[]

100bin bakımda ne yapmalı

Bir adet minnak 2009 Model Toyata Yaris 1.3 Benzinli arabam var. Bu arkadaşı geçen sene 95bin civarında aldım ve artık 100bini devirdik hatta 103 bine bile geldik. Eh artık 100bin bakıma sokmanın vakti geldi, yalnız ilk arabam olduğu için de kafam bayağı bir karışık.

Öncelikle bu bakımı nerede yaptırmalıyım. Özel servis mi, yoksa Toyata Servisi mi?

Servisten bir sorgulama yaptırdığımda bu aracın resmi Toyota servisine neredeyse hiç uğramadığını fark ettim. Ve hali hazırda arabayı aldıktan sonra bulduğum şuana kadar yaz bakımı gibi ufak tefek işlerini yaptırdığım, tanıdıkların önerdiği japoncu :) bir ustam da var. Fena bir adam değil ama sanayide küçük bir tamirhane sonuçta. konu 100bin bakımı olunca yine benim usta ile mi devam etsem yoksa Toyota servise mi gitsem emin olamıyorum.

Ayrıca bu araç daha önce resmi servise pek uğramadığı ve mesela geçen sene debriyaj balataları veya benzeri diğer parçaları dışarıda değiştiği için Resmi servisin nasıl bir işlem yapacağını da bilemiyorum.

Araba konusunda tecrübeli suserler, bir akıl verin sizce ne yapmalı?

Bonus soru: 100bin bakımda neler yapılacak, önceden yağ vs. alsam olur mu?

 
japoncu ustandan şaşma,


  • emreozb  (22.01.20 16:23:37) 
İsterseniz ilk olarak toyota servisine sorun. Zaten çıkan fiyatı duyunca japoncu ustanıza gideceksiniz. Eğer yetkili sevis getirin bakalım. Ona göre fiyat çıkaralım derse gitmeyin. Çünkü en azından fiyat çıkarmak için bile sizden işçilik ücreti talep edebilir.

Japoncu ustanıza da sorun servisten sonra. Fiyat servise göre daha uygun çıkacaktır. Malzeme olarak büyük ihtimalle tirger kayışı, devirdaim pompası, gergi rulmanı, varsa yağ kaçakları giderilir. Değişmesi gereken parçalara da bakılır. Baskı balata hiç değişmemişse değişebilir. Ama arabayı güzel kullanıyorsanız, öyle pati atmıyorsanız, aniden gaz verip yanlama huyunuz yoksa bası balatanız güzel olabilir.(Belki 30 bin kilometre de gidebilir. Belki 5 bin kilometre de.) Baskı balata açılınca belli olur genelde. Eğer şanzıman inerse baskı balata değişecekse ne alâ, ama baskı balata açılınca "bu iyiymiş yahu" denilecekse boşa işçilik masrafı ödersiniz bir de şanzıman indirme için. Bu konuda ustanıza sorun baskı balata nasıldır sizce diye. Direksiyona geçip kontrol etmesini isteyin. Zaten iyi bir ustaysa hemen değiştirelim demez. Gerekli görürse değiştirir.

Sonra alınacak malzemeleri siz alın. İyisini sorun, soruşturun. Ustadan marka tavsiyesi alın parçalar için. Paranıza göre araştırın ayrıca. ustanız kabul ederse parçaları da yağı da siz alın.
  • ceyhan prensi adana  (22.01.20 17:42:45) 
Japoncu ustaya devam


  • jackyr  (22.01.20 19:36:55) 
Triger kayışının kaç km değişmesi gerektiğini öğrenin, daha önceki bir km de değişmesi gerekmişse değişip değişmediğine emin olun.

Emin olamıyorsanız mutlaka triger kayışını değiştirin, fabrika zaten değişim için 120 ya da 150 bin öneriyorsa acele etmenize gerek yok.

Benzinli araba zaten, yağ bakımı haricinde iş çıkarmaya gerek yok.
  • John Bloor  (23.01.20 10:56:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.