[]

Youtube telif olayı hakkında bir soru

Bir şarkı yaptık mesela, bunun için playstation 3 ya da playstation 4 den satın aldığımız bir oyundan klip yaptık kese kese, mesela gta 5 ya da ne biliyim max payne. Bu şarkı tutsa mesela, 10 20 milyon izlense bu adamlar hacı bizim oyunun görüntülerini kullanmışsın kaldır derle ya da para talep ederler mi?

Normal klip çek demeyin, grafik lazım o da baştan yaptırırsan milyarlar tutuyor, böyle bişey geldi aklımıza?


 
Vallahi bu şirketlerin tutumuna bağlı. Mesela oyunun fragmanını gösterince bile adamlar telif atıyor. Para talep ederler mi bilmiyorum ama kaldırmanızı isteme ihtimalleri yüksek. İnternette firmaların tutumlarıyla ilgili araştırma yaparsanız ona göre bir profil çizebilirsiniz. Mesela oyununun görüntüsünü kullanmayı düşündüğünüz firmaların geçmişte benzer yaptırımları olmuş mu gibisinden. Reddit'te falan güzel şeyler bulabilirsiniz.


  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (03.02.20 17:42:11) 
  • bilinmeyen artist  (03.02.20 17:51:30) 
Mesela youtubede gta oynayıp işte gtadaki en hızlı araba, yok en iyi silah hangisi vs binlerce video var, hepsi de reklamlı. Onlara birşey diyen yok belli ki ama işte bize derler mi acaba. Birde bu onun bunun resmini, şarkısını kullanmak gibi değil bence. Benim parasını verdiğim oyunun yine benim bilgisayarım tarafından üretilen çizimleri sonuçta


  • korg  (04.02.20 09:17:16) 
Biraz baktım da şimdi. Olaylar bayağı karışık bu konuda. Anladığıma göre şans işi. Piyango kime çıkarsa. Bir de Youtube'da Content ID diye telifli içeriği tespit eden sistem varmış. Yani size ait olan içeriği barındıran videoları tespit ediyormuş. Sanırım bahsettiğim piyango durumu burada devreye giriyor. Telif sahibi Content ID' nin tespit ettiği içeriği paylaşan kullanıcılardan gözüne kestirdiğine yaptırım uyguluyordur.

Ayrıca tek telif atan şirketler de değilmiş. Mesela adamın biri yayınladığı Mortal Kombat oynanış videosundan dolayı başka birinden telif yemiş, telif atan kişi içeriğin kendisinden kopyalandığını belirtmiş.

Bu arada en çok telif yeme sebebi videolarda oyun müziklerinin yer almasıymış. Yani oyun oynarken o müzik kapanacak. Bu durumda müzik falan olmazsa videonuzda telif yeme şansınız biraz daha azalır. Ama garanti değil.

Bence bu arada oyunun parasını verdiğiniz için istediğinizi yapabilmeniz düşüncesi biraz iyimser bir düşünce. Oyunu oynadığınız sürece, oyunun kullanım sözleşmesini kabul etmiş sayılırsınız. Her ne kadar bu sözleşmeyi kimse okumasa da orada bu tarz konuların üzerinde önemle durulur.
  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (05.02.20 23:47:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.