[]

borsa-hisse-faiz-altın

merhabalar. ben telefondan uğraşabildiğim kadarıyla borsa işlerini gözlemlemek için uygulamalar,web siteleri twitter sayfaları arıyorum. ama önceliğim telefon uygulaması. şu aşamada param olmadığı için sadece gözlemleyeceğim, yorumları okuyabileceğim bi platform istiyorum.

tam olarak ne arıyorum, örneğin X hissesini gördün mü ya inanılmaz artmış/düşmüş.. bu şekilde hakim olmak istiyorum..
veya aynı şekilde örneğin bankaların mevduat faiz oranı yükselişte/düşüşte..bunları takip edip artık hakim olmak istiyorum ben.

bu hisselerle ilgili neden böyle oldu gidişatı nasıl olacak tarzı yorum içeren uygulama/twitter sayfaları olursa da muazzam olur..

umarım anlamışsınızdır tam olarak ne istediğimi.. bu işlerde sıfırım ama kendimi biraz geliştirmek istiyorum..

bilgisayarı çok kullanmadığım için telefon için uygulama olursa muazzam olur bu arada..

 
investing.com'un uygulamasını indir ve merat ettiğin hisseleri, kurları, risk primlerini, crypto paraları falan watchlist'e ekle ve oradan takip edebilirsin. hisselerle ilgili neden oldu, nasıl olacak yorumları tamamen boş ve bazıları keriz silkeleme amaçlı işler. bir tanıdık herkesin alınmadığı gizli whatsapp grubuna girmişti tanıdık referansıyla, tam senin aradığın gibi duayen bilmemne abilerin yorum yaptığı bir ortam. O yorumları dikkate alarak 1 senede 50bin tl batırdı. Boş işler abi. Zaman kaybı...


  • malheiros  (22.01.20 17:10:03) 
tam bi küçük yatırımcısın hocam. bu işlerde yorum aranmaz. bu şekilde sakın borsaya gireyim deme kaybedersin. ben teknik ve temel analiz öğrendiğimden beri insanların yorumlarına ihtiyaç duymuyorum. investing kullanıyordum sildim. şu an tradingview ve matriks kullanıyorum. tradingi tavsiye ederim matriks ücretli ama şu an gerek yok. tradingin hem mobil uygulamasını indir hem de bilgisayardan tradinge girerek takip edebilirsin. teknik analiz öğreneyim diyorsan da bir kişiyi söyleyeceğim sadece onun teknik analiz videolarını izle. kendisi youtubeda düzenli olarak teknik analiz yapıyor. ismi: mehmet ertuğrul köker


  • tabii lan manyak mısın  (22.01.20 17:15:24) 
senin ilacın tradingview'in mobil uygulaması, ücretsiz olarak fikirleri vs. gözlemleyebilirsin.

investing forumu tam bir çöplük.

investing youtube ise tradingview vimeo'dur.
  • aziz dostum jack  (22.01.20 18:12:51) 
Teknik analiz öğrendim diyen adamın tavsiyelerinden uzak dur.


  • noluyo yaa  (22.01.20 18:25:33) 
Borsa çok çetrefilli bir alan. Ülkemizde maalesef ki "borsa oynamak" tabiri var ki bu kafa ile yatırım yapacaksanız. Acemi şansıdır ki ilk başta voleyi vurursunuz. Sonra matematiğin oran orantı konusu devreye girer. "Hımm 5.000 tl ile 400 tl kazandım 500.000 tl yatırsaydım şimdi araba parası çıkmıştı" düşüncesiyle borsaya tabiiri caiz ise balıklama dalınır. Sonra bir araba parası (ya da daha fazlası) bırakılarak kuş gibi hafiflenir. Borsaya girecekseniz her türlü riske hazır olmanız gerekli günlük %20 kayıp/kazanç gibi dalgalanmalara ani tepki vermemeniz sağ duyuya hakim bir yatırımcı olmalısınız.
Eğer ki mahallenin bakkalı da borsayı konuşmaya başlamışsa borsadan çıkmanın vakti gelmiştir. Bu ara çevremde çok borsayı konuşanlar var bu sebeple bir realizasyon beklemekteyim. Kendimden örnek vereyim bir hissede %80 kardayım bir diğerinde %50 bir diğerinde %40 ama gelin görün ki bir diğer hisse senedindeki %50 zararım bütün karı alıp götürüyor.
Sizler yeni başlıyorsanız "temettü hisselerini" incelemeniz mantıklı olabilir. Yalnız zamanlama riskli bir zaman diliminde o sebeple incelemeniz yararınıza olabilir. Bu arada yasal not "YTD".
  • creedwar  (22.01.20 20:55:59) 
Borsa rekor kırıyor diye akın ediyor millet. Duyuruda da çok görür oldum. Bence dikkat et. Inşallah para kazanırsın ama ben altına yatırım yapıyorum. Illa borsa diyorsan orta vadeli hisselere bak. Twitter'da bol takipçili hesaplar arada millete güzel mal kitler ama bazıları da iyi hisseler yazar. Bist 100 dışına çıkma derim. Bist 30 daha sağlam ama kazanç görece düşük olabilir. Hareketlere sebep dersen bist genelde gazla iner çıkar siyaset çok etkiler.


