[]

Referans gösterilecek kişiden izin alınmalı mı?

Merhaba arkadaşlar,
Bir çeviri bürosuna serbest çevirmen olarak başvurdum. Onlar da referans veya özgeçmiş göndermemi istemişler. Ben de aslında referansın özgeçmişten etkili olduğunu düşünüyorum. İş yaptığım müşterimi referans olarak göstermek istiyorum.

Bunun için müşterimden izin almam gerekir mi? Sanırım nezaket icabı sormamız gerekiyor? Bir de siz olsanız sizden izin alınmadan referans olarak gösterilseniz ne düşünürsünüz? Bu arada dikkat edilmesi gereken noktalar var mı? İlk defa profesyonel anlamda bir referansım oluyor da birazcık cahilim :D Değerli düşüncelerinizi aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkür ederim.

 
Haber vermen gerekir ki aradiklarinda kala kalmasin, oncesinde 3-5 cumle toparlasin kafasinda. Zirt diye aranip "x hakkinda ne dusunuyorsunuz" derlerse hos olmaz.


  • brkylmz  (21.02.20 19:44:36) 
İzin almanız sizin menfaaitiniz icabı gereklidir. Yoksa kafasına göre ters bir cevap verebilir. Sözlü referansın yazılı olmayan kuralı budur.
Daha medeni olmak isterseniz referans mektubu isteyebilirsiniz. Ya da bunu başvurduğunuz yer onlardan istemelidir.

  • ozdek  (21.02.20 19:59:43) 
çok yakınım değilse çeviri yaptırdığım birinin bana sormadan beni referans göstermesinden hoşlanmayabilirdim.
yine de kötü konuşmazdım tabii ama yol yordam ve nezaket gereği sormak doğrusu.
diğeri emrivaki olur, hoş değil.

bence hem cv hem referans gönderin, daha iyi olur.
ben de çevirmenim, çevremde hiç iş yapmadığım ama kurumsal olarak referans gösterebileceğim ve beni idare edebilecek onlarca insan var.
o yüzden bence bu konuda referans çok güvenilir değil.
belki çeviri bürosu öyle düşünmüyordur ama yine de cv de gönderin muhakkak.
  • blatta hiberna  (21.02.20 20:44:34) 
Ben veriyorum direk sormadan hem de belki referans olmaz dediğim adamı bile verdim.

Hatta bir keresinde çok yakın tanıdığım arkamdan kötü şeyler soylemis..


Özetle ver gitsin
  • seyyar satıcı  (21.02.20 21:35:57) 
ben tercüme ofisinde proje koordinatörüyüm:) bazen izin alıyorlar benden sizi yazabilir miyim diye, tabii ki diyorum. bazen de sormuyorlar x ofis arıyor beni, ben de tercümanla ilgili düşüncelerimi söylüyorum. sonra da tercümanla yakınsak söylüyorum bizi referans göstermişsiniz sanırım diye ya da bişey demiyorum. benim için problem değil açıkçası hatta referans gösterildiğimde seviniyorum bile niyeyse :)
biz referansları genelde şu amaçla istiyoruz; özellikle istanbul'daki ofisler birbirini bilir. aa x ofisle çalışıyorsa iyidir çevirileri diye düşünüyoruz. ya da x'i bile yazmış bunlar dolandırıcı demek ki çok az çalışmış ama yine de referans olarak yazmış o zaman fazla deneyimli değil eğer öyle olsa onların dolandırıcı olduğunu anlardı şimdiye kadar diye düşünüyoruz. böyle yani :)

  • matilda  (22.02.20 11:44:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.