[]

Tez Anketlerindeki Gelir Dilimleri Tuhaflığı

Merhaba Duyuru sakinleri,

Ara ara Duyuru'da yayınlanan tez anketlerinde bakıyorum. Hemen hepsinde cinsiyet, yaş, eğitim durumu gibi soruların ardından gelir durumu da soruluyor. Ancak burada bana ilginç gelen şey bu dilimleri çok dar ve düşük kapsayıcılıkta olması. Genelde şu şekilde seçenekler sunuluyor:

a) 1,000-2,000 TL arası
b) 2,000-3,000 TL arası
c) 3,000-4,000 TL arası
d) 4,000 TL ve üzeri

Geliri 2,500 TL olanla 3,500 TL olan arasında nasıl ciddi bir istatistiksel fark var ya da 4,000 TL üzeri geliri varsa artık zaten bu adam zengindir gibi mi düşünülüyor? Bu dilimler neye göre belirleniyor?

Sanki ben anket yapsam dilimler şu şekilde olurdu:

a) 2,300-5,000 TL arası
b) 5,000-10,000 TL arası
c) 10,000-20,000 TL arası
d) 20,000-50,000 arası
e) 50,000 ve üstü

 
ben de gelir dilimlerini tuhaf buluyorum. eski anketlerden kalmış çoğu özellikle 2018'den bu yana TL değer kaybı, enflasyon düşünülürse... pilot çalışma yapılıp yığılmaların olup olmadığına bakmadan kapsayıcılık hakkında kesin konuşmamak gerek. neyin araştırıldığı da önemli, kimlere uygulanacağı da.

örneğin öğrencilere yaptığın bir ankette de üstteki aralık anlamsız olur.
  • patiska  (13.03.20 13:58:53) 
Çoğu hazır anket sorularını kullanıyor çünkü, değiştirmek mümkün. Ben kendi tezimde bahsettiğiniz şekilde mantıklı olacak biçimde değiştirmiştim. Yalnız başlangıç geliri 0-1.000 arasını da koymak gerekiyor, öğrenciler, ev hanımları onu tercih ediyor genelde.


  • elikası  (13.03.20 14:02:43) 
Sizin önerdiğiniz dilimlerde 2300 tl ile yaşayan ve 4500 tl ile yaşayan aynı dilime dahil oluyor ki gerçekten iki yaşam arasında ciddi fark var.

5000 tl ile yaşayan ve 9000 tl ile yaşayan yine aynı şekilde tasnif edilmiş olur.

Aynı sınıfa dahil ettiğiniz frekanslardan, sınıfı temsil edebilecek herhangi bir ögenin, sınıftaki tüm frekanstan çok da farkı olmaması gerekiyor.

Son olarak, bu işin en sağlıklı yöntemi ön araştırma yapmaktır. Ön araştırmada elde edilen frekans dağılımına göre sınıflar zaten kendini belli eder. Yani körlemesine "bence şu mantıklı, bana göre şöyle olmalı" diyerek sınıf aralığı belirlemektense, ön araştırmadaki dağılımla sınıf aralıklarının tabii olarak oluşmasını sağlamak daha şaşmaz bir sonuca götürür.
  • joker hakki  (13.03.20 16:31:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.