[]

pc toplama

1.250 dolar falan bütçem var. hazır karantinayadız kaç haftadır. şişim insin diye pc topladım. sizce nasıl? bırakın hemeni belki gelecek ay bile alamicam ama dediğim gibi; 1. sıkıldım. 2. vakit geçsin. 3. aslında cidden pc alıcam şimdiden bilgileneyim çünkü piyasa çok değişmiş. o zaman gelelim parçalara;

cpu: AMD RYZEN 9 3900X 12-Core 3.8 GHz (420 dolar)
ben bi pc topladığım zaman neredeyse 10 yıl kullanıyorum. sanırım şu an fiyat performans en iyisi buymuş. içinden çıkan fanı bile yetiyormuş diyorlar.

anakart: ASRock X570 STEEL LEGEND WIFI AX AM4 AMD X570 SATA 6Gb/s ATX AMD Motherboard : www.newegg.com (200 dolar)

bu anakart mevzusu hep karışıktı benim için halende öyle. ancak kendinden wifi'ı olan, ddr4 4666hz'e kadar destekli çok güzel görünen bir anakart. fiyatıda iyi gibi.

ram: gskills 8gbx2, ddr4 3600 (ortalama 100 dolar)

hdd+ssd: bunun özellikle sdd kısmında kartlar yeniden dağıtılıyor gördüğüm kadarıyla. hdd 1tb alınır o dert değilde ssd'de veri transferde bir kademe atlanmış bu da fiyatlara çok yansımış. bunuda 256gb alsam yeter sonuçta sistem yüklenecek sadece. veya çok yer kaplayan oyunlar. bilemedim. bütçenin ekran kartından sonra kalanı ile bir seçim yaparım.

kasa: aynen bu da öyle. ekran kartı seçiminden sonra kalan bütçeyle en az 650watlık bi psu ile elbet ucuza da bişiler bulunur.

ekran kartı: işte dananın kuyruğu burada kopuyor. şimdiye kadar cpu, anakart ve ram'e 720 dolar çoktan gitti. kaçarı yok 300 dolara yakında hdd+ssd, kasa ve psu'ya gitse. elde kalıyor tahmini 250 hatta bütçeyi azıcık sıksam 300 dolar. ekran kartı için yetersiz kaldı değil mi?

nasıl ki işlemcide amd çok bariz bir seçenekse nvidia'da ekran kartında farkı açmış bu çok bariz. RTX 2080 Ti şu an en iyisi. ama kendisi bin doların üstünde zaten. almayı çok isterim ama ebesininki yani... bana bu bütçede iki seçenek kalıyor: RX 5700 XT veya RTX 2060.

sizce bu sistem beni 10 yıl falan götürür mü a dostlar? bana işlemciden kıs falan demeyin cidden işlemci çok önemli. ram zaten 16 gb. belki yerden kısıp kasayı dandik alıp bütçeye ek yapmadan bu sistemi toplayabilirim ama bilemiyorum şimdiden.

 
7 senede konsol gücü bile 10 katına çıkmış. 10 sene sonraki pc için plan yapmayın. mecbur 3-4 senede bir güncellemeniz gerekecek. 1080 çıkınca millet oha olmuştu ama şimdi 2080ti gibi bir kart var sonuçta. Yeni gelecek seri de %40 daha iyi olacak deniyor ama sadece dedikodu.

Ram sıkıntı değil onu sonradan arttırmak aşırı kolay bir şey sonuçta.
256 nvme ssd+1tb hdd yeterli.
5700 güzel kart ama sürücü konusunda çok sıkıntı çıkardı. amd çuvalladı başlarda şimdi düzeldi sanırım. donanımhabere girip konusuna baksanız ağlayanları görünce hak verirsiniz. 2060 belki daha düşük performanslıdır ama akarı yok kokarı yok dümdüz kart.
Alırken marka model yazıp kronik sıkıntılara bakın. mesela rgbli corsair ramleri 6-8 ay sonra hep sıkıntı çıkartıyordu ilk serilerde.
Duruma göre sıvı soğutma almak gerekebilir işlemciye yük binecekse. ekran kartı 3 fanlı olsun mümkünse.
  • bahoho  (23.03.20 16:02:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.