  • Topalordek  (22.01.20 21:36:16) 
Teknik analiz falan hikaye.
Herkes borsaya giriyorsa sen çıkacaksın. Herkes çıkarken de sen gireceksin olayın özü bu.
Bir de günlük kullandığın, aşina olduğun şirketlerin hisselerini al. Migros, Turkcell, banka hisseleri gibi.
  • redskull  (22.01.20 21:50:28) 
bu türklerin teknik analize bakış açısını bir türlü anlayamadım. ekşide de böyle bi algı var adam teknik analiz başlığına fal bakmak gibi bişey yazmış. kardeşim hasta mısınız? bist 30 endeksi günlük 15 milyar lira hacim yapan bir yer. tamam amerika gibi derinliği yok hisselerimizin ama çok sığ da değiliz. dolayısıyla teknik analiz çalışmıyor teknik analiz fal bakmak demek aşırı saçma. gidip şok markete teknik analiz yaparsanız çalışmaz. açın bist 30 hisselerini bu saçma sapan hacimsiz hisseleri çıkartın ve günlük minimum 50 milyon tlyi baz alarak teknik analiz yapın o zaman çalışmıyor, fal deyin de göreyim?


  • tabii lan manyak mısın  (23.01.20 12:43:28) 
Adam hala teknik analiz deyip duruyor. Dünyada bir sürü yapılmış analiz var, kullanıldığı bilinen hiçbir teknik analiz kriterinde non-randomness bulunamıyor, hepsi random walk theory ile açıklanabilliyor ve hepsinde "buy and hold" stratejisinin ortalamada daha karlı olduğu açık.

Burada oturup finansal ekonomi dersi veremeyeceğim, ama teknik analizin tuttuğuna inanıyorsan, noel babaya da inanıyorsundur.
  • noluyo yaa  (23.01.20 14:39:39) 
@noluyo yaa çok merak ettim finansal piyasalarda yatırım yapıyor musunuz?


  • tabii lan manyak mısın  (23.01.20 17:14:10) 
@tabii lan manyak mısın, evet yapıyorum.


  • noluyo yaa  (24.01.20 18:12:28) 
noluyo yaa'nın dediğine katılıyorum. teknik analiz dediği, adam izgiler çiziyor kendi kafasıana göre, yok burada direnç olmuş, yok burası yeni dip noktası bilmem ne... çizgiler de hep yukarı gidiyor, o yukarı doğru çizdiği için. bunu alan satan insan değil de, fiyatlar tamamen rastgele belirleniyormuş gibi anlatıyorlar. tamamı yalan abi.

boy and hold'a katılıyorum.
  • malheiros  (24.01.20 20:01:34) 
@noluyo yaa örneğin siz bir trend yatırımcısısınız ve yükseliş trendi var diyelim. bu trendin direncinde satmak yerine tutmak nasıl daha mantıklı olabilir? veya alım satım için sizin kullandığınız stratejiler nelerdir? veya kullanmıyor musunuz? aselsan iyidir diyip alanlardan mısınız? hadi böyle düşünüp aldınız diyelim satış noktasını nasıl belirliyorsunuz? kafanıza göre mi? gördüğünüz gibi teknik analizi finansal piyasalardan çıkarırsanız yatırımın kumardan bir farkı kalmaz. bir hisseyi aldınız ama onu neden aldınız ve neden alım için o fiyatı seçtiniz bunu bilmiyorsanız borsada yatırım yapmak sizin için çok tehlikeli.


