[]

Yurtdışı master başvurusunda noter onayı

Yüksek lisans için Almanyada bir okula başvuru yaptım.
Diplomalarımı yeminli tercümana çevirttim ve notere onaylattım
O şekilde gönderdim. Fakat noterin bastığı damga Türkçeydi. O zaman içime bir şüphe düştü ve okula yazdım sertifika için geçerli kurumlar neler diye. Verdikleri cevapta geçerli kurumlarda notary publicy yazıyordu. O zaman sorun olmaz diye düşündüm. Sonra başka bir yerde böyle durumlarda kaymakamlıktan apostil almak gerektiğini okudum. Okuldan da olumlu yanıt bekliyordum açıkcası ve olmadı. Eğer belgelerde bir hata yapmışsam aynı şeyi diğer başvurularımda tekrarlamak istemiyorum. Bu konuda deneyimli arkadaşlar var mı? Durum şu ki çeviri ve notere dünya kadar para verdim. Belgeleri de postayla göndermeden önce yaratmıştım çünkü başvuracağım diğer okul isveçte. Onlar online olarak renkli tarama kabul ediyorlar. Şimdi apostil almak istersem aynı belgeleri tekrar notere onaylatıp para vermem gerekecek.

Tavsiyeniz var mı ne yapmalıyım?

 
Almanya icin apostil gerekir. Noteri yurtdisi tanimaz, apostil uluslararasi anlasma geregi taninan bisi maalesef karsi tarafin insafina kalmis bu durum. almanya icin uniassist araciligi ile basvuru yapiyorsan her belgeden bir tane yeterli oluyor. her okul icin ayri ayri yapmana gerek yok


  • vhs kaseti  (02.02.20 21:50:57) 
Iyi de universite bu, ozerk bir kurum. Konsolosluk degil ki. Apostil sarti oldugunu sanmiyorum. Bence noter onayli tercume yeter.

Her okul uni assist ile calismiyor.

Okuldan red aldiysan sebebini sor, belgelerin onayindan dolayi mi yoksa basvuran daha iyi ogrenciler oldugu icin miydi diye. Zaten tek bir okula basvurulmaz, ben genis bir skaldan 5-6 okula basvurmustum.

Not: benim lisansi okudugum okul zaten ingilizce egitim verdigi icin diploma ingilizceydi, sadece asli gibidir kasesi basmislardi fotokopiye.
  • hot potato  (02.02.20 22:00:32 ~ 22:14:17) 
Teşekkür ederim. Benim de kafam çorba oldu oraya buraya yazmaktan. Aynı okuldan kabul alan birine ulaştım, o da apostilsiz göndermiş. Uni assist ile çalışmıyordu okul, sadece posta ile kabul alıyor. Bana negatif ya da pozitif dönmedikleri için direk ret yediğimi düşündüm. Okula sordum artık cevap bekliyorum. Tabiki daha iyi başvurular olduğu için kabul almamış olabilirim. Umarım sorun budur, belgeler yüzünden olsa üzülürdüm. Bir de Stuttgart Üniversitesine başvuracağım, onun da kendi online başvuru sistemi var. Aynı sorun orada da olmasın diye araştırıyorum.


  • pirakochin  (02.02.20 22:26:28 ~ 23:25:12) 
Çok bilgim yok almanyayla ilgili de, apostil vb işlerini kabul aldıktan sonra kayıt için istemeleri daha mantıklı gibi. İsveçte de studera diye bişey vardı, ben ingilizce belgeleri yollamıştım direkt. Apostili kabul aldıktan sonra vize almak için almıştım.


  • kveldulv  (02.02.20 22:44:39) 
Yoo aynı şekilde noter onayı basırıp yolladım. Hiç bi sorun olmuyor çünkü zaten okula gidince Almanyada kayıt yaptırmak için orijinallerini de goturup orda onaylatıyosun. En azından doktora için bende süreç boyle işledi.


  • superfluid  (02.02.20 23:16:34) 
Bi sorun olursa maille haber veriyorlar ama keske konsolosluga onaylattirsaydin ingilizce belgelerini.


  • durgunfoton  (03.02.20 00:14:38) 
çevirinin orjinalleri elinde ise noterin bağlı olduğu kaymakamlıktan ücretisiz apostil yaptırabilirsin. apostil olmadığı için red olacağını sanmam o ayrı.


  • helenart  (03.02.20 00:25:37) 
Cevaplar için çok teşekkürler. Okul yeni döndü, kabul almışım. Bana bir hafta geç döndüler nedense.
Hazır yeri gelmişken bir şey daha sorayım, dönen olur belki. Ben diğer okullara da başvurmaya devam ediyorum. Diğerleri benim için öncelikli seçeneklerdi fakat olmaması durumunda bunu da kaçırmak istemiyorum. Sadece diğer okullar açıklanana kadar bu okulun kayıt dönemi geçmiş olacak. Diyelim ki buraya kayıt yaptırdım, vize işlemlerimi başlattım. Almanya içinde başka bir okulun olması durumunda kaydımı sildirip diğerine taşıyabilir miyim?

  • pirakochin  (03.02.20 10:48:58) 
vize okula odakli olabilir, oyle bir niyetin varsa vize islemlerini baslatma. diger okullari bekle.


  • hot potato  (03.02.20 16:05:43 ~ 16:06:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.