[]

Eve çıkmadan önce ilk masrafları için ne kadar birikimim olmalı

Merhaba duyuru,

24 yaşındayım, İlk kez eve çıkacağım. Aile evinde bunaldım artık. Açıkçası bilgim yok nasıl yapılır edilir, aileden de çok destek göreceğimi sanmıyorum büyük ihtimalle ben çıkıyorum diyince kavga çıkacağı için.
Context için Ankara / Bahçelievler'de bakınıyorum.

Kira/faturalar/düzenli masraflar vs. sorun değil onlar kolay ödenir zaten, maaşım fena değil.

Ama eşyasız bir eve çıkmayı düşünüyorum. Kendimce bir liste yaptım beyaz eşyası olsun ütüsü, koltuğu olsun ama deneyimlerinizi duymak istedim.

 
10-15binlik minimum


  • bilinmeyen artist  (08.02.20 14:38:24) 
ufak tefek seylere oyle cok para gidiyorki, perde icin kornis taktirmak mesela, yada avize ( basit bise) bunlar icin bile usta matkabi 100 liradan aciyor.

nevresiminden, havlusuna, yorganina varana kadar alacaksaniz bu tarz giderler icin bi 1000 ekleyin,
mutfak icinde 1000(bardak, tabak,tencere, kettle, tost makinasi uuuuuu bi suri kalem var)

15-20 beyaz esya koltuk dolap vs.. 5000 de ivir zivir kalemlerine

2. el dusunurseniz bunun yarisi denilebilir.
  • cairo  (08.02.20 14:42:58) 
Ben 36 yaşındayım ve 11-12 senedir tek yaşamama rağmen şu an yarı eşyalı bir evde oturuyorum, çok memnunum. Sadece salonda iki kişilik bir koltuğum var ve yatağım, mutfak gereçleri ve ütü bana ait. Beyaz eşyalar, gardrop, masa sandalye vs gibi şeyler evdeydi. Kendinizi tanıyıp gerçek ihtiyaçlarınızı belirleyip, biraz da para biriktirene kadar öyle bir seçenek varsa kısmen eşyalı bir ev tutmanız gayet mantıklı olur bence.


  • sopiro  (08.02.20 14:52:09) 
öncelikle çok doğru bir karar vermişsin, çok iyi yapıyorsun.

kervan yolda düzülür. en acil zorunlu ihtiyaçları al koy eve, gerisini yavaş yavaş halledersin. fiyatlarına bak, bu zorunlu eşyaların fiyatı + bunun en az %30'u kadar diğer ufak tefek şeyler için masraf olarak düşünebilirsin. fazla paran yoksa beyaz eşyayı ilk etapta ikinci el alabilirsin.

ilk evimi tuttuğumda sadece yatak, ocak, buzdolabı, termosifon ve çamaşır makinesi almıştım. bir de iki tane plastik sandalye, katlanır masa en dandiğinden. salonum bomboştu, koltuk fln yoktu. çok önceden alınan tencere, tabak-çatal, kettle gibi ufak tefek mutfak eşyalarım vardı, onları getirmiştim. perdeleri, çarşaf-nevresimi fln ailemin evinden getirmiştim. sonra para oldukça aciliyete göre aldım eşyaları.
  • pati  (08.02.20 14:52:35) 
Teşekkürler cevaplar için. Aslında bir süredir alımlarımı çıkarsam yanımda götüreyim diye yapıyordum. İki adet halım, birkaç perdem falan bile var :D


  • aguen  (08.02.20 14:56:16 ~ 14:59:56) 
her şeyi ikinci el alırsan bayağı ucuza gelecektir. hatta en başta freecycle, letgo gibi yerlerden neleri bedava edinebileceğine bak. evi de sahibinden tutarak emlakçı masrafını ortadan kaldırabilirsin.


  • transleta  (08.02.20 15:06:32) 
idareten birşeyler almak yada 2.el birşeyler almak isterseniz sahibinden.comda ev dekorasyon bölümünün altında toplu satış diye bir kategori var. tayini çıkan,boşanan vs. komple evi uygun fiyatlara satan çok ilan görüyorum. yada spotçuların 3-4 bine buzdolabı-çamaşır-bulakşık+salon takımı gibi paketleri oluyor. tüm evi olmasa bile belli şeyleri ucuza halledip zaman içinde kendi zevkine göre yenilerini alabilirsin.


  • genc irisi  (08.02.20 15:08:57) 
Şu ev nasıl duruyor:
www.sahibinden.com

Fiyatından emin olamadım ama güzel geldi gözüme.

Eşya olarak olması gerekenleri ayarlasam yeter bana, sonrasında kendim toplarım daha hoşuma gidiyor bi plan tasarlayıp odamı ona göre dizmek vs.

Bir de zaten 2 sene sonra ankara'da kalmam kesinleşirse ev alırım diye düşünüyorum.

Tekrardan hepinize teşekkür ederim çok güzel bilgiler geliyor :)
  • aguen  (08.02.20 15:13:28) 
ev hem pahalı hem çok büyük. kafan biraz karışık gibi acil karar verme. birde niye harala gürele gidecen ki evden. alıştıra alıştıra çıksan iki tarf için de travmasız olur zannımca.


