[]

Meth i bırakmaya çalışan arkadaşıma nasıl yardımcı olurum?

Yılda 10 milyon cirosu olan bir ticaret adamıyken bir hatunla ilişki yaşayıp hatunun teşvikiyle meth kullanan çok sevdiğim bir dostum var.3 yıl görüşmedik.o arada işini batırmış,düşük dozda da olsa meth bagımlısı olmuş,kızla defalarca meth in paranoyaklık yapma etkisi yüzünden karakolluk mahkemelik olmuş. 3 yıl sonra beni aradı hem beni kurtar hem ticarete beni geri döndür diye. Şehir değiştirmesini sagladım. Telefonunu değiştirdik. Methe ulaşma kanallarını kapattık.16 gündür kullanmıyor her gün iyiye gidiyor ama zaman zaman bulunduğumuz şehirde temin edip kullandığı şüphesine düşüyorum. Çünkü meth yüzünden sürekli takip edildiği sanrıları yaşıyordu. Onlar kayboldu ama arada bir tuhaflaşıyor. Hiçbir destek görmeden sadece benim psikolojik baskı ve ortam değişikliğiyle 3 yıl her gün kullandığı meth i 16 gündür kullanmama noktasına geldik.

Ama hala yolun başındayız. Ekonomik durumum iyi. Onun da işini derhal toparlayabilirim.kendisi de çok iyi bir ticaret adamı.sırf meth ten iflas etmiş ve son bir yılı beş parasız geçirmiş. Şuan beraber her gün işyerime gidiyoruz beraber yiyip içiyoruz sigarasını alıyorum,bir ihtiyacı varsa karşılıyorum. Ama harçlık vermiyorum meth bulamasın diye. O da bunu anlıyor.

25. Güne ulaşınca profosyenel destek almak istiyoruz. Ne önerirsiniz?kesinlikle bir tedavi merkezine yatmak istemiyor
.hem o tip merkezlerde başka bagımlılarla diyalog kurmak istemiyor hem de yatılı tedavi tercih etmiyor. İlaç, psikiyatrik destek vs her türlü fikre ve tecrübeye açığım. Şehir Ankara. Arkadaş 42 yaşında erkek.

 
geçmiş olsun.

ayrıca arkadaşınıza o kadar zaman sonra yardım etmekte bu kadar istekli olmanız çok takdire şayan bir davranış gerçekten.
bence de profesyonel destek en mantıklısı.
iyi bir yere ya da bir uzmana giderseniz zaten muhtemelen hem ilaç hem de terapi desteğine başlayarak sizi yönlendireceklerdir.
meth bağımlısı olduğu için antidepresan tarzı ilaçlarla nasıl bir etkileşime girer, ne olur bilemiyorum, yani belki ilaç kullanımı sınırlı olabilir ama elbet vardır bir yöntemi.

bunun dışında fiziksel aktivite, çalışmak, eskiden sevdiği ya da tutkusu olan bir hobiye falan tekrar başlamak, ufak tefek sorumluluklar almak (kedi beslemek bile olsa) iyi gelebilir.
zaten eskiden çalışan biri olduğu için sabah kalktığında o gün yapması gereken bir şeyleri olsa o da motive eder diye düşünüyorum.

bir de bence en önemlisi, olur da bırakamazsa ya da yarı yolda başa döner, arada tökezlerse, bunu kişisel bir hırs haline getirmemeniz ya da kişisel algılamamanız.
"ben senin için ne kadar emek harcadım, senin yaptığına bak" gibi bir şey demeseniz de, o durumda olan insanlar bunu hissettiğinizi ya da düşündüğünüzü algıladıkları zamanlarda ya da onunla ilgili beklentiye girdiğinizi fark ettiklerinde bile içlerine kapanabiliyorlar.

yani her an her şeyin tersine dönme ihtimali olduğunu göz önünde bulundurursanız sizin de ilişkiniz ve bu süreç daha sorunsuz ilerler diye düşünüyorum.
  • blatta hiberna  (12.02.20 00:40:39 ~ 00:45:33) 
@blatta hiberna teşekkür ederim.arkadaşımla çok sağlam geçmişimiz var.eminim o benim için fazlasını yapardı. Süreç zorlu ikimiz de farkındayız. 16 gün önce kendisine bir hafta yetecek meth i tuvalete atmam için kendisi bana verdi.ben de atmayacagım o burdayken,istediğinde ulaşabilecekken bırakacaksın dedim.5 . Gün bana vermem için yalvardı. Ben direndim. İki saat sonra gelip özür diledi.dün akşam da kendisi tuvalete döktü. onu şuan kendi işimin içine dahil edip sorumluluk verdim. Meşgalesi var ama bu yeterli değil.


  • gurur  (12.02.20 00:53:06) 
aldığı sorumlulukla birlikte, terapi ve ilaç desteğiyle de üstüne koyarak gidebilir diye tahmin ediyorum.

spor yapan biri miydi eskiden bilemem, 42 yaşından sonra sıfırdan başlaması da zor olur muhtemelen, ama en azından mesela yüzme gibi bir şey de iyi gelebilir.
özellikle sıkıştığı zamanlar kendini suya atması bana göre iyi bir fikir, ama tabii biraz da kişisel bir şey.
belki o koşmayı falan tercih eder, ama bir tür fiziksel aktivite (yürüyüş bile olsa) kesinlikle iyi gelecektir.
  • blatta hiberna  (12.02.20 01:13:02 ~ 01:14:24) 
bağımsız yaşam derneği var onlara ulaşıp bu konuyu danışabilirsiniz.

ayrıca erenköy veya bakırköy gibi ruh hastalıkları konusunda uzman bir hastane kimyasal bağımlılıklar konusunda yardımcı olabilir. istanbuldakileri bildiğim için buradan örnek verdim. muhtemelen ankarada da aynı ayarda en az bir hastane vardır.

bağımlılar bizim bakış açımızla yaşamıyor bu yüzden uzman olmayan ya da doktor olmayan kişinin yardım şansı çok düşük. arkadaş desteği tabi çok önemli ama bir uzman ile ilerlemeniz şart. 3 ay bırakıp tertemiz gibi görünürken ayakkabısının bağı çözüldü diye sinirlenip madde kullanmaya başlayabilir. bizler için manasız bir durum ama bağımlı için değil.
  • orpheus  (12.02.20 01:15:17 ~ 01:17:21) 
merhaba, öncelikle mücadeleniz için teşekkürler, Ankara’da bulunan bağımlılıkla mücadelede eden bir derneğin yönetim kurulundayım yapabileceğimiz bir şey olursa elimizden gelen imkanı sunmaya çalışırım, kişisel telefon numaramı özel mesaj ile iletiyorum dilediğiniz zaman arayabilirsiniz.


  • avarel dalton  (12.02.20 09:10:46) 
methe asıl başlama nedenlerinin, sorunlarının kaynağının tespit edilip önce psikolojik olarak onların çözülmesi sanki daha verimli olmaz mı? bu yaşta, dediğinize bakılırsa başarılı bir insanın birdenbire birinin teşvikiyle methe başlaması hayatın olağan akışına ters. bunları bir uzmanla görüşmekte gerçekten fayda var. başka daha derinlikli iç meseleleri var arkadaşınızın büyük ihtimalle.


  • Phoebe  (12.02.20 10:43:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.