  • tabii lan manyak mısın  (24.01.20 20:09:01) 
@malheiros çizgiler hep yukarı gitmiyor :D 2 tip trend vardır yükseliş trendi, düşüş trendi. bir de yatay hareket var. bütün piyasalar bunlardan ibaret. yani sadece yükselişleri çizmeyiz, hepsini çizeriz, ama yükseleni alırsak biz bir trend yatırımcısı oluruz (dirençte satmak şartıyla) bir de benim daha fazla sevdiğim yatırım şekli var: salınım yatırımcılığı. bu adamlar yatay hareketlerde (tabii ki teknik analiz kullanarak) yatay hareket eden hissenin desteğine direncine göre alım satım yaparlar ki bir yükseliş trendi kadar para kazanabilirler. örneğin 1 ay öncesine kadar IPEKE, SASA bu hareketi gerçekleştiren hisselerdi. IPEKE'nin grafiği: www.tradingview.com


  • tabii lan manyak mısın  (24.01.20 20:23:11) 
"bunu alan satan insan değil de, fiyatlar tamamen rastgele belirleniyormuş gibi anlatıyorlar."

bunu açıklayayım. hisseleri emtiaları şunları bunları alan satanlar insan olabileceği gibi insanların teknik analiz kullanarak geliştirdiği al sat stratejileri kullanan programlar yani algolar da olabilir. ve evet fiyatlar tamamen rastgele belirlenir. bir hissenin alıcısı daha ağırlıklıysa yükseliş satıcısı daha ağırlıklıysa düşüş gelir. ama biz bunun peşine düşemeyiz çünkü yatırımcılar (insanlar) düşüncelerini öylesine çabuk değiştiriyor ki 10 saniye önce alım düşündüğü hisseyi tamamen satabiliyor. burası tam bir keşmekeş. dolayısıyla biz ne yapıyoruz? fiyata çizgiler çiziyoruz. neden? çünkü fiyat bütün bu olasılıklar bütününün bir sonucudur. bak burası muazzam bir ayrıntı. fiyat her şeyi içerir ve fiyata çizgiler çizmek yatırım yapmanın en mantıklı yoludur. işte bu yüzden geçmiş fiyat hareketlerine çizgiler çizeriz.
  • tabii lan manyak mısın  (24.01.20 20:31:05 ~ 20:32:17) 
Adam hala teknik analiz olmasa borsa olmaz diyor ya. Aç oku TA'in neden işe yaramadığını. Fama şurada çok iyi anlatıyor. www.jstor.org

Geçmiş grafiklerden hissenin nereye gideceğini tahmin etmek imkansız. Random oluyor bu, ben demiyorum matematik bunu söylüyor. Aksini kanıtlarsanız zaten hem nobel ödülü alırsınız, hem de JP Morgabn, GS gibi şirketler sizin peşinizi bırakmaz, ama zaten bunlara ihtiyacınız olmaz çünkü siz zaten bu sistemle milyarder olursunuz. Leverage'ı 30 yapar keyfinize bakarsınız.

Ben aldığım hisseyi ihtiyacım olmadığı sürece veya fiyatı birden bire anlamsız bir şekilde 2-3 katına çıkmadığı sürece satmıyorum. Niye satayım?
  • noluyo yaa  (24.01.20 23:09:00) 
yahu ben fiyatlar rastgele belirlenmiyor demiyorum ki, yukarıda dedim zaten tamamen rastgele oluyor diye. "Geçmiş grafiklerden hissenin nereye gideceğini tahmin etmek imkansız" eğer hisseye, endekse, emtiaya (vb alım satım yapılabilen ve yüksek hacimli, çok fazla ayının ve boğanın çarpıştığı bir yerde) güzel bir destek ve direnç yani trend kanalı çizebiliyorsanız hissenin yükselen kanal desteğinden dönüp kendi düşenini kırması sonucunda o hissenin nereye gidebileceğini az buçuk tahmin edersiniz. hele ki bu hisse önceden daha yukarıda bir tepe yapmışsa bir sonraki hedefinde nereye gideceği daha belirgin olur. bu yüzden altında 1793 ve 1925 gelicek diye bas bas bağırıyoruz. 2-3 yıl içinde bunu göreceğiz. milyonlarca milyarlarca insan, robotlar burada alım satım yaparak bir piyasa oluşturuyor. burada teknik analiz çalışmıyor demek gerçekten çok sıkıntılı bir durum. biraz grafik okumayı bilseniz biraz gösterge okumayı bilseniz böyle demezsiniz. siz demek ki yatırımlarınızı rastgele yapıyorsunuz ve "klasik" borsanın yükselişini alıyorsunuz fakat burada doğru yerlerde alım satım yaparak sizden fazla kazanan insanlar var bunu bilmeniz gerekiyor. açın bist100ü hem tl bazlı hem ds bazlı olarak. bu grafikler gerçekten çok iyi grafikler. bunlar size bir şeyler söylemiyorsa ben daha fazla devam etmicem.


