[]

sahte dezenfektan satan eczane

cumartesi günü, cadde üstünde ve etrafında hastanelerin de bulunduğu işlek bir eczaneden 1 litrelik el dezenfektanı aldım.

alırken üstünde yazanlara falan hiç dikkat etmedim. ertesi gün, markasını google'da arattım. 5 litrelik bidonların üst üste yığıldığı bir letgo ilanından başka hiçbir şey çıkmadı internette. markanın internet sitesi bile yok yani. fotoğrafta da görebileceğiniz gibi, etiketinde ne üretici firmanın adı yazıyor ne de barkod var. yarın gidip iade edeceğim (kredi kartı ile aldım ve slibi/fişi attım ama bu ayrı bir konu) ve muhtemelen eczanede olay çıkaracağım.

hizliresim.com

sizce bir eczanenin kuvvetle muhtemel sahte bir ürün satması -ki bu ürüne güvenip ellerini temizlediğini sanıp hasta da olabilirsin- normal bir şey mi? daha birkaç gün önce merdiven altı dezenfektan üretim yapan bir yeri bastılar. paranoya mı yapıyorum, ürün aslında normal mi?

ben alırken bu üründen onlarca şişe vardı eczanede. hâlâ satılıp satılmadığını bilmiyorum. şikayet etmek istiyorum? ticaret bakanlığna mı sağlık bakanlığına mı? eczacılar odasına mı?

 
Dostum sakin ol.

1.si Eczanelerin sahte ürün satması imkansız demiyim ama çok zor, sonuçları çok ağır buna kimse kalkışamaz. Dezenfektandan kazanacağı 2-3 kuruş için de kimse buna kalkışmaz,
2.si Eczanelere dezenfektan yapma hakkı verildi geçen hafta yani bu eczacının kendi formülü olabilir şişe bulamadığı için bunu kullanmıştır.

Şimdi yavaşça o bilgisayarını kapat, eczaneye git sor.
  • Mcfly  (23.03.20 17:53:23) 
Maliye dahil şikayet edebilirsiniz , zira o ürünün giriş faturası olduğunu zannetmiyorum. Sağlık bakanlığı bu konuda nettir, ürünün firma bilgileri iletişim bilgileri ve barkodu olmak zorunda. Solitim , marka ünvanı olarak hiç bir yerde yok.

@mcfly'ın mesajına atfen ; eczane üretimi olabilir , şişe bulunmuş olabilir ama etiket olamaz.Yanıltıcı bilgi veremezler tüketiciye.
  • synax  (23.03.20 17:55:25 ~ 17:57:04) 
@Mcfly sakinim ama sinirliyim :) eczanenin kendi üretimi olabilme ihtimali yok çünkü dediğim gibi, aynı marka letgo'da bidon bidon satılmak üzere bekliyor şu anda.


  • gidici  (23.03.20 17:59:38) 
ethanol'ün nasıl sahtesi olabilir ben onu merak ettim. methanol olduğundan mı şüpheleniyorsunuz yoksa derişik alkolün kokusu ve uçuculuğuna aşina değil misiniz?


  • nabrukk  (23.03.20 18:04:06) 
üreten eczacı belki letgo'ya bidon bidon ilan vermiştir.

dezenfektan üretmek zor değil. dünya sağlık örgütünün de sitesinde var tarifleri. evde yapabileceğiniz şeyler. izopropil alkol, su ve gliserin genel manada. gerçi bunlar izopropil yerine etil alkol kullanmoşlar.

ama fazla sinirli olmayın. çok büyük bir olay gibi gelmedi bana.

gerçi tüketiciyi kandıran her olay bir aldatmacadır ancak nereye şikayet edebileceğinizi bilmiyorum.
  • biseysorcaktim  (23.03.20 18:06:28) 
@nabrukk ambalajında üretici firma bilgisinin bile yer almadığı bir ürünün içeriğine de güvenmiyorum.


  • gidici  (23.03.20 18:07:42) 
valla biz lab'da bir kova dezenfektan yapıp birer litre bölüştük kendi aramızda (dezenfektancı değiliz, bambaşka bir sektördeyiz). o dezenfektandan sütçüme ve manavıma da verdim küçük kavanozlara koyup, çok insanla temasları oluyor diye. kendimiz yaptık, hepimiz aynısından kullanıyoruz, güvenerek kullanabilirsiniz fln diye de çok söyledim ama. umarım senin gibi düşünmemişlerdir :(

ürün normal olabilir yani sana zarar vermeyecek ve dezenfekte edecek bir karışımdır. eczacıya gidip olaysız şekilde sorabilirsin. işin mali boyutunu bilemem.
  • pati  (23.03.20 18:08:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.