[]

Assassin's Creed oyunlarının nesi beğeniliyor?

Merhaba arkadaşlar,

20 yıldan beri video oyunlarının içindeyim. Karakterim oyunlar tarafından şekillendirildi, bir parçam haline geldi desem yeridir. Yani profesyonel anlamda bir " old school gamer" olduğumu rahatlıkla söyleyebilirim.

Ancak bir konu var ki içimde hep bir yara gibi hiç geçmiyor: Assassin's Creed. Bu serinin oyunlarını ne yaparsam yapayım bir türlü sevemiyorum. Çok yüzeysel geliyor. Dövüş mekaniklerini falan hiç mi hiç beğenmedim. Vuruş hissi yok bir şey yok. Taşa mı vuruyorsun adama mı belli değil. Sanki dövüşten ziyade oyun sizi sürekli birilerini sinsice öldürmeye zorluyor gibi. "Dövüşme bak, dövüş çok zevksiz, sen git adamı sinsice öldür" diyormuş gibi sanki. Bir türlü zevk alamadım. Hikayenin derinliğine falan girmeyeceğim. Sadece Revelations ve Black Flag oynadım. Ama ikisi de bana çok yüzeysel geliyor. Beğenseydim seriye baştan baştan başlamak isterdim.

Ben böyle beğenmezken bakıyorum millet deliriyor bu seriye. Nereyi kaçırıyorum anlamıyorum. Bende bir de biraz garez var sanırım bu seriye karşı Prince of Persia serisiyle karşılaştırdığım için ve bu seriyi bitirdiği için. Sanırım beğenmememin en büyük sebebi bu. POP'un bendeki yerini bir türlü dolduramadı. O yüzden de sanırım sevemiyorum ve hiç sevemeyeceğim de. Uplay hesabımda Ubi'nin ücretsiz dağıttığı bir sürü AC oyunu var ama hiçbirini de oynamak istemiyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?

 
Katılıyor ve benzer sebepten dolayı gow serisini de sevmediğimi ekliyorum.


  • Tears of Devil  (03.03.20 15:56:00) 
"Sanki dövüşten ziyade oyun sizi sürekli birilerini sinsice öldürmeye zorluyor gibi. "Dövüşme bak, dövüş çok zevksiz, sen git adamı sinsice öldür" diyormuş gibi sanki."

oyunun adının Assassin's Creed olması biraz mantık uyandırmadı mı ki? Oyun zaten gizlice öldürmek üzerine kurulu.. Suikastçıyı oynuyorsun, tabi ki oyunun seni zorladığı yöntem gizlice öldürmek olmalı. Gerekirse aksiyon içinde halledebiliyorsun. Ki ayrıca oyunun dövüş mekaniğinin hantal ya da gerçek dışı olduğu söylenemez. Serinin eski oyunlarının dövüş mekaniği çok kolay evet ama gayet keyifli görsellikler sunan, sırf sıkıldıkça etrafına 15-20 guardı dizip Malkoçoğlu gibi sıra sıra saldıran düşmanları kesebileceğin bir dövüş mekaniği var eski oyunlarda. Yani dediğim gibi haddinden fazla kolay, counter attack yapa yapa kesiyodun ilk 3-4 oyunda, ama keyifli de baya.


Onun dışında bu oyun serisinin çok sevilmesinin nedeni (ki açık ara en sevdiğim oyun serisi, her oyununu %100 bitirdim) atmosferinin inanılmaz olması. Her oyunda seni başka bir tarihi lokasyonda yaşatıyor. Serinin ilk oyunlarında ayrıca çok hoş gizemler, bu gizemleri açmak için çözdüğün bulmacalar, gerçekten zekice bir alternatif tarih bölümü de vardı. Ayrıca günümüzde geçen hikaye akışı da güzeldi ama son oyunlarda o yönüne pek ağırlık vermiyorlar maalesef.

