[]

Basketbol dili ve edebiyatı

8 yaşındaki oğlum 2 yıldır basketbola gidiyor. Geçen yıl ara vermiştik ama şimdi yeniden başladı.

Ben de çok anlamam basketboldan. Dün canlı canlı maç izledik, sordu durdu ne oldu bu ne demek falan diye. Hakem eliyle masaya bi işaretler yapıyor, ne dedi diye soruyor. Skorbordda bir sürü sayı yazıyor, masanın önünde bi oklar var sağa sola doğru, o ne diyor, zaaaaarrrtt diye tır kornası gibi bişey çalıyor, o ne diyor cevap veremiyorum.

Fiba kural kitabı yollamayın da, şöyle basitçe el hareketleri, skorbord tercümesi, masadaki o oklar, basitçe kurallar falan öğrenip anlatabileceğim bir yer var mı? Üşenmezseniz anlatabilirsiniz de.

 
Skorboard:

tepede kalan süre. Altında skorlar. Sağda solda oyuncu sırt numaraları. Yanında nokta ya da rakamla faul sayıları. Ek olarak ortada hangi periyot olduğu ve toplam takım faulu de yer alıyor.
  • valentinov  (16.02.20 18:17:29) 
Hakem masaya yapılan faulu kimin nasıl yaptığını söylüyor. 34 dirsek ile vurdu gibi.

Masadaki oklar hücum yönünü gösteriyor.

Başka soru varsa alabilirim.
  • valentinov  (16.02.20 18:19:02) 
hakem işaretleri için şunu izleyebilirsiniz.

www.youtube.com

masadaki oklar valentinov'un dediği gibi hücum sırasını gösteriyor. ne işe yarıyor dersen de twitter.com
  • aziz dostum jack  (16.02.20 19:11:07 ~ 19:12:41) 
Alakasız gelebilir ama konsolunuz var ise NBA 2K serisinden bir oyunu (mümkünse 13-16 arası) alıp oynayın. Orada her şey var, NBA gurusu olursunuz 1 ayda.


  • Avoiding The Puddle  (16.02.20 20:30:34) 
Oyun kuralları ağır gelir. Aradığınız cevabı aşağıdaki masa görevlileri el kitabında bulacaksınız.


www.google.com
  • artci sarsinti  (16.02.20 21:13:43) 
peki şu höööyyynnk diye çalan canavar düdüğü ne demek oluyor? mola bitişinde hadi geçin oynayın anlamında çaldığını düşündüm ama bambaşka zamanlarda da çalıyor.


  • kibritsuyu  (17.02.20 00:04:29) 
24 saniyelik hücum süresi dolduğunda o ses çıkar. takım oyuna başladığı andan itibaren karşı potaya topu gönderene kadar 24 saniyesi vardır. top potaya değmezse o ses çıkar. top karşı tarafa geçer.

potanın hemen üzerinde 24'den geriye sayım olur. 0 olduğunda ses çıkar. oraya bakabilirsiniz.
  • anarsika  (17.02.20 00:54:39 ~ 00:56:23) 
ama hücum süresiyle alakasız zamanlarda da çalıyor. mola bitişinde çalıyor mesela. hatta çalarken panyanın etrafında da kırmızı veya sarı ışık yanıyor.

bir de masada sağa sola ok işaretleri dışında bir sağda bir solda masanın en kenar taraflarında açıkta duran kırmızı ampul var mesela o ne? hangi okun yandığını masada oturan görsün diye zannettim ama oklardan bağımsız şekilde yanıyor bunlar da.
  • kibritsuyu  (17.02.20 02:02:36) 
:))
- O ses höynnnkkk diye mola süresinin bitimine 10sn kalınca çalar hatırlatma amaçlı. Ve mola süresinin bitiminde çalar tekrar oyuncular sahaya çıksın diye.
Ayrıca 2dklık periyod aralarında maçın başlamasına 30sn kala çalar. Yine hatırlatma amaçlı.

- masanın solunda ve sağındaki lambalar takım faulü lambalarıdır. Bir takımın 4 faulünün dolduğunu belirtir. Lamba yandıktan sonra, lambası yanan takım faul yaparsa 2 atış verilir karşı takıma.

- ok işareti topa sahip olma hakkı olan takımın hücum yönünü gösterir. Yani belirsiz konularda ve hava atışı çalındığında ok'a bakılır, ok hangi tarafı gösteriyorsa, top o yöne hücum yapan takıma verilir. Verildikten sonra ok'un yönü değiştirilir.

Aslında basit bir kere kafaya yerleşince.
  • artci sarsinti  (17.02.20 02:24:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.