[]

Bizim siha /iha maliyetleri?

Ne kadardır. Nette farklı bilgiler var




 
5bin dolar ile 25bin dolar arasında değiştiğini okumuştum ne kadar doğru bilmiyorum.

bi yerde de şöyle birşey yazıyor;

A Bayraktar costs about 3,5-4 million(47 million for 12 drones were paid few year ago).

Other details;

Bayraktar is 93% locally produced

8 armed Bayraktar entered service 4 months ago and this year 14 more armed Bayraktars will enter service(they delivered that 8 batch earlier than promised so there might be increase in 2018 numbers)

There are 38 Bayraktar Tb-2s in service (15 armed).

Other than Bayraktar there is Anka(which is more advanced and has more indigeneous systems) and Vestel Karayel(which is more advanced than Bayraktars but not that much).Anka has armed versions and Anka costs 5-8 million dollars(There are few armed ones and in total 10-20 Ankas are in service.2 Satcom models entered service few weeks ago).Karayel has an armed versions but goverment didn't buy it.

Economy minister said Turkey paid 250 million dollars(including training and maintance) for 10 herons(the ones we got were very problematic) if you want to compare prices.

It doesn't seem like it was hit(another Bayraktar did an emergency landing at the start of ES.Afaik that one and this are the only Bayraktars that got damaged/destroyed) though we can't be sure without details.The important thing here is the lives of pilots which is the best part about uavs.


www.patronlardunyasi.com
  • false pretension  (05.03.20 00:25:39 ~ 00:28:36) 
Ingilizce kaynak daha doğru duruyor, 25bin dolar bile komik bir rakam çünkü


  • Tam1Hi0n3  (05.03.20 00:37:57) 
dronelardaki izleme sistemlerinin gramı altından pahalı.


  • dedim dedim de kime dedim  (05.03.20 00:38:48) 
Ya bu iha/siha'yı damadın şirketi mi üretiyor? Yani devlet bütçesinden damadın şirketine mi gidiyor para? (Cevap değil ama kafama takıldı)


  • prole  (05.03.20 01:11:59) 
selam bayraktarda kullanılan 100 hp rotax motorun muadili(iha, amatör spor uçak, siha vb) google fiyatı 24bin dolar

yani şöyle bayraktar iha'nın özelliklerine baktığımda 100 hp rotax motor diyor.

www.flyingmag.com

direkt olarak iha siha maliyeti 25bin dolar olayı çöp oldu.

ikincisi kim bilir elektronik ne komponentler alınıyor yurtdışından.

bizim yaptığımız dediğimiz olay sanıyorum ki çok büyü ihtimalle.

1 karbon fiberden kaporta üretmek ve bunun tasarımı

2 bu ürünlerin yazılımını geliştirmek

3 ve montaj.

benimkiler sadece tahmin ama şöyle bir bakalım, milli araba milli araba dediler yıllarca ne çıkardılar ortaya ilk seferinde? chevrolet bir aracın ön tampon hariç herşeyiyle tıpatıp aynısını.

araba yolda gidiyor, iha gökyüzünde, üstelik insansız.
  • hem şişko hem deli  (05.03.20 01:31:54) 
25bin dolar mi? :)

arkadaslar askeriyeden bahsediyoruz, 25bin'e kanatlarini alamazsin.

f35'ler 100 milyon dolar uzeri ise IHA'larin helalinden 1 milyon dolari vardir.
  • cooperr  (05.03.20 02:22:36) 
1 sistem 35-40 mEuro diye konuşuluyordu.1 sistem : 6 siha,2 yer istasyonu,yedek parça vs


  • mutlu yillar sana  (05.03.20 08:03:35) 
@prole TUSAŞ (devlet kurumu) ANKA isimli ihayı üretiyor, çok yükseğe çıkıp çok uzun süre uçuş yapabiliyor, bir günden biraz fazla olması lazım. Asıl amaç ve görevi istihbarat ve bilgi toplama. Silahlısı yapıldıysa bilgim yok.

Damadın ailesine ait olan Baykar firmasının ürettiği iha ve sihalar ise 3-4 model vardı, ANKA'ya göre daha ufak ve daha atikler bildiğim kadarıyla, ağırlıklı olarak silahlı üretim yapılıyor.