  • for day to break  (08.02.20 16:05:18) 
Sorun şu ki üniversiteden beri çıkacağımı söylüyordum, ciddiye almıyorlardı. İşe girmemden beri de "hayır, çıkmayacaksın" deniliyor anne kişisi tarafından.

Evde gizlilik denilen bir şey yok, odamı kafasına göre karıştırabileceğine inanıyor ve yıllardır anlamasını da sağlayamadım. Temizleyeceğim bahanesiyle karıştırmasın diye eve temizlikçi çağırıp ben ödüyorum artık, bugün yine özel alanımı ihlal etmiş.
  • aguen  (08.02.20 16:26:37) 
sen meslek sahibi olmuş, kendi parasını kazanan, kendi ayakları üzerinde durabilecek kapasitede yetişkin bir bireysen, bu kendi evine çıkma işini tamamen kendi paranla yapabileceksen ve ailenden maddi destek almayacaksan, hiç bekleme çık. aman annem kırılmasın babam darılmasın diye (az önce saydığım koşullara sahip olmana rağmen) ailenin evinde yaşamaya devam etme. insanlar genelde ya gerçekten anne-babayı kırmamak istediğinden, ya da g.tleri yemediği için "annem-babam üzülür"ün arkasına saklanarak evlenene kadar ailelerinin yanında kalıyor, şimdi hangisi daha kötü bilemedim ama sen öyle yapma. sen çık, alışır onlar.

o linkteki ev de tek kişi için aşırı büyük +1
  • pati  (08.02.20 16:37:27) 
İki kere ev değiştirip taşınmak zorunda kaldığım için az zamanda çok tecrübe edindim.

Öncelikle eve taşınırken bir kira bedeli kadar depozito ve bir de emlak parası ödemen gerekiyor. Sahibinden ev bulmak imkansıza yakın. Kısaca tuttuğun ev için 3 aylık kira parasını başından vermen gerekiyor.

Ardından doğalgaz, su ve elektrik açtırmak için yine 300 tl kadar ödeme yapman gerekiyor.

Evin temizliği, boyası, nakliyesi de cepten para çıkarıyor illa ki.

Aidat ve merkezi sistem gerçeğini de atlamamak lazım.

Maaşın ne kadar bilmiyorum ama şu işlemler bedava bile olsa insanın yaparken canı çıkıyor. Maddiyatsızlık da üstüne eklenirse hayal edemiyorum. İşin zor.
  • ruhen hastayim ben  (08.02.20 17:05:31) 
Maaş konusunda sıkıntım yok. Tasarruflu yaşarsam ayda 10000 falan biriktirebiliyorum. Ama tabii gereksiz yere harcamak istemediğim için direk atlayıp çıkamıyorum hemen.


  • aguen  (08.02.20 17:10:27) 
bence pinterestten dayanmış döşenmiş hoşuna giden ev resimleri bulup ona göre hangi mobilyaları istediğine ve istemediğine karar verip liste yap. dediğim detaylar için işine yaramaz ama en azından pişman olacağın ve artık nereye koyacağını bilmediğin çirkin şeyler almazsın. (keşke böyle yapsaydım diye düşünen birinden tavsiye)


  • nolmus yani  (08.02.20 21:35:03 ~ 21:36:32) 
yakın zamanda sıfırdan ev kurdum, bazı şeyler ikinci el oldu, beyaz eşya garantili en ucuz sıfır oldu. tv yok. 10 bin.


  • jaaaccckkk  (08.02.20 22:40:37) 
en az 10bin...evi sahibinden bul mutlaka. ben senin yerinde olsam, öğrenci olmayan birilerinin yanına çıkardım, boş oda ya da eşyalı oda kiralardım. kendi evin için yapacağın harcamayı, daha yüksek kiralı daha güzel bir oda tutabilirsin. gençsin, bunu tecrübe et, seneye de ev tutarsın


  • gadlemler  (09.02.20 12:11:00) 
Öncelikle eşyaya boğulma.
İkinci el ,spot ,letgo alırsın zamanla.
İlk aşamada 3aylık kira+depozit+emlakçı masrafı+elektrik saat açma bedeli+su saat açma bedeli+dogalgaz saat açma bedeli+ kafadan bunların uatune 500 ile 1000 tamir/tadilat koymak gerek (musluk akıtır,sifon calismaz,)+buzdolabı+camasir +ocak +ütü+çekyat+perde+erzak+temizlik malzemeleri+tencere+tava+tabak vs. +yere bir hali+cama perde+yastık yorgan battaniye.
Minimal bir yasam için gerekenler bunlar.
Hepsini bir anda iyisi almana gerek yok şok,a101,bim takıl..
İlk ayin sonunda gelecek faturalarida unutma..
Hic gerek yok boyle fantazilere ,çık bir öğrenci evine ,zamanla evden gönderirsin veletleri,ilk yatırım maliyeti olmadan eve çıkarsın.
  • istanbullu zenci  (09.02.20 21:05:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.