[]

yoğurtlardaki kıvam farkının sebebi

hepsinde süt ve yoğurt kültürü varken bunun sebebi ne?




 
Çok şey. Yoğurt kültürünün içerdiği bakteri türü. Evet temelde iki bakteri olsa da markalar farklı özellikte alt türler de ekliyor kültür içine. Sütün yağ oranı da kısmen etkiler. Yoğurdun markete gelirken çok sarsılması bile etkiler. Sütün homojenize olup olmaması etkiler. Ev yoğurtları o yüzden daha suludur. Maya miktarı da önemli. Az maya daha kıvamsız kalır. Böyle.


  • kedili bisiler  (19.02.20 01:31:01) 
Biz evde tefalin makinesiyle süzme yapıyoruz. Bol maya, biraz tuz, biraz şeker ekleyerek 12 saat kadar makinede tutup süzme şekline getirip dolaba atıyoruz tadından yenmiyor. Maya miktarı etkiliyor hakikaten.
Evde bebek için krem peynir de yapmaya başladım aynı sistemle ama her gün bir şişe günlük süt almaktan batacağız sanırım :)

  • somethinginthewayshemoves  (19.02.20 01:46:17) 
acilin yogurt uzmaniyim!
yogurt bakterileri ayni, yani maya cok etkilemiyor.
ama sutun niteligi etkiliyor. ne kadar iyi sut, o kadar iyi yogurt formulu var.
yogurtun sulu ya da yogun olmasi su miktari ile ilgili, sulu yogurdu guzelce suzerseniz, o da yogun olur.

arkadaslara duzeltme: evde dondurma kadar kalipli yogurt yapiyorum, ev yogurdu sulu olacak diye bir sey yok. Ayrica az maya olsa bile, mayalanma suresi uzatilarak ayni yogurt elde edilir.

endustriyel yogurtlar sut tozu ve toz maya ile ve bilesenleri sabit oranda karistirarak elde edilir. Sut tozu cogu insanin dusundugu kadar kotu bir sey degil, sutun kuru maddesidir. Ama icinde bazi koruyucu maddeler var tabii.
  • ebabil curnatasi  (19.02.20 05:14:15) 
marketten alınanlarda aynı olma sebebini @ebabil curnatasi +1 anlatmış. ev yapımı mayalarda maya, sütün kalitesi vs. önemli. biz mayamızı notundan mayalıyoruz. 7 8 kere yoğurda dönüşene kadar mayalıyoruz. uzun bir süreç emek ister.


  • mikahakkinen  (19.02.20 08:57:47) 
yani genel olarak ayni malzemeyi iceren yiyecek maddelerinin tadinin/kivaminin farkli olmasi yeni bir sey degil aslinda.


  • kuehles blondes  (19.02.20 09:17:58) 
Peki markalı sütler 7 liradan aşağı değilken, market sütleri nasıl 3.5 lira olabiliyor. Bu kadar fiyat farkının sebebi ne? Ateistler bunu da açıklasın.


  • prizmatik  (19.02.20 10:09:49) 
annem komşudan alıyor sütü; sağıp getiriyor taze ve doğal yağıyla. maya da hep bu sütten yapılan yoğurdun aynı mayası. ama bazen diyor ki çok güzel tuttu, bazen de sulu olmuş diyor. maya miktarı-sütün sıcaklığı vs. her şey etkileyebiliyor kıvamı.


  • 9kuyruklukedi  (19.02.20 10:13:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.