[]

Web Uygulamalarının Mobile Uygulamalara Yönlendirme Israrı

Desktop web, mobile web, android ve ios'ta hizmet veren web siteler (hepsiburada, trendyol ve benzeri milyonlarcası) kullanıcılara android ya da ios uygulama indirmeleri için zorluyor. siteye girince sağda sola uygulamızı indir şeyler çıkıyor vs.

web uygulamalar native'de olanlar kadar iyi performans veriyor ve kullanım kolaylığı bakımından onları aratmıyor. bir e ticaret sitesi için, native uygulamanın yapabileceği her şey web uygulaması ile yapılabiliyor. bir kullanıcı olarak uygulama indirmek yerine tarayıcı üzerinden kullanmayı tercih ediyorum ben.

neden kullanıcılar native uygulamayı indirsin diye uğraşılıyor? halbuki tüm bu ısrara rağmen mobile web kullanıcıları, mobile app kullananların 5 katı falan.

 
- push notifications: evet tarayıcıdan da yapılabiliyor ancak öncesinde izin istemek gerekiyor. Bunu suistimal eden websitelerinden dolayı çoğu insan okumadan "hayır" deyip geçiyor.

- siteye girmek için tarayıcıyı açıp adres satırına site ismi vs. yazmak gerekiyor. müşteri, sadece aklına geldiğinde bunu yapıyor. Ancak uygulama yüklendiğinde, telefonda boş boş sağa sola swipe yapan günüm insanı, uygulamanın ikonuna da rastlayıp bu mecralara bakabiliyor. Beleşten kendini hatırlatma

- bir ihtimal kişisel verilere erişim kolaylığı sağlıyor. Adres defteri, resimler vb.

kullanıcı istatistikleri mobile app'ın daha kârlı olduğunu gösterdiği için e-ticaret firmaları buna yöneliyor. rubygarage.org
  • cern de cayci olmak vardi  (09.03.20 10:10:12 ~ 10:12:50) 
yukarıdaki ihtimallere ilaveten reklam engelleyici durumu da var. ben ios kullanıyorum. safari'de ad blocker kullanılabiliyor ama uygulamaya geçince reklamları engelleyemiyorsun.


  • himmet dayi  (09.03.20 10:59:41) 
Yine yukarıdakilere ilaveten sunucu yükünü hafifletiyor. Web'de her bir sayfa açılışı için istekte tüm sayfa dönüyor istemciye.

Mobil'de ise uygulamanın iskeleti zaten belli ve cihazda yüklü, kullanıcı işlem yaptığı sırada tüm sayfayı yüklemek yerine önemli bilgileri bu iskelete yerleştiriyor gibi düşünebilirsin.

Sunucuyu daha az yorar ve daha hızlı bir deneyim sunar.
  • ayin yazari  (09.03.20 11:37:50) 
ayrıca genele vurulduğunda, mobilde web'i uygulamaya tercih edecek insan sayısı azdır. nasıl daha rahat buldun, aklım almadı mesela.


  • cikmaz sokaktan cikagelen cocuk  (09.03.20 13:29:29) 
Çünkü cihazına erişimleri var, rehber, sms, kamera, mikrofon, konum, arama geçmişi derken bu data oldukça değerli hale gelir.


  • kimlanbu  (09.03.20 14:08:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.