[]

Amerika MBA - siz olsanız ?

Selam romalılar,

Cornell 1 year MBA programından %25 burs ile kabul aldım. Geçmişim şöyle, büyük firmalarda 5.5 yıl saha + ofis deneyimi. Boğaziçi Construction Management Master, ODTÜ Lisans mezunuyum.

şimdi kafamdaki soru şu. Amerika'ya gidip bu program için Loan kullanacağım. 80 bin dolar civarı. 25 ya da 10 yılda geri ödüyorsun. belki de daha az alırım cepten harcayıp. 20 bin ya da 80 bin kullanırım duruma bakacağım. Bunu geri ödemek için haliyle Amerika ya da Avrupa'da iş bulmam lazım mezuniyet sonrası. 1 yıllık MBA Amerika'da çok yaygın değil ve muhtemelen mezuniyetten sonra inşaat management ile alakalı iş bulmam gerekir (kariyer değiştiremeyeceğim gibi). Sorun şu ki Amerika ya da Avrupa'da iş bulabilir miyim emin olamıyorum. uluslararası öğrenciler ile alakalı sıkıntılı durumlar var zira.
o borçla Türkiye'ye dönersem felaketim olur.

ne dersiniz, girilir mi bu topa. siz olsanız napardınız bu durumda ? okul MBA olarak Amerika'da ilk 15'te.

 
80 bin dolar?

crowd founding başlat hemen. Avrupa'da çalışacaksan neden Amerika'da MBA yapıyorsun. İngiltere'ye gel burada mezuniyet sonrası çalışma vizesi olayı tekrar başlayacaktı. Ne oldu sahi o ya bir bakayım.
  • ozdek  (21.02.20 15:29:04) 
@ozdek

ingiltere'deki okullar kabul etmediler başvurumu :(

ingiltere'de iki programdan MSc. için kabul aldım. onlar için burs yok, ve tuition fee ve living expenses kabaca 35 bin Sterlin harcamam lazım. Loan da vermiyorlar. cepten harcamam lazım

Amerika seçeneğinde Loan alıyorum.
  • oyeaby  (21.02.20 15:36:36) 
@ heycorc

şimdi kafamda iki destekleyici şey var. birincisi Cornell reputation'u

ikincisi okulun employment raporunda mezuniyet sonrası üç ay içersinde %90 iş bulma ve averaj maaş olarak senelik 110 - 120 bin $ maaş var.

şu anda orada 2 yıllık programda okuyan bir türk le konuştum mesela. bu bahsedilen rakamların ve işe yerleşme oranlarının doğru olduğunu kendisinin de bir yerle staj için anlaştığını ve bu bahsi geçen rakamlarla seneye işe başlayacağını söyledi. onun sektörü çok başka ama.
bilemiyorum altan. benim bu yoldan geçmiş birine ulaşmam lazım belki de. bulamadım kimseyi ama
  • oyeaby  (21.02.20 16:46:14) 
Selam dostum, sözlükte yazan cfo adli yazarın bu konuyla ilgili bir entarisi var, sözlükte mba basliginda cfo olarak arat. özetle arkadas abd de top scoollardan birine 100 bin dolar vererek mezuniyet sonrası 120 k lere iş bulacagini zannederek gitmiş, sonuçta iş bulamayıp bir dünya borçla geri dönmüş. buna yakın bir deneyimi ben batı avrupada mba yapmış ve garsonluk dışında iş bulamamış biri olarak yazıyorum. çok dikkatli ol, bana sonararsan eğer mba yi sirketin odemiyorsa international öğrenciler icin mba olayı gerek avrupada gerek abd de scam.parani alırlar gerisine karışmazlar.

iş bulmak cidden belli sektörler dışında çok zor. ben şahsen o kadar büyük paraların altına orada legal olarak çalışabilecek bir pasaportun yoksa tavsiye etmem, yazık olur emeklerine ve parana. sana bunları yaşamış biri olarak yazıyorum.
  • bluewhale  (21.02.20 18:16:25) 
10 yil USA tecrubesi ile diyorum ki yapma.

Birincisi diyelim ki planin iyi isledi ve mezun oldun. Karsiliginda alacagin sey 1 yillik mezuniyet sonrasi calisma izni. Sonra diyelim ki hemen is buldun. Calistigin sirketin sana hemen sponsor olup o bir yil icinde h1b (calisma izini) almasi ya da cok daha utopik olan green card'a basvurmasi gerekiyor. Diyelim ki senden memnun kaldilar h1b'ye basvurdular. Basvurunun nisan ayinda quota'lar dolmadan yapilmasi lazim. Peki quota'lar dolmadan yapilmasi yetiyor mu? Hayir tabii ki de! Sonra da yapilan basvurularin arasindan yapilacak lotoda cikmasi da lazim (Bu siralar her 5 basvurudan biri seciliyor!). Bunlar olmazsa daha once bahsettigim ve utopik olan green card''dan baska secenek kalmiyor ki o imkansiz gibi bir see yeni baslayan bir elemean icin. Bu plan tutmaz anlayacagin. Cornell ismi sana bu konularda ekstra yardimci olmaz ne yazik ki.

Gelelim senin yapabilecegin en mantikli seye. Bak ne guzel ODTU, Bogazici gormussun. Birak Cornell MBA'i felan. STEM (Science Engineering Technology Mathematics) sinifina giren bir bolum bul ve master'a basvur. Okulun adi onemli elbette ama cok kritik de bir sey degil. Daha ucuz eyaletlerde daha ucuz ve kaliteli okullar var. Iki yillik master programlarina basvur. Cok rahat 18 ayda bitirirsin. Yine loan kullanabilirsin bu durumda. Ardindan sana 1+2 yil calisma izini verecekler. Sonrasi yukarida bahsettigim sureclerden gecmek gerek yine ama o sureci tamamlamak icin 3 yil hakkin olacak. Ayrica sana bir sey diyeyim mi: MBA'i o kadar da sallamazlar USA'de! Amerikalilarin ozkaynaklari o pozisyonlari doldurmaya yetiyor. Asil acik STEM alanlarinda. Oraya yonel, stratejik davran. ODTU'de okumus Bogazici'nde master yapmis kisi rahatlikla lisan egitimi ne olursa olsun STEM'e yonelebilir.
  • chunksia  (21.02.20 19:57:43 ~ 20:08:51) 
Ya daha az önce biriyle konuştum türk ve odtü işletme mezunu cornell’de 2 yıllık mba de okuyan ama 1. Senesinde olan henüz, aylık 10 bin dolara danışmanlık firmasında sözleşme imzalamış stajyerlik için. Şimdi bu da olumlu bir örnek. Kafam karıştı iyice


  • oyeaby  (21.02.20 22:20:48) 
Kumarı seviyorsan yap, ama bana sorarsan her ne kadar bilgisiz de olsam yapma derdim. 80.000 dolar bir MBA için yüksek bir rakam. Dolar da savaşa girme durumu siyasi iktidarsizlik vb. sebeplerden sene sonunda 7'yi görür diye düşünüyorum. Başarabilirsen elbette bahsettiğin rakamlar çok iyi olur lakin, ben de henüz bir işletme öğrencisi olmama rağmen 600.000 tllik bir riske asla girmezdim. MBA eğitiminin türkiye'de ne kadar kapı açacağı da meçhul.


  • denpeh  (22.02.20 00:10:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.