[]

gölcük depremi vs. istanbul depremi

cahilliğimden kaynaklanıyordur ama soruyorum işte.

gölcük depreminin istanbul merkezine uzaklığı ile beklenen istanbul depreminin (olması tahmin edilen noktasının) merkeze/yoğun konut alanlarına uzaklığı hemen hemen aynı değil mi?

e o depremde istanbul'da hiç bina yıkılmadığına göre bu depremde de mesela fayın batı taraflarında olursa sadece silivri vs. civarındaki binaların yıkılması beklenmez mi?

bi de bazı kaynaklarda bu kuzey anadolu fay hattı'nı tek parça olarak göstermiyorlar. ona da anlam veremedim. hadi gölcük depremiyle kırıldı falan desen ama 1987 haritasında bile tek parça değil.

 
Evet anca silivri cevresi bence de. Ama insanlarimiz (cahili, bilgilisi farketmeden) felaket senaryosu yazmaya bayiliyorlar.

Ben de bu senaryolardan bir ara cok etkilenmistim. Ciddi ciddi psikolojim bozulmustu.

Abartildigini dusunuyorum kisacasi. Hatta istanbul depremi yani aslinda marmara depremi zaten golcukle olup bitti argumani cok mantikli geliyor.
  • Flipsflops  (12.02.20 00:10:58) 
Avcılarda yıkılan binalar oldu 17 ağustosta . resmi verilere göre : 17 Ağustos’taki depremden İstanbul’da en çok Avcılar ilçesi zarar görürken, ilçede toplam 270 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı. Avcılar’da 1823 konut ve 326 işyeri yıkılıp ya da ağır hasar görürken, 5 bin 106 konut ve 872 işyeri orta hasara, 3 bin 685 konut ve 461 işyeri de hafif hasara uğradı.


  • delikedidilimiyedi  (12.02.20 00:44:59) 
değil, oradaki fay hattı ile istanbul arasında 40km var. beklenen istanbul depremindeki fay hattı bostancı sahile paralel ve adaların arkasında. tahminen şehire 5-6km mesafede.


  • orpheus  (12.02.20 01:21:52) 
deprem mühendisiyim. depremde şiddet doğrusal olarak azalmaz. zemin durumuna göre bazı mevkilerde şiddet aksine artabilir ve yine bazı zemin durumlarına göre azalabilir böyle dalgalı bir hareket izleyebilir. gölcüğe en uzak yerlerden avcılardaki yıkımını, çöken binaların sebebi zemindeki problemlerden ötürü deprem rezonans etkisi yaratıp daha ağır hasar vermesiydi. beklenen depremde yine bu hasar bölgeleri belli. avcılar, fatih, bakırköy,beylikdüzü,büyükçekmece doğrultusunda zemin kaynaklı sorunlar olduğundan yine çok şiddetli hissedilecek. buna şöyle örnek verebiliriz deprem 7.4 şiddetinde olursa bu bölgeler 7,5-9,0 şiddetinde hissedebilir. ama bizim ülke bunu ciddiye almamaya devam ediyor. şimdiden allah rahmet eylesin. ölenler şehit değil insan faktörüyle ölecektir.


  • un4given  (12.02.20 02:08:16) 
Cenk Yaltırak'a göre Marmara'da beklenen dört tane 7 üzeri deprem var. Doğu Marmara vakti gelen ve en yıkıcı olması beklenen segment.

Doğu Marmara'daki deprem beklenen segment en son kırıldığında verdiği hasar nedeniyle adına Küçük Kıyamet denmiş. Bölgenin o zamanki nüfusunu ve yerleşimini hesaba katınca benzer bir depremin bütün Marmara'ya vereceği zararı tahmin bile edemiyorum.

Ziyadin Çakır'ın araştırmalarına göre İstanbul'daki yapılaşmanın büyük bölümü sele, heyelana, sıvılaşmaya ve çökmeye müsait zeminde.

Harita muhabbetinde iki farklı görüş var. Cenk Yaltırak ve Kandilli ekibi 2016'da Doğu Marmara'da ve geçen Eylül'de Batı Marmara'da olan deprem aktivitelerinin klasik deprem haritalarında olmayan faylarda olduğunu, bu segmentlerin tek parça halinde kırılmasının mümkün olmadığını söylüyor. Ki bu depremlerin periyodik olduğunu hesaba katınca kaydedilmiş depremlere bakınca bence de bu görüş daha mantıklı.

Celal Şengör ve İTÜ ekibi ise fayın tek parça halinde kırılabileceğini söylüyor.

Her iki tarafın hemfikir olduğu konu ilk aktivitenin doğudan başlamasının kesin olmadığı. Yani beklenen ilk büyük deprem son İstanbul depremlerinin olduğu ikincil fayların dibindeki iki segmentten birinde de olabilir.

Aklımda kaldığı kadarıyla özetledim. Umarım çok fazla yanlışım olmamıştır.
  • bruce mclaren  (12.02.20 05:18:10 ~ 05:19:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.