[]

Londra mi pahali Istanbul mu?

Evet 2 sehrin de yasam kosullari farkli. Ikisi arasinda kiyas yapmak sacma. Sadece her sehri kendi bunyesinde olcup tartmak istiyorum.

Bugun bizim sirkette calisan babasi Scott annesi Turk 13 yasina kadar Lomdrada yasamis bir elamanla bunu tartistik. Adam Londra pahali asla orda yasamam Istanbul da mutluyum diye bir cumle kurdu. Benim sarterler atti. Istanbulla Londrayi karsilastirdigin zaman londra pahali dedi. Saka gibi. Cunku orda 1.400 pound para kazaniyormus. Buraya geldi tabii aldigi paranin haddi hesabi yok. Londrada yasam zor diyor. 1.400 TL İstanbul’da kazansan tabii ki burda da yasam pahali olur.

Tutturmuş oda kiraları çok pahalı. E İstanbul’da da aynı.
Market pahalı diyor Londra icin. Sacmalik. 10 pounda marketten aldığın sey ile 10 liraya Türkiye’de yaptığın alışveriş bir olmaz.

Ulaşım pahalı diyor. Londra’da 1.5 pound basıyorsun otobüse binince. Burda 3 kusur oldu sanırım.

Anlamıyorum bu insanları Londra tamam pahalı ama İstanbul’da ucuz degil be kardeşim.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Bu arada biri 3 ay olmak üzere 3 kere Londra da bulundum. Belki doğup büyüyen kadar bir tecrübem yok ama. Bizim de gözümüz görüyor sonuçta.

 
londra'da yaşıyorum. burada 1400 aylık kazanç ile evsiz kalırsın.
en leş oda 500-600, ulaşım en az 100, geriye 700 kalıyor. sigara içecek kadar salaksa sigara zaten 10-15 pound paketi. dışarıda yemek yemek öğün başı 10 pound koyabilirsin. bir fish and chips karın doyurayım desen en az 8-10 arası içecek hariç. yani o paraya londra'da anca yaşarsın. bu ingilizler senin gibi ya yemeklik malzeme alayım da evde yiyeyim, sigarayı da sarayım, evden yemek götüreyim ya ne para vereceğim şimdi falan kafasında olmayabiliyorlar her zaman.

yapan arkadaşlarım var ama bak azınlıktalar. kahve bak 3.10 oldu bu hafta. kahve ya.
otobüs 1.5, tube 1,5 dan başlar 3,90 a kadar gider ortalama 3 falan de. tek yön.

mesela her sabah ayılmak için sbucks ya da csta kafe'den en az 3 pound'a kahve almazsa ölecek tipler var burada. evet o kahveyi elde 1 km falan taşıyorlar. işe onunla gelip masada içiyorlar. bu bir statü sembolü. hop ne oldu gitti ayda 60 pound bu sadece sabah kahvesi. daha bunun yemek sonrası kahvesi var. işin komiği de işyerinde kahvenin bedava olması ama kimsenin içmemesi. kahveciler burada iyi lobi kurmuşlar takdir ediyorum.
  • ozdek  (07.03.20 01:15:55 ~ 01:40:46) 
Londra başını sokacak yeri olan adam için dün en ucuz şehirlerinden biri. Kira vermiyorsan, aileden kalma ev falan varsa kralsın. Market pahalı diyen adamı kaale bile alma. Ulaşım pahalı denebilir bir nebze orda katılabilirim. Kira, ev alma durumları vs çok sıkıntı fiyatlar astronomik ve fiyat performans olarak berbat ötesi, evler eski, bakımsız, komşular üçüncü dünyadan. Suçun kol gezdiği en dandik muhitler bile aşırı pahalı konut bakımından.


  • speedy  (07.03.20 01:28:12) 
direk birim kıyaslaması mantıksız bir yerde. 1'e 1 gibi. Asgari ücrete göre oranlanmak en mantıklısı.

