[]

lastik deseni ne kadar önemli?

soru başlıkta. bir otomobil lastiğinin üzerindeki desenin bir önemi var mı? sürüşte, tutuşta, çekişte bir etkisi oluyor mu?

cevabınızı duyar gibiyim, "elbette bir etkisi oluyor". peki o zaman asimetrik desenli lastiklerin olayı nedir? örneğin petlas kış lastiklerinin desenleri simetrik değil. bakınız ekteki resim 1.

i.imgyukle.com

petlas'ın sitesine giriyoruz, şöyle bir açıklama var: www.petlas.com.tr

özetle adamlar diyor ki; "lastiğin bu tarafı içe, bu tarafı dışa gelerek takılır, içteki desen şu işe yarar, dıştaki desen bu işe yarar, normali budur, ters gibi gözükse de değildir".

lan nasıl değildir? iç taraftaki kavisli desenler solda aşağı bakıyor, sağda yukarı bakıyor. kavisli desen içe geliyor ama ters ulan?? hani desen de önemliydi?

he illa asimetrik olacak diye ısrar edip o deseni kullanacaksan, popon yiyorsa sol taraf için ayrı, sağ taraf için ayrı, kendi içinde asimetrik, ama arabaya takınca simetrik desen olacak şekilde lastik üret. sol lastik ayrı olsun, sağ lastik ayrı olsun. bakınız üstün paint yeteneklerimle ürettiğim yeni model lastikler için ekteki resim 2.

i.imgyukle.com

başlıktaki soruyu tekrar soruyorum. lastik deseni önemsiz mi? önemli ise kavisli deseni içeri getirince şeklin ters olmasına ne yapacuk?

 
tamamen fikir yürütüyorum,

bnce petlas yalnızca tek bir lastiğin fotoğrafını çekmiş. sonra bu fotoğrafı photoshop'da döndürerek ikinci fotoğrafı elde etmiş. tembellik yapmışlar ve fotorğafı asimetrik döndürtüklerinin farkında değiller.

desen fark etmesi lazım haklısın yani.
  • emfuzi  (21.01.20 17:31:27 ~ 17:32:29) 
petlas sitesinde gerzeklik yapmış olabilir, fakat didrectional diye geçen lastiklerde lastiği çevirince aynı görünmez, simetrik desenlidir o.
asimetrik olanlarda yuvarlanacağı taraf yazar, ve desenleri farklıdır.
bu tür lastiklerin taban deseni, çoğu zaman en ideal su boşaltma, frenleme ve tutunmayı amaçlayacak şekilde tasarlanır prntscr.com gibi.
diğer türlü takarsanız ne düzgün su boşaltır, ne frende iyi tutunur ne de virajda.
  • gkhncnzdgn  (21.01.20 19:36:51) 
desen illaki önemli. hankook aldım yağmurda en iyi tutuş diyor değişik bir vadi var lastikte. bence foto çekimiyle alakalı takerken usta onu aynı yönle takar gibi geldi bana.


  • mikahakkinen  (21.01.20 20:47:52) 
sevgili arkadaşlar, canlar, gençler.

petlas fotoğrafı koyarken kolaya kaçıp fotoşopla ters çevirip koymuş olabilir de sorun petlas'ın sitesindeki fotoğraf değil, sorun lastiğin asimetrik desenli olması nedeniyle arabaya takınca da bu sitedeki fotoğraf gibi olması.

petlas'ın bir tane lastiği var. tek çeşit, tek desen. sağ taraf için ayrı, sol taraf için ayrı lastik üretmiyor. hiçbir firmanın da böyle bir şey ürettiğini sanmıyorum. bir tane lastik var o da şu:

i.imgyukle.com

bu gördüğünüz lastiği alıp, karşı tarafa takarsanız,

i.imgyukle.com

böyle olur. ne oldu? desen de ters döndü.

hiçbir usta, desenini mirror image olacak şekilde çeviremez, çevrilemez. ustalık iş değil bu. ters desenli lastik üretmek lazım. yapmayın arkadaşlar, lastiği alıp "dış taraf" denen tarafı dış tarafta kalacak şekilde 180 derece çevireceksiniz.

i.imgyukle.com

şu lastiği alıp "dış taraf" denen tarafı dışa gelecek şekilde karşı tarafa takarsanız

i.imgyukle.com

böyle olur yahu. desen de ters dönüyor. usta bunun desenini nasıl çevirsin?

lastikler de arabanın üstünde

i.imgyukle.com

böyle gözükür. bakınız, kavisli desenler ters.biri aşağı bakıyor, biri yukarı bakıyor.

prntscr.com örneği verilmiş ama bu lastik asimetrik değil ki abicim, tam ortadan dikine böldüğün zaman sağı da solu da aynı. yuvarlanma yönüne göre taktığın zaman gayet simetrik oluyor.

ben de zaten bu soruyu sitedeki fotoğrafı görüp değil, sokaktaki arabayı görüp sordum. sormadan önce gogıllayınca da petlas'ın sitesi çıktı. isterseniz yarın sokakta bir arabanın üstünden de çekip koyayım.
  • kibritsuyu  (22.01.20 00:38:02 ~ 14:57:00) 
o halde fikir yürütüyorum, bu desenlerin amacı suyu tekerlerin altından arabanın dışına doğru atarak yanal kaymaları ekarte etmektir. yani lastikler dışarı doğru kayma eğiliminde olmasın diye desenler bu şekilde olmuş olabilir mi?


  • emfuzi  (22.01.20 09:32:02) 
Bugüne kadar hiç dikkatimi çekmemişti, lastik değiştirirken dış tarafın dışa takılması çok dikkat ederim, hatta ters takan sığırları uyarıp düzelttirdiğim de olmuştur.

Fakat taban deseninin bu şekilde terse döneceğini düşünmedim de fark etmedim de.

İngilizce googlelayınca da bir çok markada bu şekilde gördüm desenleri.

Yani soldaki lastiklerin desenleri havaya bakarken sağdakilerin desenleri yere bakar bu durumda, gerçekten ilginç.

Örnek;

www.ctyres.co.uk

İçeride bizim merak ettiğimiz konuya değinen cümlelerin alıntıları;

"Asimetrik lastikler yönsüzdürler, aracın her iki tarafına, sol veya sağ tarafa yerleştirilebilirler"

"Bazı lastikler hem asimetrik hem de yönlü olabilir, bu nedenle lastiğin doğru şekilde takıldığından emin olmanız gerekir"
  • John Bloor  (22.01.20 11:01:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.