[]

Virüs çok abartılmadı mı?

Medya sadece ölü ya da enfekte olanın sayısını veriyor. Yabancı da öyle Türk de. Şu kadar yüzdelik bi iyileşme oranı var demiyor kimse. Bugün marketler falan talan edilmiş, bence borsa bile olması gerektiğinden çok daha berbat seviyelere geriledi (sadece bist değil tüm dünya neredeyse). Ben bir detayı falan mı kaçırıyorum? Sıfır alışveriş yaptım, evde yarım ekmek ve buzdolabında normalde ne varsa o kadar yiyecek var. Borsa düştükçe saldırıyorum alım yapıyorum, virüs geçtiğinde biz ne boktan şeylere kafa yormuşuz denileceğini düşünüyorum. Yanılıyor muyum ben? Eğer öyleyse neden?




 
Acıkınca hisse senetlerini mi yiyeceksin?


  • malheiros  (11.03.20 22:03:31) 
ben de senin gibi düşünüyorum. ekstradan da hiçbşr şey yapmadım.


  • mahone  (11.03.20 22:04:16) 
Sen gibi düşünüyorum
Edit: bana niye tik atmadın ni? Sebebi neydi?

  • basond  (11.03.20 22:05:26 ~ 12.03.20 09:08:42) 
salgın olduğu zaman insanlar evden çıkmayacak. kendine bir şey olmasa bile evdeki, yakını yaşlı, düşük bağışıklığı olan, virüsü atlatamayacak insanlara taşımamak için çıkmaycak.

market çalışanları, kamyon şoförleri, kasiyerler evde kalacak. bir o kadar insan evden çıkmayacak zorunda olmadıkça, evde yemek yiyecek, restoranlardaki kuryeler manyak mı salgın varken çalışsın.

salgın başladıktan sonra marketler dönmeyecek. italyada çinde vs olan bu,

başta abartmayanlar ise iş işten geçtikten sonra maske bulup bir yerden market market dolaşıyor aç kalamamak için.
  • masseter  (11.03.20 22:05:27 ~ 22:06:32) 
@malheiros günlük hayatta büyük bir etkisi olacağını düşünmediğim için acıkınca her gün ne yiyorsam onu yiyeceğim. Soruda zaten bunu yaparken doğru mu düşünüyorum yoksa herkesin görüp benim kaçırdığım bir detay mı var diye soruyorum.


  • mg3929  (11.03.20 22:05:59) 
yayılma hızı şimdiye kadar rastlanan virüslerden çok yüksek. tüm dünyaya yayılmış bir virüs var sizce de ekstrem bir durum değil mi? üstelik tedavisi yok.
iyileşen hasta sayısı da paylaşılıyor sonuçta? ayrıca özellikle altı çizilmese bile genel sayıdan, ölenleri çıkarırsanız iyileşenleri* bulursunuz.
*iyileşip tekrar yakalanmayacakları ya da uzun vadede ne olacakları belli olmadıkları için de hastalığı atlatan hastaların sayısı "iyileşmiş" olarak verilmiyor olabilir.

medyanın abartması da vardır belki ama belki de ilk defa abartmaları gereken şeyleri abartıyorlar. abartmayan iran'ın durumu açık mesela :/ buna ne diyorsunuz?

kaos ve tedirginlik ortamında mantık, rasyonelite aranmaz, market yağmalamaları bununla ilgili.
peki basit bir maske üretiminde bile ihtiyacı karşılayamayan ya da bunu fırsata çeviren insanlığa ne diyeceğiz? bu tip sosyal durumlar; stokçuluk, fırsatçılık vs de kaosu besleyen şeyler aynı " yeea bişey olmaz raad olun" diye demeçler veren kafalar gibi.

eyorlamam bu kadar
sevgiler.
  • jimjim  (11.03.20 22:09:28) 
virüs çok bulaşıcı. önlem alınmadığı takdirde nüfusun %60-70'ine bulaşabilir. hastaların %2-3'ü ölebilir. %10 kadarı yoğun bakıma ihtiyaç duyabilir. bu sayıların ne anlama geldiğinin farkında mısın? italya, iran ve çin'de olanları görmüyor musun? hastane hizmetlerinden hiçbir şekilde faydalanamadığında, karantinaya alınıp da evinden çıkamadığında hangi markete gidip de ne satın alacaksın pardon?