Yani kısaca bu oyunu sevenler benim gibi tarih, mimari, kültür vs. aşığı insanlar. Başka hangi oyunda Kudüste, Roma'da, Floransa'da, İstanbul'da ve üstelik bunların tarihte en görkemli oldukları zamanda özgürce dolaşıp muhteşem mimari eserlerin üzerine tırmanabiliyorsunuz? PoP da güzel bir seriydi ama ben asla AC ile kıyaslayamam onu. Ha yeni oyunu çıksın isterim ama
  • nundu  (03.03.20 16:07:45) 
origins ve odyysey'de stealth'in altını kısıp aksiyonu açtılar. bir de oyunu baya baya açık dünyaya çevirdiler. ben bilhassa origins'i sevdim, oyun sana antik mısır'da olduğunu gerçekten hissettiriyor. odyssey de iyi ama biraz fazla uzun, origins'e antik yunan skini giydirip piyasaya sürmüşler gibi. ikisini birden oynamanın anlamı yok ama birini oynarsan güzel.

önceki oyunları bana da sıkıcı geliyordu.
  • sir gawain  (03.03.20 16:15:59) 
origins ile seri değişti tekrar şans verin. beğenmiyorsanız bu türü sevmiyorsunuzdur gayet normal bir durum.


  • bahoho  (03.03.20 16:29:03) 
görünüşe göre stealth tarzı oyunlar size pek de keyif vermiyor. misal, hitman serisi, dishonored serisi, splinter cell serisi, thief serisi, kısmen de tomb raider serisi bu kategoride büyük başarı yakalamış oyunlar. yalnızca stealth oyunlar olarak da değil, genel olarak bu değerlendirme yapılabilir bunlar için. bu tip oyunların tamamında aksiyon ağırlıklı da oynayabilirsiniz fakat mekanik sizi stealth ile ilerlediğinizde daha çok ödüllendirecek şekilde dizayn edilmiş. örneğin dishonored serisinde skill ağacınızı isterseniz aksiyon/dövüş ağırlıklı, isterseniz stealth tarzda geliştirebilirsiniz. benzer şekilde hitman de achievement olarak sizi buna yönlendiriyor skill ağacından ziyade.

aslında oyundan alınan heyecan ve challenge artıyor stealth tarzı benimsediğimizde. saçma sapan achievementları tamamlamak istiyorsunuz veya kendi kendinize challenge bile koyabiliyorsunuz, dur şunu da şöyle öldüreyim gibi. bu öğeler birleşince hem game time artıyor, hem de stratejiyi de daha derinlemesine hissettiriyor. assassin's creed bu alandaki en başarısız oyun benim görüşüm. belki dishonored 1 ve 2 deneyebilirsiniz bu türe bir şans daha vermek isterseniz.
  • givemesomesubstance  (03.03.20 16:44:40) 
@Tears of Devil Gow'u oynamadım hiç PS exclusive olduğu için ama oynanış videoları AC'den zevkli gibi geldi. Tabi oynarsam öyle gelmeyebilir de.

@nundu O cümleyi zaten tam da oyunun adı Assassin's Creed diye yazmıştım. O kadar da değil yani :D Suikastçilik dışındaki o malkoçoğlu aksiyonu senin aksine hiç keyif vermedi. Suikastle çok uğraşmışlar aksiyonu boşlamışlar gibi. O adamı kılıçla öldürdüğünde o zevki alamıyorum.

Edebi yönünden dolayı seviliyorsa ona bir şey diyemem. Takdir edilesi bir şey.

@ sir gawain Serinin eli yüzü açılmış gibi değil mi sanki? Fazlasıyla hack 'n slash olmuş ama iyi de olmuş bence. Bu arada piramitler falan derken Mısır çok iyi yansıtılmış. Bu arada her zamanki gibi mekanların zamane koşullarını yansıtmaktaki mükemmelliğini de bir adım ileri götürmüş.

@bahoho Yo aslında türü çok seviyorum ama nedense AC'ye bir türlü ısınamadım. Bunu nedense sadece Ubi'nin oyunlarında hissediyorum. Çıkardığı oyunların çoğu yüzeysel geliyor. İçine giremiyorum. Yoksa mesela şu anda Metal Gear Solid serisinden gidiyorum ve 3. oyuna başlayacağım. Sonra Deus Ex serisini yine çok seviyorum. Hatta Human Revolution'ı bitirdim. The Pacifist başarımını açmak için oyunu kimseyi öldürmeden bitirmek istiyorum bir de o kadar yani. Origins'i de oynar mıyım oynamaz mıyım bilmiyorum, çünkü bende seri halindeki oyunlara illa ki baştan başlamak gibi bir huy var adapte olmam için, ilk oyunları da sevmediğime göre zor yani.

