[]

Zor geçip biraz kapandıktan sonra koyu mor olan yara (İĞRENÇLİK UYARISI)

selam dostlar, biraz aptallık içeren uzunca bir hikaye olacak. biraz da iğrençlik var. dilerseniz hiç başlamayın.

selamlar,

1 ay önce sol elimin üstü dolap kapağının köşesine çarptı. o sırada kolonya vardı ve güçlü biçimde pamuk-kolonya ile yarayı sildim. hatta o kadar bastırmışım ki yara daha da derinleşti 5 kuruş boyutundaki yara 10 kuruş boyutunda oldu. ama farklı olarak çok kırmızıydı. "bu yara neden bu kadar kırmızı" diye şaşırmıştım hatta. elimi sağa sola değdirmeden eve geldim.

4 saat sonra duş jeliyle yıkayıp yattım. yatarken sağa sola değmesin diye elime buzdolabı poşedi geçirdim. (aptallık burada) sabah uyandığımda sarımsı bir kabuk vardı elimde. sanırım iltihap kapmıştı.

eczaneden bir şırınga aldım ve yarayı delip iltihabını çıkarırım düşüncesiyle yarayı 5-6 yerden deldim. iltihap falan çıkmadı. dahası deldiğim yerler kanadı ve yaradaki sert kabuk diken diken bir hal aldı. ben de baticonla silip yara bandıyla kapattım.

yine ertesi gün baktım ki bu sefer sert kabuk falan yok ve yaradan bildiğin iltihap akıyor.

ertesi gün cildiyeye gittim. fucidin krem verdi. günde 3 defa uyguladım. 1 hafta sonra yara bu defa iltihapsız sert şeffaf bir kabuk tuttu. (bildiğimiz koyu yara kabuğu gibi değil) bundan sonra kremi kullanmayı bıraktım.

1 hafta ilaçsız yara bantsız gezdikten sonra şeffaf yara kabuğu kalkmaya yüz tutmuşken kabuğu kaldırdım. çok az kanadı ama bir şey yapmadım. 5 gün sonra da o kanayan yer de geçti.

1 hafta kadar daha geçti yaranın kanayan-açık yeri kalmadı. ama yaranın olduğu yerde kepeklenme var ve yara bu noktadan sonra hiç kapanmadı.

yarayı ilk oluştuğunda kolonyalı pamukla genişletmiştim ya. o anki yaranın şekli şayet derimi gerdirirsem derinin altında aynen gözüküyor. şekli bile aynı. sanki sadece yaranın üstü kapandı ama deri altında hiç iyileşmedi.

bunun dışında o kepeklenme de geçmiyor, deri eski haline dönmüyor ve yara siyaha yakın mor halini aldı. korkuyorum.

ben bir yaramın bu kadar geç iyileştiğini hatırlamıyorum.

hikayeme ek olarak: ayak bileklerimde sedef ve yüzümde atopik egzama var. bazen alevlendiğinde ellerim de un dökmüş gibi beyaz oluyor ve kuruyor.

acaba yara mikrop kaptı da ondan mı bu süreç?

çok teşekkür ederim okuduğunuz için. endişeliyim.

 
yani bu kadar kurcalamaya elinin kuruyup düşmesi gerekirdi :D baticon sürüp antibakteriyel bir yara merhemi (teramycin gibi) kullanmakla başlayabilirsin bence. normal bir kabuk bağladığında kabuk düşene kadar her gün düzenli madecassol krem uygulayıp iz kalmasını da engelleyebilirsin.

geçmiş olsun.
  • theseachange  (22.01.20 21:44:37) 
@theseachange+1
Yani altı üstü küçük bir yara ile niye bu kadar uğraştığınızı anlamadım ben. Bence mikroptan ziyade yara ile bu kadar oynadığınız/ uğraştiginiz için geçmiyor. Bı salsaniz yarayı kendi halinde kuruyacak belki? Eczaneden şırınga alıp yarayı delip vakumlamak da nedir Allah aşkına? Hayret ettim okurken.

  • Amaranta ursula  (22.01.20 21:49:50) 
Müthiş bir hikaye, ben de "azıcık ellemesene ya" demeye geldim. Yara kabuğu yiyenlerden misiniz yoksa?
Siyaha yakın mor olması altta kan kurumasından falandır muhtemelen, çok endişelenecek bir şey olduğunu sanmıyorum ama endişeli biriyseniz gidin doktora.

  • whoosie  (23.01.20 09:07:20) 
ilk defa mi yaralandiniz diyesim geldi, gecmis olsun.

saka bir yana boyle ufak tefek ev yaralanmalari icin bir takim prosedurler var, onlari okumanizi oneririm. kendi bildiklerimden birkacini yazayim.

*bir yere carptiysak sert sekilde, morarmayi engellemek, azaltmak icin soguk uyguluyoruz. ilk birkac saatte yaparsa ciddi etkiliyor. surekli degil ama, ara vere vere.

*acik yaranin ustunu ortmuyoruz. hele naylonla kapatip tamamen hava almasini engelleme olayi cok yanlis. evde zaten steril ortamdasin. disari cikiyorsan o kareli gevsek bant gibi bezler var ya, onlardan yapistirabilirdin.

*birkac krem var hem evde bulunmasi gereken, silverdin, fucidin, madecassol gibi. ayrica yara iyilestirici yaglar var, en sevileni kantoron yagi. iz olmasini da engeller.

*kolonya her turlu yaradan uzak tutulmasi gereken bir sey. temizlemen gereken bir yaraysa suya tut daha iyi.
  • jimicik  (23.01.20 10:20:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.