abi ciddi soruyorum siz şaka mısınız? kaç gündür sürekli aynı geyik, yok abartılıyor bilmem ne. milyar dolarlık organizasyonlar çatır çatır iptal ediliyor, herkes teyakkuza geçmiş durumda, bir siz mi akıllısınız? insanların %90'ı "ölürüz" diye korkmuyor zaten. başkasına bulaştırırız, ciddi sorunlar yaşarız, ortalık karışır diye korkuyor.

hiç mi haber takip etmiyorsunuz, hiç mi dünyadan haberiniz yok? türkiye de italya gibi olursa markete gidip alışveriş yapabileceğini mi sanıyorsun gerçekten?
  • der meister  (11.03.20 22:11:23) 
Bence insanlar hükümetin bir şeyler sakladığını, güvenmediklerini ve bir süre sonra da bir anda genel sokağa çıkma yasağı, karantina ilan etme olasılığını göz önünde bulundurarak makarna falan almışlar. Mesela ben de hiçbir önlem almadım ama bakıyorum, Fahrettin Koca ilk zamanlarda acayip rahattı, havalimanlarına termal kamera konmasına gerek yok dedi, ertesi gün kamera ile yolcuları izlemeye başladık dedi falan. Şimdi yarın da sokağa çıkmayın derse, ekmek bile bir süreliğine zor bulunabilir.


  • malheiros  (11.03.20 22:12:39) 
market talan etmeye falan tabii ki gerek yok ama tüm dünyayı etkileyen bir salgın tehlikesinde temkinli olmak, önlem almak iyidir.

ben domuz gribine yakalandım mesela, 6 aydan fazla sürdü tamamen iyileşmem. devlet hastanelerinde sıralarda bekleyecek takatim ve zamanım olmadığı için medicalparka verdiğim paranın kendi bütçeme göre haddi hesabı yok. yüksek ateş ve halsizlikten bayılıp kafa travması geçirmem ve o 6 ayda bunun içinde ayrıca tedavi görmem de bonus oldu. o dönem iş için çok sık seyahat ederken, domuz gribi salgını var diye bana temkinli ol diyen arkadaşlarıma nolcaek yaeehhh ehi ehi diye gülüyordum ben.
  • Phoebe  (11.03.20 22:15:03) 
bir de hastalığı nispeten ŞİMDİLİK az ölümle geçiren (bak ÖLÜMLE diyorum) almanya, belçika gibi ülkelerin insana, kendine, birbirine saygısıyla ; medeniyetiyle üzgünüm ama çok sevdiğim canım ülkemin insanlarını bir tutabilir miyiz? mağara adamı gibi insanlarla aynı havayı soluyoruz, kimse kimsenin göz yaşına bakmaz.
mesela sen yakalanmasan bile virüs taşıması olası bir kişinin önlem alıp,seni beni düşüneceğini mi sanıyorsun?
hastanelerde yeterli hizmeti ve teknolojiyi alabilir misin?
hastalığın seyriyle ilgili ya da genel olarak güvenilir bilgiye ulaşabileceğini mi sanıyorsun?
üretim ve ekonomi konusunda tamamen dışa bağımlı olmamız, uzun vadede nelere sebep olabilir tahmin edebiliyor musun?
  • jimjim  (11.03.20 22:16:03 ~ 22:18:02) 
Küresel bir resesyon bekleniyordu ekonomide virus süreci hızlandırdı. Bist için ayrıca yabancı çoktan gitti. Virüs bahanesi oldu. Endekste rekor rakamlar verenlere de virüs mazeret oldu. Bist ülke durumu ile uyumlu mu bakmak lazım iyice kumarhane oldu.


  • Topalordek  (11.03.20 22:54:51) 
Bence de aşırı abartıldı. Aynı dünyaya milyara bir olasılıkla çarpacak göktaşı haberlerinde insanların "kıyamet geldi hepimiz ölcez" paniği gibi oldu. Ama bu panik süper ötesi cehaletten mi yoksa millet kendine eğlence mi arıyor aşırı sıkıcı hayatlarında tam çözemedim.

