[]

özel bir şirkette sonradan başörtülü çalışmak

Büyük özel bir kurumsal şirkette birkaç yıldır başı açık olarak çalışan kadın personel, başörtüsü takmak isterse, işyeri bunu yasaklayabilir mi?

Yasaklarsa bunu dayandırabileceği bir mevzuat (yasa,yönetmelik,sözleşme) var mıdır?

Hukukçu değilim ancak yaptığım araştırma ile 4857 iş kanununa göre özelde başörtülü çalışmanın yasak olduğunu belirten bir madde görmedim.Ayrıca sözleşmede yazsa bile bunun hukuken geçersiz olduğunu okudum.

 
şirket yönetmeliğinde aykırı bir durum yoksa niye yasak olsun?

zaten son 10 senedir böyle bir olay kalmadı diye biliyorum. başını açan, kapatan, sonra açan gırla gidiyor.

en güzeli şirkette başka bu durumda çalışan var mı ona bakmak ve ona sormak. başka çalışan yoksa bu da sıkıntı olarak değerlendirilebilir tabi.
  • ozdek  (07.02.20 21:42:07) 
Yönetmelikler kanunla çelişemez. Çeliştiği durumlarda kanun geçerlidir.


  • opitseri  (07.02.20 21:47:01) 
işin özü şu ki; şirket tarafından ciddi bir mobbing söz konusu, bu sebepten dolayı istemesek de ne yazık ki böyle bir yol denemek istiyoruz :(

(bu mobbing yüzünden arkadaşım ciddi derecede psikiyatrik hasta durumda, detaylarına girmeyeyim)

bizi kovmalarını ve tazminatımızı alıp gitmeyi umuyoruz

en az 10 kişi iş dışında başörtülü olmasına rağmen, işyerinde yasak dendiğinden başlarını açmışlar, çok kurcalamamışlar
  • gokhanbulut  (07.02.20 21:55:00 ~ 21:58:09) 
resmî olarak kılık kıyafete karışılamamasına rağmen, bu konuda çalışanlarına moving uygulayan şirketler biliyorum. üstelik bazıları, müşterileri genelde dindarlar olan firmalar.
tamamen firma sahibi ve politikası ile alakalı bir şey. bir mevzuat yok, dayanağı yok. ancak apayrı bir bahane ile işten çıkarma yapabilir. şirkette az başörtülü varsa ya da hiç yoksa, çalışanlar tarafından da dışlanabilir. bunun dinî açıklaması yok, çalışanlar yönetimin hoşlanmadığı kişiden uzak dururlar çünkü, bu refleksle arkadaşınız dışlanmıştır/dışlanacaktır.

başörtü yasak denildiği zaman açan insanlar, Türkiye'nin yakın zamana kadar yaşadığı tramvayı atlatamamış kişiler. yapılan bir zulüm. dar pantolon giydi diye işten atılma tehlikesi yaşanması ile arasında bir zihniyet farkı yok maalesef. arkadaşınız çok hassas olmasa ve bu konuyu sosyal medyada dile getirse ses getirebilir. ama çelik gibi sinir gerektiriyor bu durum. maalesef çalışırken işyeri yönetimini ilahi güç gibi görüyor genç kesim.

arkadaşınız kesinlikle net dursun. eninde sonunda çıkışını alır, tazminatıyla beraber ayrılır. daha önceden işyerinden ayrılma tecrübesi yoksa ona bu durum alır gelecektir. ama özel sektörde çalışıyorsan arada iş değiştirmelere alışacaksın.

kimsenin kimsenin kılını tüyünü görmek ya da görmemekle ilgilenmediği bir ülke olacağız ancak o zamanlar maalesef çok uzakta.
  • lovemyself  (07.02.20 22:45:02) 
Birkaç yıldır çalışıyorsa, kıdem + ihbar tazminatı pek bir şey tutmayacaktır. Bir de işten atmazlarsa ne yapacaksınız?
Eğer mobbing varsa haklı fesih olabilir.

  • efx  (07.02.20 23:42:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.