[]

Pcde Marş Basmaması

Merhaba.

2 ay önce topladığım sapasağlam kasa, az önce ben diğer odadayken kendi kendine kapanmış ve açılmıyor. Kasaya elektrik akımı giriyor, çalışmazken anakartta yanan logo ışığı yanar durumda ve powerbank şarj edebiliyorum. Power sup sağlam gibi yani. Kasanın power düğmesine bastığımda anakart kısmından tıtınk diye mekanik bir ses geliyor ancak herhangi bir şekilde çalışmaya başlamıyor kasa. Marş basmaya çalışıyor da olmuyor gibi.

Düğmeye tekrar bastığımda aynı tıtınk sesi gelmiyor. Kasanın arkasındaki power supa giden düğmeyi açıp kapatmam veya fişi çekip tekrar takmam gerekiyor.

Bir arkadaşın ramleri çıkarıp geri takma önerisini denedim, işe yaramadı.

Problem nedir, nereden kaynaklanıyor olabilir, nasıl çözebilirim, en azından sorunun nereden kaynaklandığını nasıl bulabilirim, fikri ve önerisi olan var mıdır?

Intel 9700k işlemci
Rtx 2070 ekran kartı
1 tb m2 ssd
Asus rog strix anakart

Bir de hayırlı forumlar sanırım.

 
bios pilini çıkarıp bekleyin veya bios resetleme jumper ları varsa onu yapın (kılavuzda yazar).

hala ekrana hiçbişey gelmiyorsa ilk aşama olarak farklı bi güç kaynağı ile denemek lazım.

eğer birden fazla ram varsa tek tek deneyin.
  • sttc  (08.02.20 01:44:23) 
psu'dan anakarta giden güç kablolarının anakarta takılı olan uçlarına bakın. kısadevre sonucu kararma vs olabilir, böyle bir şey varsa kablolar biraz zor çıkar düz uçlu tornavida ile uçları hafif hafif kanırtarak çıkarın. anakart üstündeki ve kablo ucundaki kararmış bölgeyi gene düz tornavida ile kazırsanız yine alttaki iletken bölüm açığa çıkar.

kolay gelsin.
  • makbur  (08.02.20 01:52:04) 
kolay gelsin, benzer durumu yaşamıştım, işlemcinin termal macununu yenileyince düzelmişti. bir de saçma gelecek ama, yakın zamanda elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi gibi bir araçla temizlik yaptın mı? elektrik süpürgesi vakumdan dolayı bir süre çalışmayı engelliyor, saç kurutma makinesi de saçma sapan yerlere toz kaçırabiliyor da ondan. evet böyle saçma temizlik yöntemleri uygulamışlığım var yani :/


  • pasp  (08.02.20 02:21:59) 
güç kaynağı kaç watt ve verimlilik sertifikası varsa ne? işlemcin ve ekran kartın kuvvetli, 450-500 watt falan çeker bu haliyle tüm sistem, en verimli güç kaynağında bile 600 watt olması gerekir garanti için. bunun altındaysa ya da çok pahalı olmayan sıradan bir 750-800'lük bir psu ise problem bundan kaynaklı olabilir.


  • Bruce  (08.02.20 02:23:27 ~ 02:24:31) 
Bios hiç gelmiyorsa anakarta bişey olmuş olabilir..

Fan kabloya takılıp ısınmaya yol açılmış olsa.. yine bios gelir..

Arkadaşın dediği gibi gpu cpu sağlam, psu 600ün aşağıysa olabilir..

Dediklerine bakılırsa psu ya odaklanmalısın.. bozulmuşta olabilir 80+ tır herhalde şöyle bi..

Corsair olmasın daha iki aylıkmış makinan; dün sipariş geçtim sf750 platinum.. çok para saydım be psu ya sözlük :(
  • hunharca ben  (08.02.20 02:48:07) 
@pasp o şekilde bir temizlik yapmadım, ayı gibi para verdiğim için asla öyle bir riske giremen. Termal macundan olduğunu sanmıyorum çünkü daha 2 ay oldu toplayalı, ama macun deneyeceğim.

@Bruce @hunharca ben 850'lik psu kullanıyorum. Corsair CP-9020130-EU TX-M Serisi TX850M 850W 140mm Fan 80 Plus tam model adı.

Mutsuzluk.
  • rakunzelll  (08.02.20 08:13:56) 
Anakarta takılı olan ne varsa herşeyi sök, işlemci dahil.

Anakarta enerji ver, sonra kapat. İşlemciyi tak, enerji ver, sonra kapat. Bir tane ram tak, enerji ver sonra bak bakalım monitöre açılış ekranı geldi mi? Görüntü gelmediyse rami çıkar diğer rami tak.

HDD DVD Klavye vs bunların bu aşamada hiç önemi yok, önce sadece anakart-işlemci-ram ile açılış alman lazım.

Açılış ekranı geldiyse diğer bileşenleri tak.

Yok bu yöntemle ekran gelmediyse sorun ya anakartta ya da PSU'dadır.

Ama bence bu yöntemle açılacak, bir çakışmadan dolayı kaldı öyle.
  • John Bloor  (08.02.20 10:49:32) 
noldu bu bilgisayar, sorun neymiş halloldu mu?


  • makbur  (10.02.20 20:28:27) 
@makbur hiçbir şekilde çalıştıramadık kasayı, ofisten aldığım güç kaynağını bağladığımda çalıştı problemsiz. Benim psu patlamış. Belki benim evin elektrik sistemi kaldırmıyordur güvenlik için açılmıyordur, vs kaynaklıdır diye iyice teyit etmek için benimkini ofiste bir kasada denedik yine çalışmadı. Enteresan bir şekilde kasaya elektrik iletiyor ama çalışmıyor.

Netice olarak 3 ay önce aldığım 850'lik corsair psu patates. Bugün aldığım yerle görüşeceğim garanti, servis işlemleri için.
  • rakunzelll  (11.02.20 11:23:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.