Yani risk var önlem ve tedbirler alınmalı ama bu denli abartmak komik duruma düşürüyor. GErekli önlemleri alırsın halkın paniğini dindirecek açıklamalarda buunursun somut veriler gösterip olur biter. Şimdi üstlerinde durmayacak bilimsellik (!) ile oraya buraya dezenfektan sıkmakla halkın paniği dinmiyor çünkü halk cahil. Gerçi ne kadar biliçlendirirsen bilinçlendir yine cahil. Bi 15-20 senedir cahiliz mesela aşırı şekilde. Neyse konu başka yerlere gidecek :D Ama şu anki medyaya yansıyan durumu abartı.
  • superfluid  (11.03.20 23:28:31 ~ 23:48:25) 
Ben de abartıldığını düşünüyorum.

Abartıldığını düşünmek önlem alınmasın demek değil. Salgın durumunda karantina mı olacak, dezenfektan mı dağıltılacak ne yapılacaksa yapılsın tabi. Yanlış hatırlamıyorsam Tayvan'da yaptılar, tek ölümle kurtuldu adamlar. Yani durum çözümsüz falan değil, o zaman ne paniği bu? Konuyu öğren, kendini koru, otoritelere çözüm için baskı kur, yeterli.

Ama 20 yaşında adamların market yağmalaması mallık. Maskeyi "bana hastalık bulaşmasın" diye takmak mallık. Üstelik bu mallık bu ürünlere asıl ulaşması gereken kişileri engellediğinden ve/veya stokçuluğa/fiyat artışına vs. yol açtığından zararlı da.

Abartılmadığı ve panik olunmadığı durumda süreç daha rahat atlatılır. Medya 3-5 tık fazla alıcam, sosyal medya ünlüsü 5-10 takipçi kasıcam diye gazlıyor milleti, bu yaptığı kime ne zarar veriyor umrunda değil.
  • plutongezegendegilmi  (11.03.20 23:50:29) 
Ben de cok abartildigini dusunuyorum.

Hukumet onlem alsin tabii ama orada da tum dunya onlem aliyor, dur biz de harekete gecelim mantigi var aslinda.

Evler, is yerleri ne halde kimsenin ilgilendigi yok mesela. Niye deprem, global sorun degil, kimse niye harekete gecmiyorsunuz diye ulkeyi ayiplamaz.
Bir suru insan belki yeni evde oturuyor ama curuk binalarda calisiyor.
Neden bu konuda harekete gecilmiyor mesela?

Insanlara gelince millet felaket senaryosu seviyor. Siradan, mutsuz hayatlarina heyecan geliyor galiba. Ne zannediyorlar acaba, sokaga cikma yasagi mi gelecek. Deprem sonrasi da yok her yer hastalik kapacak, yok aclik olacak vs yaziliyor.

Tamam en kotu senaryolar hep dusunulmeli ama bu bizimki baska bi sey. Felakete duyulan aclik.

Cehalet diz boyu yani.

Hicbir seyi efektif yonetmeyi bilmiyoruz turk toplumu olarak.
  • Flipsflops  (12.03.20 08:05:46) 
gerçekten fazla abartılıyor bence, her yerde felaket tellalı gibi açıklamalar var. İtalya öldü bitti falan diyorlar ama geçenlerde öğrendim ki ölenlerin yaş ortalaması 81.5'muş. Yani virüs öldürmese 3-5 gün sonra eceliyle gideceklerdi belki. Ölenlerin çoğu da bence bu kaos ortamından etkilenip, stres yüzünden bağışıklığı iyice zayıflayanlar. İddiam odur ki insanların böyle bir vürüsün varlığından haberi olmasa, sıradan soğuk algınlığı vb. sansalar ölüm oranı en az yarıya düşerdi.


  • bobinhoo  (12.03.20 12:39:27) 
galeyana gelmek, panik olmak başka şey. ciddiye almak başka şey.
bence abartılmadı.
italya'da dün 180 kişi ölmüş coronodan. bak bir günde. ve daha ne kadar ileri şekilde yayılacağı belli değil. günde 500 ölüme mi çıkacak düşecek mi belli değil. sizde bir etki yaratmıyor mu bu?
yaşlılardı zaten ölecekelerdi ne saçma bi bakış açısı. yaşlılıktan (coronadan önceki gibi) ölümler durdu mu sanki? bunlar üzerine eklenenler. bir diğer önemli nokta da yakalanan;enfekte olan kişilerin bir de taşıyıcı olması.
yaşlı yaşlı kendi halinde köşede ölmüyor, sana bana da bulaştırıyor.
  • rewlack  (12.03.20 12:56:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.