[]

şu mat sorusuna bakabilir misiniz

basit ama çözemedim :(

www.resimag.com


 
A diyorum


  • mete kudur  (22.01.20 17:08:45) 
kısa yolu var mı bilmiyorum ama cevap 17

y değerleri doğal sayı olduğu için negatif olamaz

xparantezine alınca x(y-5)=60 çıkar

y'nin alabileceği değerleri düşününce ilk olarak 0,1,2,3,4 seçenekleri x'in negatif olmasını gerektirir. 5 zaten olmaz. sonrasında da 60'ın bölünebildiği sayılara bakınca x'in alabileceği diğer değerleri de bulabilirsin kolayca.


60'ın bölünebileceği sayılar -- 60,30,20,15,12,10,6,5,4,3,2,1 bunlar pozitifler bunları ekstra hesaplamana gerek yok zaten.

negatif seçenekler için bunlar içinden hangilerinin negatiflerini kullanman gerektiğine 0,1,2,3,4 sayılarını y yerine yerleştirerek bulabilirsin bu durumda da --> -12, -15, -20, -30 ve -60 çıkar.
  • viyana kangurusu  (22.01.20 17:12:51) 
  • pide  (22.01.20 17:19:42) 
Şimdi şöyle bu 60'ı ekok'una bakınca 2^2 x 3 x 5 geliyor.

pozitif tam bölen sayısının da malum formulü gereği: üstleri 1 arttırıp çarpıyorduk ya: oradan da 12 pozitif tam böleni olduğu ortaya çıkıyor. buradan 12 x değeri gelecek zaten

kalıyor geriye x'in negatif alacağı değerler ? normalde y de tam sayı olsaydı 24 der geçerdik.(pozitif tam bölen sayısı kadar negatif tam bölen olacağından)

fakat işin civcivli kısmı, y negatif almıyor. o yüzden y değerine 0 ile 5 arasında bir değer verebiliyoruz ki x negatif y pozitif kalabilsin. 5 veremeyiz malum 0 yapıyor. o yüzden 4 tane de oradan geliyor.

milliyetçi hareket partisinin 40. yılı kutlu olsun.

sayı büyürse eğer viyana kangurusunun bahsini ettiği şekilde işlem yapmak zorlaşır. o yüzden onunla değil de bu tam bölen sayı formülü ile ilerlemen lazım. zaten soru onu bilip bilmediğini ölçmeye çalışmış.

bir de bunun tam bölenlerinini toplamı formülü varki düşman başına.

son olarak, boynum ağrımıştı soruyu okuyaacğım diye. şunu dik çek gözünü seveyim.

edit: şimdi gördüm benim a diyorum cevabım tiklenmemiş :) sen bu sınavı kazanamazsın ben söyliyeyim. okuduğunu anlama kısmı zayıf. ilkokul 3'te ya dersleri dinlememişsin ya da okula pek gidip gelmemişsin. Biz o dönemlerde hep şair burada kime seslenmiş acaba'nın cevabını arıyorduk.

edit 2: hah pide de benim anlatmaya çalıştığım şeyi yazarak ifade etmiş. o daha güzel olmuş. güzel güzel çok güzel.
  • mete kudur  (22.01.20 17:21:55 ~ 17:26:00) 
@mete senin buraya cevap a yazmanın bana ne gibi bir katkısı olabilir? cevap anahtarı da aynı işlevi görüyor:)


  • candide  (22.01.20 17:53:38) 
ben buraya ne yazarsam yazayım sana bi' katkısı olmayacaktır :(


  • mete kudur  (22.01.20 17:56:51) 
@mete aynen aynen


  • candide  (22.01.20 18:32:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.