@givemesomesubstance Söylediğinizin aksine seviyorum stealth tarzı oyunları. Metal Gear Solid olsun, Sniper Elite olsun, Tomb Raider olsun. Genel olarak da zaten sabırlıyım. Av için veya fark edilmemek için saatlerce bekleyebilirim :D Zaten saydığınız oyunların hepsi de dediğiniz gibi hem aksiyon hem de stealth tarafını çok iyi kotarmış oyunlar. Ama ne yazık ki AC serisinde bir taraf iyiyken diğer tarafın yavan kaldığını düşünüyorum. Öyle gelmeseydi seveceğimi düşünüyordum.
  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (03.03.20 16:46:40 ~ 17:09:57) 
ilk oyun kotüydu ama karakter karizmaktikti ve modern gizlilik degildi. Onun hatirina bitirildi. Ikinci oyun ise, adamlar istemeden cok buyuk bir marka yaratmis oldular :d Eminim bu kadar tutacagi akillarinda yoktu. Serinin diger butun oyunlari 2. Oyunun hatrina oynandi ve kredi bitti. Kredi bitince diger oyunlardan ornek alarak akillica bir karar alip origins ile krediyi tekrar yukselttiler.

Niye oynaniyor? Piyasada tarihin icine bu kadar girebildigin baska oyun yok. Eski donemleri yukaridan izlemek yerine direkt icine aliyor. Google mapsten izledigimiz, vay be dedigimiz yapilarin arasinda gezmek keyif veriyor. Ayrica eski unlu insanlarla iletisim falan iste. Guzel bir konu yakalamis adamlar ya. Bildigin tarih yani oyun. Misir’da gezmek, kleopatrayi gormek, fransalarda catilarda kosmak ilgi cekici :d

Mesela ben skyrim’i hic sevmem ama insanlar bayilir. Skyrim’de bana vurus hissi les, sifir rol yapmali, basit uzerine ugrasilmamis gorevli bir oyun gibi gelir ama insanlar verdigi ozgurluk hissini sever. Ne ozgurluguyse bilmiyorum, tavuk olduremiyorsun oyunda :dd
  • eazy  (03.03.20 17:56:23) 
@eazy Evet, Ezio idi sanırım. Bayağı sempati toplamıştı. O açıdan bir şey diyemem. Tarihi yönü de oyuna çeken diğer bir etmen sanırım.

Skyrim'i ben de hiç oynamadım. Oynayacağımı da pek düşünmüyorum. Oblivion'u oynamıştım, o hoşuma gitmişti hikayesi falan. Skyrim' e de şans verir miyim bilmiyorum.
  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (03.03.20 18:55:16) 
origins ve odyysey güzel; ama diğer seriler çok kötü.
yani üstüne para verseler oynamam.

  • pangea  (03.03.20 22:01:50) 
ilk oyun tam bir efsaneydi. geçtiği tarih, kurgusu muazzamdı.. hasan sabbah'a ilgi duyan biri olarak sisteminin içinde oyun da olsa bulunmak güzeldi :) ortadoğu bataklığında bulunmak hiç bu kadar zevkli olmamıştı

ikinci oyunu da italya ne alaka len dediysem de sevdim. medicileri, machiavelliyi görmek güzeldi. oyun mekaniğine binaya tam tırmanmadan hedef seçebilmek eklenmişti, süper olmuştu.

iki oyunda da tek sevmediğim şey oyunların çok kolay olmasıydı. packler geliyor tek tek saldırıyor falan. iki tık atıyorsun ölüyorlar. 1. oyunda kadın templar vardı keltoşun kılığına giren. onu yenebilmek normal askerlere göre daha zor olduğundan çok keyif almıştım o fighttan. yani kısaca iki oyunda da beynini de enerjini de kullanman pek gerekmiyor. hani fallout 1'de power armoru taktıktan sonra ölümsüz gibi dolaşıyorsun ya, aynen öyle

benim için ac hayal kırıklığı ikinci oyundan sonra başladı. brotherhood, revelations en son ac3ü oynamıştım. kanca uçlu hidden blade, dart atan kolluk, kızılderili assassin.. en son bir ara mısırda geçeni mi ne varmış galiba. saçmalığa bak. altair'in hikayesiden üç oyun daha çıkardı ve süper olurdu ama nasip işte..
  • beyaz power ranger  (04.03.20 02:56:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.