[]

Marketten aldıklarımızı nasıl dezenfekte ederiz? (Corona)

Selamlar,

Virüsün yüzeylerde kaldığını okudum; kimi birkaç saat diyor, kimi gün. Marketten aldıklarımızı gerçekten dezenfekte etme şansımız var mı? (annem, babam yaşlı ve halihazırda sağlık sorunları var)

Ambalajlı herşeyi suyun altında sabunla yıkamak mümkün değil. Örneğin, bakliyat ürünlerinde paketin arkasında çok ufak delik oluyor genelde. Aynı şekilde kolonya da püskürtemeyiz sanırım.Kolonyalı peçete ile silmek yeter mi? ambalajın her köşesine bu şekilde ulaşmak da mümkün olmuyor, koku da sinebilir.

Kimileri aldıklarını balkonda 1 gün bekletiyormuş açıkta ama bu da pek mümkün değil.

Sebze-meyveyi suyun altında sabunla 20 saniye mi yıkamalı? Bu yeterli olur mu? Olsa bile, marul, maydanoz vs yeşillikte bunu yapmak imkansız.

Tuvalet kağıdı, kağıt havlu, peçete gibi ürünlerde kolonyalı peçete ile tüm ambalajı mı silmek lazım?

(Ayrıca, marketten getirdiğiniz poşetleri atıyor musunuz?)

Siz bu anlamda nasıl bir yol izliyorsunuz? Önerileriniz nelerdir?

 
sebze-meyveyi beyaz sirkeye batırın. temizlik sirkesi olarak da geçer.


  • nabrukk  (19.03.20 23:09:47) 
Ben silebildiklerimi kolonya ile siliyorum; bazılarının kutularını, posetlerini direkt çıkarıp atıyorum. Örneğin bakliyatlari direkt kavanozlara aktarabilirsiniz. Yine tuvalet kağıdı, kağıt havlu ambalajlarinda aynı yolu izleyebilirsiniz. Şişe, konserve gibi şeyleri de suyun altında bulaşık deterjanı ile yıkıyorum. Meyve sebzeyi önceden de yarım saat sirkeli ve karbonatli suda bekletip sonra yıkayıp kuruturdum; aynen devam. Yeşillikler için kurutucu alırsanız sonrasında kaplara koyup 1 hafta kadar bozulmadan saklayabilirsiniz.

Bahsettigim kurutucu şu; www.ikea.com.tr
  • fraise  (19.03.20 23:24:41 ~ 23:26:32) 
CnnTurk’de doktor tam da bundan bahsediyor şu an. Yüzeyden virüs bulaşması rastlanmamış bir şey diyor. Virüs de max 6-8 yaşayabilirmiş bir yüzey üzerinde.


  • juninho77  (19.03.20 23:41:15) 
@juninho77, sorun da burada zaten. Siz almadan yarım saat, bir saat önce alacagınız ürüne virüs taşıyan birisi dokunduysa ve siz o ürünü alıp evinize soktuysanız???

Tüm bu ihtimaller ve detayları düşünmek, dahası önlem almaya çalıştıkça aslında enfekte insanların her gün başkalarını enfekte ettiğini bilmek ve bu sonsuz döngü...gücüm tükenmeye başladı yavaş yavaş:(((

@fraise, ambalajları en baştan boşaltmak çok mantıklı, sağolun.
  • scientia dux vitae certissimus  (20.03.20 00:51:02) 
@anthemis, hayır kafayı falan yemediniz; sadece normal bir zamanda yapmayacagımız şeyleri yaparak olabildiğince güvende kalmaya çalışıyoruz ama bu çok zor:(( En son 2 sefer bunu denedim, iflahım kesildi herşeyi sil, yıka, sabunla.

Şimdi gördüm, sayı gene artmış, ki bu sadece tespit edilenler. Artık sinirlerim çok bozuluyor. Bu saydıklarımızı bile ne kadar yapabileceğiz? Bunu ne kadar sürdürebileceğiz?:(( Ailemi korumak istiyorum, çok kaygı içindeyim:(
  • scientia dux vitae certissimus  (20.03.20 02:09:38) 
Salata marul gibi sebzeleri önce karbonatlı sonra da sirkeli su da 15er dk bekletin diyordu diyetisyen. Tabi bu iki işlem ayrı ayrı


  • neysene  (20.03.20 05:39:47) 
Yuzde 70lik etil alkole ulasabilirseniz fısfısa koyup ambalaj yuzeylerine püskürtebilitsiniz. Meyve sebze icin iyice yikayip soyup pisirmek.


  • instant crush  (20.03.20 10:10:40) 
Kaynanam bütün ürün ambalajlarını çamaşır sulu bezle temizliyor. manyak ettiler milleti.


  • kimlanbu  (20.03.20 10:33:31) 
Çamaşır suyu ile dezenfekte etmek benim açımdan zor ve sakıncalı da olabilir, çok iyi durulanması lazım çünkü.

Yeşillik için normal zamanda karbonatlı tuzlu sirkeli suda bekletiyoruz zaten ama şu an bunu yapmak yeterli mi emin olamıyorum sadece.

Katkıda bulunan herkese teşekkürler.
  • scientia dux vitae certissimus  (20.03.20 17:56:24) 
şöyle bir yazı yazmıştım tam da bugün:
kelimelerbenim.com

  • işimdeyim gücümdeyim  (20.03.20 17:58:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.