  • tabii lan manyak mısın  (25.01.20 14:30:03) 
Cahille konuşmak gerçekten zor.


  • noluyo yaa  (25.01.20 14:49:52) 
ne tartışma dönmüş ya ben de gireyim araya :)


cahillik bir durum yok bence, ikiniz de kendinize göre haklısınız ve bu bakış açısıyla yatırım yapıyorsunuz.

teknik analiz dediğiniz şey geçmiş fiyat grafiğine bakarak hissenin konumunu yorumlamak. bu haliyle yapay bir şey ama bu hiç bir işe yaramaz diyemezsiniz çünkü siz buna göre yatırım yapmasanız da milyonlarca insan bu grafiklere göre tutum sergiliyor.

mesela destek noktasına geldiğini gören bir sürü kişi alım yapıyor.

bu noktada alım yapan bir kişi olsa salak mısın birader sen diyebilirsin ama alım yapan sadece @tabii lan manyak mısın değil, onunla beraber bir sürü kişi de alım yapıyor ve fiyat artıyor. hisse destek noktasından dönmüş oluyor.

yani burada aslında teknik analizle yatırımcı arasında ikili işleyen bir ilişki var.

teknik analiz tek başına bir şey elbette ifade etmez ama teknik analize göre yatırım yapan bir sürü yatırımcı işin içine girerse sen yemişim teknik analizini diyemezsin.

amaaa sadece teknik analize güvenerek de iş yapılmaz, bir sürü ıvır zıvır etken var, öyle bir an geliyor ki ülke karışıyor, bütün hisseler pata küte düşüyor, o zaman da teknik analizcilerin çizdiği kanallar filan dağılıyor, ne destek ne direnç kalıyor.

şöyle düşünelim hiç futbol izlememiş birine hiç adını duymadığı iki takımın oynayacağı bir maç söylesek ve maçın oranlarını da söylemesek, ama bu kişiye bu iki takım arasında oynanmış geçmiş maçların istatistiklerini vs. paylaşsak ve iddia oynamasını istesek ne olur?

o istatistiklere göre mantıklı bir seçim yapar mı elbette yapar. ama mesela üstün görünen takım belki bu sene ceza aldı ve birçok oyuncusunu satmak zorunda kaldı veya çok önemli bir oyuncusu sakat bunları da bilmesi lazım değerlendirme yapabilmesi için.
  • aziz dostum jack  (25.01.20 15:11:45 ~ 15:11:59) 
@aziz dostum jack, biz o dediğin maç istatistiklerine saliency ve little sample size diyoruz.

Ben diyorum ki, teknik analizle "buy and hold" stratejisinden daha fazla getiri yapabileceğimiz kesin değil, bir consistency yok. Eğer zaten öyle bir şey olsa, marketler kırılırdı. Eğer birileri zaten non-random ve consistent bir şekilde fazla kar elde edebilecek yol bulsa, bunu zaten paylaşmaz. Niye paylaşsın? Bedava para yapıyor adam.
  • noluyo yaa  (25.01.20 15:28:29) 
Teknik analizi bilmem de bistte robotlar tarıyor piyasayı. Onlara çıt çıkaran yok. Adamlar at oynatıyor. Çevremde borsada olan çok var güzel para kazananda var ama nerdeyse hepsi kumar gibi oynuyor. Adam thy den 3 4 yılda iyi para kazandı 3.havalimani açılırken dedi çevresine bu hisse daha gidecek alın diye sonra hisse tokat manyağı oldu.o ara alanlarda halen zararda. Gazla yapılan yatırım böyle oluyor ama bistte piyasa gazla gidiyor işte. Gerçek veriye dayanan kaç hisse var bilmiyorum 10 tane var mıdır?


  • Topalordek  (25.01.20 22:43:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.