Londra'nın ucuz olduğu noktalar var ve pahallı olanlarda (Asgari ucrete oran kıyas alınmıstır)

Aklıma gelen ucuz noktalar

Dışarda,resturantta yemek yemek
Araba
bir nebze market giderleri(sebze-meyve) hariç

Pahallı noktalar

Konut
Hizmet - tesisatçı,elektrikci,usta vb... - inanılmaz pahallı
  • sunriseee  (07.03.20 02:15:40) 
1400 pound gelir için hangi işi yapıyormuş acaba? o böyle asgari ücret gibi bir şey olmalı. İsveç'te ve Danimarka'da garson olarak veya markette çalışanlar bile daha çok kazanıyor. Buralar belki bir tık daha pahalı ama Londra da pek ucuz değil. Orada öyle iş yaparsa tabii biraz zor yaşar. İstanbul'da garson olarak çalışan biri ne kadar iyi geçinir ki? Ya da kasiyer, mağazada satış elemanı. Sizin şirkette ne iş yapıyor bilmiyorum ama şirket falan dediğinize göre en az 4-5k geliri vardır o zaman tabii çok da pahalı gelmez İstanbul. Şöyle 2500 falan kazansa anlar.

Şu sitede kıyas var
www.numbeo.com
genellikle ortalama oluyor ve tutarlı oluyor. Birçok giderin fiyatı yüksek ama en aşağıda ortalama maaşa bakınca da TR 3000 küsür TL London 2500 küsür pound. yani o söylediği 1400 çok düşük.
  • senolll  (07.03.20 02:21:43 ~ 02:22:30) 
Londra’da 3000 poundla da yaşaman zor. Eleman londrada ne iş yapıyormuş acaba 1400 pound kazanacak... konaklama işin içine girerse aç bile kalabilirsin. Ancak oda kiralayarak vb ile aç kalmazsın 1400 e ama bu şekilde de çok çok zor olur. Her yerde anlatırım; 400 pounda ev buldum süper bedava vb diyen kız arkadaşımın üstüne üst kat çöktü, altında kalmaktan 2 metreyle kurtuldu. Çökmeyen oda’da vardı ama 600 pounddan başlıyor :) benim oyum londradan yana. Her türlü pahalı. Ama arkadaşın söyledği için değil, 1400 pounda çalışan adama afganistan bile pahalı çünkü.


  • Tears of Devil  (07.03.20 02:46:06) 
pahalilik ile alim gucunu karistiriyorsunuz. tabi ki Londra Istanbul'a gore daha pahali bir sehir. ama Londra'da yasayan birisinin alim gucu Istanbul'daki birisine gore daha yuksek. tartisilacak bir konu da yok ortalikta, sehirleri karsilastirmak mumkun :

www.numbeo.com
  • crucio  (07.03.20 03:21:54) 
yaw asgari ucret civari geciyor ise eline dunyanin heryerinde fakirsin iste. bu ingiltere'de 1500 pound ise fakirsin, tr'de 2000tl, amerika'da $2000, almanya'da 1750 avro, vs.

asgarinin 2-3 katina cikmadan kafayi sudan cikartabilmenin imkani yok. o noktada da iste super durumda degilsin ama en azindan nefes alabiliyorsun. yine de laylaylom yasayamazsin. tek isen cok sikinti cekmezsin ama aile besliyorsan yine bir suru sikinti.

aile gecindiriyor isen, "insan" gibi yasamak ve yasatmak icin (adam gibi bir ev, senede 1-2 tatil, ay sonu gelecek elektrik su faturasini dusunmeden yasamak, kucuk bir araba alip benzini dusunmeden gezmek vs) ise bence 10.000 birim lazim.
  • cooperr  (07.03.20 07:30:27) 
Cooper doğru demiş londrada asgari kazanıp burada 4xasgari kazaniyorsa tabi orası pahali gelir burada 2000 kazanip oradi zor diyorsa onu bilemem


  • basond  (07.03.20 11:55:19) 
Burda liste ve nasıl hesaplandığı anlatılıyor.

www.bloomberg.com
  • intihar etsem de kendime gelsem  (07.03.20 12:06:40) 
Şöyle de bir şey var burada 10k ve üstü kazanan bir mühendis orada 3k bilemedin 4k alır. Yani orada vereceğim 10 euro burada vereceğim 10 lira kadar koymaz bana. Direk birim hesabı yapmak çok doğru değil. Asgari ücretliysen elbette Türkiye daha ucuz hatta dediğim örnekteki gibi mühendis için de daha ucuz olabilir burası. Arkadaşının durumunu bilmiyorum ama haklı olma ihtimali var.


  • rubydark  (07.03.20 17:05:17) 
Yanlış yazmışım burada vereceğim 10 lira oradaki 10 euro kadar koymaz demek istemiştim.


  • rubydark  (07.03.20 17:06:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.