20 14:36:20) 
12 volt 15-20 amperde, ortalama uzunlu 5 metre olsa 4 mm kablo kesiti yapar aşağı yukarı.


  • John Bloor  (24.03.20 15:02:57) 
aslında bir deneme daha yapabilirsin. yaşam aküsüne ısıtıcıyı taktığında, ısıtıcının bağlı olduğu uçta akım çekerken kaç volt oluyor ? boştaki voltaja göre 1 volttan fazla ise kablon incedir.

4mm ve üzeri kablo tavsiye ederim. pahalı özel bir kabloya gerek yok. oto elektrikçide vardır. anfi kablosu olarak satılıyor. bagajdaki ses anfisine elektrik çekerler genelde.

tekrar edeyim kablo kadar kablonun uçlarına doğru crimp-perçin yapılması bağlantıların sıkı olması da önemli. elektrik işi karavanda şakaya gelmez.

kişisel tercih tabi ama sürekli 15-20 amper çekerek aküleri deşarj etmek ve 1 sene içinde epey pahalı jel aküleri filtre kahve keyfi için pert etmek masraflı olur diye düşünüyorum. ayrıca solar sistem bir noktadan sonra bu kadar sabit akımı karşılamayacak. sabit noktada konaklarken de 220 volt kahve makinası çok daha pratik olur.
  • orpheus  (24.03.20 17:16:32 ~ 17:18:56) 
16mm yeni hat çekerek sorunu çözdüm. ilgilenen herkese minnettarım. şimdi kahve makinası tam 35 saniye sonra ilk damlayı vermeye başlıyor. demleme kaç dakikada bitecek göreceğiz :) elinize sağlık brolar ^^


  • Tears of Devil  (25.03.20 14:02:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.