[]

ev kredisi ve ekspertiz

Selamlar, en az 10 yıllık kredi ile bir ev almaya çalışıyorum ancak işleyişi tam olarak bilmiyorum. O yüzden belki sorular temelden yanlış olabilir. Üç sorum var:

1- Diyelim ki ev sahibi ile anlaştık, ancak ekspertiz değeri beklediğimden az çıktığı için benim nakitim yetersiz kaldı ve evi alamadım. bu durumda ödediğim ekspertiz ücreti yanıyor mu? Eğer öyleyse bu biraz kumar gibi olmuyor mu? Ekesprtiz değerini bilip ona göre hareket etmek herkes için daha uygun olmaz mı?
2- Ekspertiz ve diğer herşey yolunda gitti ve kredi çıktı diyelim (burada kredinin hesabıma yattığını varsayarak soruyorum). Tam tapuya giderken bir nedenden dolayı ev sahibi satmaktan vazgeçti. Bu durumda ne oluyor? O para hesabımda mı kalıyor? Ya da süreç bu boşluğu bertaraf edecek şekilde mi oluyor?
3- Ara dönem ödemesi önerebiliyor muyum, yoksa sadece bankanın söylediği mi oluyor (tabi böyle bir seçenek varsa)?

Ek: Bir de ekspertiz değeri evin brüt metrekaresi üzerine mi, net metrekaresi üzerine mi belirleniyor?

Teşekkürler.

 
1- ekspertiz ucreti yanar. Cunku bir hizmet satin almis oluyorsunuz adamdan. (Araba ekspertizi yaptirip almaktan vazgecince odememek nasil olmuyorsa ayni hesap)

2- para sizin hesaba gecmiyor. Tapuda banka avukati da oluyor (bazen olmayabilir). islemler bitince banka ev sahibine gonderiyor parayi.

3- ara odemeyi kafaniza gore yapabilirsiniz. Ilk yillar yaptiginiz ara odeme daha manali olurken yillar gectikce yapacaginiz kar cok duser.
  • brkylmz  (15.03.20 17:04:36) 
1 ekspert kendi işini yapıyor. Evin değerini, riskini, satışa müsait olup olmadığını belirliyor.
Şini yapıp parasını alıyor. Sizin nakit durmunuz bu olaydan bağımsız. Yani şu evin ederi ne kadar üstüne param yetecek mi derken bile para ödeyip bu işlemi yaptırabilirsiniz.
2 Para hesabınıza yatar ve blokeli olarak bekler. Banka avukatı eve ipotek koydurduğunu onaylayınca para serbest kalır ve satıcıya aktarılır.

3 Önerebilirsiniz. Genelde sabit ödemeli plan oluyor. Anlaşırsanız o şekilde de plan olur.
Bina daire planında ne yazıyorsa ona göre belirler
  • efruz  (15.03.20 17:04:39) 
ekspertiz değeri az çıktı ise, vazgeçin zaten. kazıklanmayın.


  • ayaklibalik  (15.03.20 20:56:26) 
2. Tapu satışı yapılıp, avukat gerekli işlemleri yapıp evrakları şubeye yollamadan (genelde foto çekip atıyolar artık, size de evak veriyorlar) siz de şubeye gidip işlemi bitirmeden herhangi bir para hesabınıza geçmiş olmuyor.


  • John Bloor  (16.03.20 12:23:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.