[]

Almanya'da lisans

İsteğim yüksek lisansa başvurmaktı. Okullarla, hocalarla iletişime geçmeye, gerekli belgelerimi toparlamaya başladım.

Ancak okul ücretleri bu kadar düşükken (400-500 euro), ben de lisansımdan pek memnun sayılmazken "acaba direkt lisans programlarına mı başvursam?" sorusu kafamda belirdi. Sıcağı sıcağına bir bilene danışmak istedim, duyuru'ya koştum.

25 yaşımdayım. Lisans için gidersem tamamen kendi birikimimle gideceğim. Elbette okurken bir yandan çalışacağım.

Benzer deneyimleriniz ve "şu meseleyi de hesaba katmayı unutma chihiro" gibi tavsiyeleriniz varsa dinlemek isterim.

Tabii işin maddi tarafı çok önemli.

 
master'ın çok bir getirisi olmayabilir. Master yerine direkt doktora düşünebilirsin.

Bence lisans ya da doktora olarak bak.
  • OrangeYellow  (23.01.20 00:59:37) 
Almanyada master dersleri oldukca zor. Doktora bence de daha mantikli. Burs bulursaniz kabul alma şansiniz oldukça artar. Tekrar lisansa baslamak bana göre çekilecek çile değil.


  • absolutelydevastated  (23.01.20 02:44:36) 
Acikcasi,lisansa tekrar baslamak ne kadar zor olsa da;omur boyu is bulma sikintisi yasayip,hem de kit kanaat bi maasla calismak cok daha zor.O yuzden lisansi zor olsa da destekliyorum.


  • hayvansever  (23.01.20 03:15:48) 
Tabii gece eksik yazmışım. Çalışıp okuyacağımı da düşünürsek, ne kadarlık bir birikimle gitmem gerekir?


  • chihirovekohaku  (23.01.20 13:50:34) 
Ikisi de ayni surede biter, master ve lisans. Bu yonuyle dusunurseniz mantikli olabilir. Master dersleri ciddi okullarda gercekten cok agirdir, zaten sistemine alismaniz ve o kadar odev yukunun altindan kalkmaniz 3 seneyi aliyor. 3 senede de Almanya´da lisans okunuyor. Master bitirmek elbette maasiniza yansir. Yari zamanli calisma hakkiniz universite ogrencisi statusu kazandiginizda dogar. Dil kursuna giderken oyle bir secenek yok mesela. Herkes zaten bir sekilde calisiyor ogrenciyken, okulu uzatiyor, kesin bilgi.

Okunan bolumle alakali gercekten gelecekte hicbir sey yapmak istemiyorsaniz, yeni bir lisans okumak mantikli olabilir. Almanya´da 2. lisans senesinde zaten 2. bir bolum daha okuyorsunuz. Lisansi bitirdiginizde daha dolu olursunuz.

Yas, en azindan Almanya´da hala inanilmaz takinti yapilan bir durum degil. Türkiye´deki gibi hic degil. Almanya´da kalma planiniz varsa, bu konuda negatif dusunmenin anlami yok. Insanlar 30larinda is degisikligi yaparlar, yeniden farkli bolumlerden egitim alirlar. Bu cok az kisinin yaptigi bir "simariklik" olarak algilanmaz. Cevremde hep kendi halimden yakinirken duyduklarim soyleydi: "35 yasimiza kadar bir sürü farkli alanda calistik, farkli alanda egitim aldik. Bu normal. 30 yas yeni bir meslege baslamak icin gec degil, sakin ol."

Ben neredeyse 30 olacagim, yeni alan degisikligi yaptim ve baska bir bakanliga gectim. Calistigim yerdeki herkes, yeni lisans bitirip ilk defa ise girdigimi dusunuyor.
  • buf-e kür  (23.01.20 14:39:44 ~ 14:47:52) 
@buf-e kür, peki maddiyat kısmı için ne diyorsunuz? Tahminimce yanımda 12 bin euro kadar bir miktar olacak. İş bulması var adaptasyon süreci var, belki bir 4-5 ay iş bulamayabilirim.


  • chihirovekohaku  (23.01.20 18:47:34) 
Hangi sehirde ve nasil sartlarda yasadiginiza cok bagli. Sanirim aylik 600 Euro alti cok zorlar. Bloke hesap ilk yil icin zaten isteniyor, o olmadan gelmek imkansiz. Burada yasarken is bulursaniz, maasinizi gosterip oturum izni almaya devam edebilirsiniz. Bu durumda bloke hesap istenmez.

2 sene Almanya´da yasayanlar simdi BAFOG alabiliyorlar. Yani 3. yilinizda, egitim bursu alabiliyorsunuz. Aldiginiz miktarin sadece yarisini ve onu da faizsiz geri odeme durumundasiniz. BAFOG ile rahatca gecinebilirsiniz.

Dil sorununuz yoksa, dil kursuna gitmeden universiteye baslayacaksaniz direk calisma izni cikar. Is her sehirde var. Bulamazsaniz kendi universitenizde calisirsiniz. Kafesinden, kutuphanesine butun birimlerinde ogrenci calistirirlar zaten universiteler.
  • buf-e kür  (23.01.20 19:08:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.