Yanlış hatırlamıyorsam Vestel de iha işi ile ilgilenmeye başlamıştı, üretim de olması lazım ama TSK bünyesinde kullanılmıyor.

TSK bünyesine ilk katılan İHA Baykara ait, yıl 2007 olmalı. ANKA ise 2010 gibi test edilmişti sanırım.

Damat denilince muhalifler olaya tersten bakıyor, sanki devlet damada bu işi yap diye teşvik etmiş gibi algılıyolar.

Tam aksine RTE Selçuk Bayraktarı yararlı ve faydalı bir adam olduğu için damat aldı bana göre :)

Yani Selçuk Bayraktarın geçmişine baktığınızda damat olmadan önce de, AKP kurulmadan önce de bu işlere kafa patlattığını, babası ve abisini bu iş için ikna edip çalışmalara başladığını görebilirsiniz.

Gelelim fiyata, İsrail üretimi heron yanlışım yoksa 18-20 milyon dolar fiyatı vardı. Emin değilim yalanlanabilir.

Bayraktar için ise şöyle bir haber var 2016 yılına ait, 12 adet iha için devlet Baykar'a 44 milyon dolar ödemiş. Basit hesapla tanesi 3.66 milyon dolara geliyor.

Değil israil ve abd üretiminden ucuz olması, aynı paraya mal edilse bile bu teknolojiye devletim tüm imkanlarıyla tam destek vermeli.
  • John Bloor  (05.03.20 08:20:03) 
Öncelikle maliyeti 1 milyon dolardan kesin fazla, üzerinde kullanılan kameralar 100 bin dolardan daha fazla, motorlar ve aviyonik sistemler işin içine girince maliyet 1 milyon doları rahat buluyor. Bundan bir kaç yıl önce emniyet 6 iha için 36 milyon dolar ödemişti.(linkini aşağıya bırakıyorum) Bayraktar firması da bu işi babasının hayrına yapmıyor. Bu işten çok ama çok ciddi para kazanıyorlar. Ayrıca sadece sattım bitti demiyorlar. İlerleyen zamanlarda parça ve malzeme de satıyorlar devlete. Yani ciddi bir ticaret söz konusu bu işte.

Vestel savunma da iha işinde ve onlarda 2006 da başladıkları işte karayel taktik iha üretiyorlar. Vestel savunmanın ihası baykar iha ile aynı sınıf ve bu sınıfın adı Taktik iha. Tai'nin yaptığı ihanın sınıfı ise male iha. Anka iha ile karayel ve tb2 yi kıyaslamak d segmenti bir araba ile b segmenti bir arabayı kıyaslamak gibi olur. (ANKA çok daha büyük ve çok daha fazla faydalı yük taşıma kapasitesine sahip)
Gelelim Vestel savunmaya bu firmanın iha'sı gayet başarılı bir iha ancak baykar(kayınpeder) faktöründen dolayı bugüne kadar 100 adet devlet kurumlarına sattı. Vestelden 1 adet dahi almadılar. Buna rağmen vestel ihayı ihraç etmeyi başardı. Artık hedef olarak türkiyeyi düşünmediklerini çünkü devletin sahip çıkmadığını düşündüklerini duydum.

www.yenicaggazetesi.com.tr
  • kraldan cok kralci  (05.03.20 08:53:58 ~ 09:08:26) 
25bin dolar bana da çok komik geliyor ama 20 milyon dolar da çok fazla. bugun bir f16 o kadar. ki kaç tane ankayı düşürdüler..


  • gameofannen  (05.03.20 08:55:12) 
Siha'ları bilmiyorum ama Tusaş (TAI)'nin ürettiği Anka'ların satış fiyatı yaklaşık 10 milyon dolar. Bayraktarın ürettikleri daha küçük, muhtemelen maliyetleri de daha azdır.


  • talasas  (05.03.20 11:53:49 ~ 11:55:28) 
25 bin dolar belki kaldırma maaliyeti olabilir.


  • false pretension  (05.03.20 17:00:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.