[]

borsa ve getiri

cok buyuk firmalara atiyorum 1000 dolarlik hisse aldik, 5 sene hic dokunmadik. getiri genel olarak enflasyondan fazla mi olur? yoksa borsada para kazanmak duzenli bir sekilde al-sat ile daha mi mumkun. evet cok genel bir soru aslinda ama genel olarak merak ettigim uzun vadede borsadan getiri yollarini ve ihtimallerini ogrenmek.




 
bunun cevabını biliyor olsak o şekilde yapar ve kesinlikle zarar etmez hep kar ederdik.

kimi firmalar yüksek temettü veriyorlar, kimisi düşük temettü veriyor, kimisi hiç vermiyor, kimisi büyüme odaklı oluyor.

bazı durumlarda hisse senedi fiyatları artarken bazı durumlarda düşüyor.

bence yapman gereken geçmiş yıllardaki performanslara ve getirilere bakarak bir çıkarım yapmak

bana sorarsan türkiye borsasında yalnızca alıp elde tutarak dolar bazlı kazanmak çok zor. ama bu durum çok değişken. örneğin 2001 yılında hisse senedi alsan 2008'e kadar dolar bazında müthiş kazanırdın. ama 2011 yılında alan bir kişi hala zararda

önümüzdeki 5 yılda ne olur kimse bilemez. trump dünya ekonomisini şişirdi, yükseliş devam edecek gibi, ama bir patlarsa fena patlar, ayrıca türkiye'nin batı ile ilişkileri, siyasi belirsizlik falan çok karısık mevzular yani :)
  • dafuq  (24.01.20 12:08:15 ~ 12:08:48) 
@dafuq 'un söylediklerini desteklemek için iki örnek vereyim.

EREGL 5 yıl önce 2,82 imiş, bugün 9,61 ve her şene düzenli temettü vermiş. Son sene temettü oranı ½124

MGROS 5 yıl önce 23,05 imiş, bugün 24,36 ve bugüne kadar hiç temettü vermemiş.

Bir örnek daha vermeden duramayacağım.
QNBFB 5 yıl önce 2,52 imiş, iki gün önce 102,70, bugün 54,95 :)
  • Mirket  (24.01.20 13:17:20 ~ 13:22:09) 
qnb durumu özel bir durum, örnek olarak kullanılamaz.

Belli başlı 30-40 şirket var zaten, temettü ödeyen. Uzun vadeli yatırım her daim daha kârlıdır. Uzun dönem dediğimiz 15-20 yıl.

5 yıl sonrası özel durumlar olursa değişir, atıyorum kriz vardır hisseler dibe vurur. bol bol toplarsın, kriz bitince sağlam kazanırsın. kriz yoktur hisse normal değerini sürdürür enflasyona yenilmezsin vb.

Tabii hiç bir zaman genel geçer bir kural yok. Olsa herkes zengin olurdu
  • KaraSakall  (24.01.20 14:25:37) 
tamamen hisseye bağlı ama mesela son 3 yıl içinde neler dönmüş örnek görmek istersen.

tr.investing.com

buraya girdikten sonra performans tab'ına tıkla.

aylık 1 yıllık ve 3 yıllık sürede hisse ne kadar kazandırmış kaybettirmiş görebilirsin. bir yılda %200 prim yapan hisse de var, bir o kadar zarar ettiren de.

mesela geçen sene bu zamanlar pegasus hissesi alsaydın paranı bugün ikiye katlamış olacaktın.
  • aziz dostum jack  (24.01.20 17:04:36 ~ 17:05:57) 
Hisseye bağlı şişirilmiş hisse büyük olsada işe yaramaz. Çimentolar 5 senedir az getirdi bu kağıtlar 2014 e kadar hep tavan gitti. Borsada yokum ama olsam bakacağım hisse hekts. Birde banka hisseleri olabilir. Biste sadece Orta vade yatırım yapardım. Birde getiri hesaplanırken hep başlangıç 2008 2001 alınır forumlarda. O zamanlar zaten borsa tabandı. 1 2 yıla borsa ya tavan yapacak ya da borsazedeler olacak. Herkes borsa konuşur oldu.


  • Topalordek  (24.01.20 21:14:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.